Pera Müzesi’nde 17 Ocak tarihine kadar devam edecek olan “Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür” sergisi için “Falname” adlı yeni bir minyatür serisi hazırlayan CANAN, 13 Ocak Çarşamba gününe kadar gerçekleştireceği bir dizi performansla sanatseverlerle buluşuyor. CANAN’ın tarot kartı formatında ürettiği seri ile gerçekleştireceği performanslara müzenin internet sitesindeki rezervasyon formu ile katılım sağlanabiliyor.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, açıldığı günden bu yana buyu bir ilgiyle karşılanan Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür sergisi kapsamında özel bir etkinliği daha sanatseverlere buluşturuyor. Sergide 1 Mayıs, Ademler ve Havvalar, Güzel ve Çirkin (Aslan ve Ceylan), İbretnüma ve Falname başlıklı işleriyle yer alan CANAN’ın yüzyıllar önce Osmanlı nakkaşları tarafından hazırlanan Falnamelerden ve İslam mitolojisindeki karakterlerden etkilenerek hazırladığı 71 minyatürden oluşan Falname serisi, performansında kullandığı tarot destesine dönüşüyor.
Minyatürü ilk olarak 1998 yılında keşfettiğini ve içerdiği imgelerin zenginliğini fark ettikçe bu forma daha aşık olduğunu söyleyen CANAN, fal ritüeli ile minyatür arasındaki ilişkiyi şöyle ifade ediyor: “Minyatürlerdeki olağanüstü güçler ve efsanevi yaratıklar aslında bilinçaltımızdaki korkuları simgeliyor. Bu imgelerle karşı karşıya gelmek, korkuların su yüzüne çıkmasına ve kişinin kendine dair bazı şeyleri öğrenmesine yol açıyor. Eğer orada sizi çeken bir şey varsa kendiniz adına bulacağınız bir şey de var demektir.”
Sanat yapıtından kehanet imgesine; Falname
Yarı hayvan yarı insan bedenli sembolik kahramanlar, mitolojik hikayeler, kuşlar ve çiçekler gibi imgelerin yer aldığı Falname serisinde daha önce üretilmiş minyatürlerden ve tarot falından esinlendiğini dile getiren sanatçı, buradan yola çıkarak gerçekleştirdiği performansa dair ise şu bilgileri paylaşyor: “İster tarot ister kahve ya da papatya falı olsun tüm fallar imgeye bakarak yorum yapmakla ilgili. Bir falcı olarak bütün o sembollerden sonsuz anlamlar çıkartabilirsiniz. Dolayısıyla falcının mahareti de bence orada… Fal bakma ritüeline sadık kalarak dilediği zamanda kartları farklı açılımlara göre dağıtan falcı, gördüğü resimlerden danışan kişiye bir yorum/fal kehaneti çıkarabilir. Sanat yapıtını okumak, hissetmek, analiz etmek aslına bakılırsa aynı fal bakmak gibi şekillerden, renklerden anlam çıkartarak umut duymayı beraberinde getirir. Zihnimiz, geçmişin deneyimleri ve geleceğin hayalleri ile şimdiyi oluşturur. Geçmişin negatif deneyimlerinde boğulmadan, geleceğin kaygılarına takılmadan pozitif baktığımızda hayallerimizi gerçekleştirmek mümkündür.”
Falname performanslarına, 13 Ocak 2021 tarihine kadar Salı ve Çarşamba günleri 13.00 – 17.30 saatleri arasında, Pera Müzesi web sitesindeki rezervasyon formunu doldurarak katılım sağlayabilirsiniz.
Tarot kartı seti olarak sınırlı sayıda üretilen Falname serisi, performanslarla eş zamanlı olarak Pera Müzesi Artshop’ta satışta olacak.
Ziyaretçiler performansa Pera Müzesi giriş bileti ile katılabilir. Performans Türkçedir. Katılımcı sayısı sınırlıdır ve rezervasyon gereklidir.
İlk yorum yapan siz olun