İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çağdaş Sanatçı Melek Kocasinan Artweeks@Akaretler’de

Modayla sanatı, dijitalle fiziksel dünyayı buluşturan yenilikçi sanatçı Melek Kocasinan (Gao Anqi), bu yıl 8-19 Eylül’de gerçekleşecek olan Artweeks@Akaretler’e katılıyor. Tayvan kökenli sanatçı, lüks ürünler, Asya sanatı, şamanizm, pop sanat ve psikanalizi sentezleyen renkli ve çekici eserleriyle sanatseverleri etkilemeye hazırlanıyor.

Sanatsever ve koleksiyonerleri tanınmış yerli ve yabancı sanatçıların eserleriyle bir araya getiren Artweeks@Akaretler’in 5. edisyonu Akaretler Sıraevler’de 8-19 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. Artweeks@Akaretler’in bu yılki katılımcılarından biri de çağdaş sanatçı Melek Kocasinan (Gao Anqi). Son zamanlarda yenilikçi çalışmalarıyla Türk ve yabancı sanatsever ve koleksiyonerlerin ilgisini çeken sanatçı, Akaretler Sıraevler A55’de BB Projectt’te dikkat çekici çalışmalarıyla yer alacak.

Tayvan’da geçen çocukluğunu, ABD’de Yale Üniversitesi ve Los Angeles’ta (UCLA) aldığı eğitimleri ve Türkiye’de yaşadığı deneyimleri sentezleyen sanatçının, “Düş Nesnesini Aşmak” isimli, Fendi Peekaboo çanta kullanarak yaptığı heykelini, “Sıkıca Tut” isimli Louis Vuitton bir çanta üzerinden insanın içsel değerini sorgulayan kolajını ve “Yaratıcı Kanatlar” adlı şamanik öğeler taşıyan çalışması Akaretler No:55 BB Projectt’te görülebilir.

“Transcending the Dream Object – Düş Nesnesini Aşmak” adlı Fendi Peekaboo çantalı heykelinde sanatçı, aynalı pleksiglasları sosyal basamaklar olarak kurguluyor ve basamakların en üstünde, statü göstergesi çantayı konumlandırıyor. Çantanın bir tarafını açarak içini dışarı döken, camdan kalplerle çantayı insanlaştıran sanatçı, çantadan taşan mücevherimsi ve parlak nesneleri kullanılan aynalı pleksiglaslar üzerine saçarak eserle etkileşime giren izleyicinin yansıtmalı yüzeylerde kendini görmesini, düş nesnesini aşarak kendine odaklanmasını sağlıyor. Mevlana’nın “Gönlünde olanı benden gizleme ki, benim gönlümdeki de ortaya çıksın,” sözünden esinlenerek kalbimizdeki yeteneklerin, düşlerimizin ortaya çıkması için karşımızdakinin de iç dünyasını ve yeteneklerini açmasının bize cesaret vereceğini, toplumda başarı kazanmış kişilerin topluma geri vermesinin önemini vurguluyor.

“Dream Objects-Düş Nesneleri” serisinde Kocasinan, parlak renkli kolajlarında Fendi, Chanel, Rolex, Louis Vuitton, Cartier gibi dünyaca ünlü markalarla ilgi çekici kompozisyonlar oluşturuyor; ışık saçan, merak uyandıran, etkileşim kuran eserler karşımıza çıkarıyor. Sanatçı, bu seriyi kendi sözleriyle şöyle tanımlıyor: “Lüks marka objeleri, ambalajlarını ve Çince “meng-rüya” kelimesini biraraya getiren seride, tüketim alışkanlıklarımız üzerinden kendimizi tanıyabilme olasılıklarını araştırıyorum. İlk bakışta, eserlerdeki marka objelerin veya hediye paketlerinin ışıltısı merak uyandırıyor. Biraz daha zaman geçirdikçe, arzu objelerinin veya kutuların neden ışık saçtığını, içindekini merak etmeye başlıyor izleyici. Rönesans döneminin “yüce estetiği”ni kullanarak, çağımızın yüceltileni olan markaları ön plana koyuyorum. Biraz daha derin bir okuma yapan sanatseverler ise hem arzu nesnelerinde gizlenen ışıltının kaynağını hem de Çince büyük boyutlarda yazılan “Düş/rüya” kelimesini birleştirerek kendi kimliklerine dair yeni anlamlar ve sorular üretecekler.”

Sanatçının bir diğer eseri “Hold Me Tightly / Beni Sıkıca Tut” da Artweeks’te sergilenecek eserler arasında. Güçlü bir kadının figürünün Louis Vuitton’ın en popüler modellerinden Alma BB çantayı sıkıca tuttuğu bir ana odaklanan eserde, sanatçı kendi bedenini kullanarak, bir lüks objeyle girdiği ilişki üzerinden yaşadığı özgürleşmeyi görselleştiriyor. “Eserde, ilk Louis Vuitton çantamı sıkıca tutuyorum ve çantadan güç aldığımı sanıyorum. Ama Çince “düş” kelimesini ve renklerle yarattığım tezatı kullanarak gücümün kaynağının bu çantada olmadığını göstermek istiyorum. Çanta, “beni sıkıca tut”, diyor. Benimse gerçekte ona ihtiyacım yok, onun düşmemek, tercih edilmek için bana ihtiyacı var. Kendimi toplumda güçlü hissetmek için, markalı veya markasız giyinmeye, yani belli bir şekilde algılanmak için kendimi hırpalamama aslında gerek yok. Neysem o olabilirim. Bu hisleri, arzu nesnesiyle girilen ilişki sayesinde açığa çıkan bu içsel gücü paylaşmak istedim.”

Sanatçının eserlerini 8-19 Eylül’de Akaretler A55’te BB Projectt’te görebilirsiniz.

https://instagram.com/melek.kocasinan.art

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir