İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Genç Piyanist Aydın Türksu İlerle ile söyleşi

Genç müzisyen Aydın Türksu İlerle ile sizler için görüştük, kariyeri ve müziğiyle ilgili sohbet gerçekleştirdik.

Röportaj: Mine Alpan

  • Piyano çalmaya nasıl başladınız?

Piyano çalışmalarıma 2006 senesinde Zehra Cingöz Debreli ile başladım. Sonrasında Yasemin Şarap ile devam ettim. 2012 senesinde İzmir Özel Çamlaraltı Koleji Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’ni kazandım ve orada Prof. Memduh Özdemir ile ve ardından Işık Ece Tezgel Gönül ile çalışmalarıma devam ettim. 2015 senesinde Prof. Talia Özlem Baltacılar Bayoğlu ile yaptım. 2016 senesinde de Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü Piyano Anasanat Dalı’na %50 burs ile kabul edildim ve orada Öğr. Gör. Esra Kalkanoğlu Mamaç ile çalıştım. Üniversite hayatım boyunca üniversitemin düzenlediği V. & VI. Uluslararası Müzik Haftaları kapsamında Pablo Galdo, Erato Alakiozidou, Adriano Ambrosini’nin ve üniversite dışında da Doç. Gökhan Aybulus’un piyano uzmanlık sınıflarına aktif katılım sağladım. 13 Aralık 2018, 20 Mayıs ve 20 Aralık 2019 tarihlerinde düzenlenen Piyano Akşamı konserleri serisinde piyano konserleri verdim. Bunun dışında lisedeyken de piyano konserleri verdim. 29 Mart 2021 tarihinde de kendi Instagram hesabım üzerinden canlı yayın şeklinde “Dünya Piyano Günü” konseri verdim. 2021 senesinde de Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü’nden mezun oldum.

  • Kendinize ait besteleriniz var mı?

Kendime ait bestelerim şimdilik yok, ama ilerleyen süreçte beste çalışmaları yapmayı planlıyorum.

  • Dünyaca ünlü piyanistlerden birinin hayatı, size bir gün yaşayabilme fırsatı sunulsaydı bu kim olurdu? Kimi seçerdiniz?

En sevdiğim sorulardan… açıkçası ben, ya Gülsin Onay’ı seçerdim ya da Sir Andras Schiff’i seçerdim. Çünkü; Sir Andras Schiff’in Bach yorumlarını beğeniyorum. Güzel bir Johann Sebastian Bach yorumcusu diyebiliriz. Bunun dışında; Jonathan Biss, Leon Fleisher, Murray Perahia, Cyprien Katsaris, Alexander Yakovlev ve İdil Biret de favori piyanistlerimin arasındadır.

  • Verdiğiniz konserde ya da resitallerinizde yaşadığınız en mutlu ânı hatırlıyor musunuz?

Resitallerimde yaşadığım en mutlu anlarım saymakla bitmez… Misal; 13 Aralık 2018’de MÜZİKSEV konser salonunda düzenlenen Piyano Akşamı konserinde Sergei Rachmaninoff’un Op.3 No.2 Do diyez minör prelüdünü çok iyi yorumlamıştım ve büyük alkışlar almıştım. Bir de 20 Aralık 2019’da kendi üniversitemin konferans salonunda düzenlenen Piyano Akşamı konserinde de Ludwig van Beethoven’ın Op.2 No.3 Do Majör piyano sonatının ilk bölümünü yorumlamıştım. Bunda da çok büyük alkışlar aldım. Çok güzel bir anı idi.

  • Ne dinlemeyi seversiniz? Dilinizden düşmeyen bir şarkı var mı?

Genelde ben, Barok Dönem bestecilerini ve Çağdaş Dönem bestecilerini dinlerim. Mesela; Barok Dönem’den Johann Sebastian Bach, Domenico Scarlatti, George Frederic Haendel; Klasik Dönem’den Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Joseph Haydn; Romantik Dönem’den Frederic Chopin, Robert Schumann, Franz Liszt, Sergei Rachmaninoff, Felix Mendelssohn; Çağdaş Dönem bestecilerinden Claude Debussy, Alban Berg, Einojuhani Rautavaara, Oliver Messiaen, Charles Ives, Aaron Copland ve Arnold Schoenberg dinlerim. Türk bestecilerinden de Ahmed Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Hasan Uçarsu, Hasan Ferit Alnar ve İlhan Usmanbaş gibi bestecileri dinlerim.

  • Bundan sonraki süreçte ne gibi planlarınız var?

Önce herhangi bir konservatuvarda piyano üzerine yüksek lisans, sonrasında sanatta yeterlilik yapmayı ve daha sonrasında da piyanistlik ve akademisyenlik (araştırma yahut öğretim görevliliği) mesleğini aynı anda yürütmeyi planlıyorum.

  • Son olarak da şunu sormak istiyorum, Corona virüs salgınından haberdar olduğunuzda ve eve kapandığınızda süreci nasıl değerlendirdiniz?

2020 senesinde Covid-19’un ülkemize geldiğinde ve ilk vaka çıkınca tabii endişelendik. Haliyle de eve kapandık. Pandemi süresince konserler, yarışmalar, ustalık sınıfları ya iptal oldu, ya ileri bir tarihe ertelendi ya da online oldu… Olan bütün müzisyenlere, orkestra şeflerine oldu. Genelde evde piyano çalışarak geçirdim pandemi sürecini. Arada dışarı çıktım ama zorunlu hallerde. İnşallah bu pandemi kısa zamanda sona erer. Maskesiz ve mesafesiz zamanlara geri döneriz umarım ama bunun için aşı olmak, temizlik, maske ve sosyal mesafe kurallarına uymamız gerekiyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir