Esther Gallery direktörü Becci Kim ile galeri, Kore sanatının özellikleri ve galerinin Türkiye’deki planları hakkında konuştuk.
–Merhaba Sayın Kim, öncelikle ülkemize hoş geldiniz. Esther Gallery hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Galerinizin vizyonu nedir?
Esther Galery, özellikle çevreci özellikleriyle tanınan Yangpyeong bölgesinde, Güney Kore’de bulunmaktadır. İnsanlığın sanatın merkezinde olması gerektiği inancıyla kurulan Esther Gallery, Kore sanatını küresel olarak tanıtmayı amaçlamakta.
–Esther Galerisi, Kore’de sergiler düzenliyor ve aynı zamanda uluslararası sanat fuarlarına katılıyor. 2024’teki Türkiye planlarınızdan bahsedebilir misiniz?
Esther Gallery’nin vizyonu, büyük ölçekli yerel ve uluslararası sanat fuarlarına, sergilere ve yurtdışındaki galerilerle iş birliklerine katılarak Kore sanatını küresel olarak tanıtmaktır. Sanat pazarı trendlerine, yönetimine ve stratejilerine odaklanarak, uluslararası sanatseverlerden ve koleksiyonerlerden olumlu tepkiler aldık. Bu yılki planlarımız arasında Türkiye’deki ArtAnkara ve ArtContact İstanbul Fuarları’na katılmak bulunuyor.
–Esther Gallery olarak bu yıl Türkiye’deki ArtAnkara ve ArtContact İstanbul Fuarları’na katılacaksınız. Bu yıl ArtAnkara’ya katılacak sanatçılar hakkında bilgi verebilir misiniz?
ArtAnkara Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’na katılacak sanatçılar: KYUNGME KIM annesine taşıdığı özlemi deniz ile betimler; Bonnie Bang doğanın nefesini ve gülümsemesini nazikçe yakalar; YOUNGSOOK SONG cesur renkler ve basit çizgilerle doğanın görkemini ortaya çıkarır; BLUeRHEE yaşamın geçici dönüşümünü tasvir eder; YEON-SUN KIM (BECCI KIM) kelebek olarak bitmemiş üzüntünün yalnızlığını metale işlediği resimlerle ifade eder; SOONNAM KIM zihinde oluşan hüzünlü düşünceleri unutmaya çalışmanın yalnızlığını ifade eder; Gana Park şiirsel hassasiyetle doğaya hayranlığını paylaşır, ANQI (Melek Anqi) Çin kültüründen esinlendiği, bir çatı kiremit kedisi olan Hiromita karakterini hikayesini anlatır ve hayatta özgünlüğü teşvik eder; KYUNG-SEOK JOO Kore alfabesinin şeklini lake üzerine inci ile süsleyerek modern insan hayatının başlangıcını ve canlılığını simgeler; SUNJOO KIM güzel şeyleri yaşamın her gününde yaşamanın anlamını boş ama anılar ve rüyalarla süslenmiş bir sandalye aracılığıyla ifade eder.
–Galeriniz Koreli ve diğer Doğu Asyalı sanatçıları Türk sanatseverlerle buluşturuyor. Türk halkının Asya sanatına tepkisi nasıl?
Kore ve Doğu Asya sanatı, içsel huzur ve dengeyi vurgulayan ruhsal değerleriyle Türk sanatseverlerle uyum sağladı, onlara rahatlama ve ilham kaynağı oldu. Kore sanatına tepkiler son derece olumlu oldu, Türk izleyicisinde büyük bir sempati uyandırdı.
–Asya Sanatının dünya çapında popüler hale geldiğini görüyoruz. Kore de dahil olmak üzere Asya sanat pazarı, küresel sanat pazarında yükselişte. Bu trend hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Asya sanatı zaten benzersiz formları ve teknikleriyle istikrarlı ve büyüme potansiyeline sahip olarak tanınıyor. Bu trendin, mevcut Kore monokrom resminde de çeşitliliğe yol açacağına ve coşkuyla karşılanmaya devam edeceğine olan güvenimiz bulunmakta.
–Kore sanatını benzersiz kılan özellikleri nelerdir?
Kore sanatının benzersiz özelliği, çeşitli formlar ve tekniklerin geliştirilmesiyle, geleneksel Kore kağıdı üzerinde boyaların akışı ve fiziksel özellikleri aracılığıyla doğanın hareketini ve canlılığını ifade eden benzersiz güzellikler yaratılmasındadır.
–Küresel sanat koleksiyoncularının üçte biri Asya ülkelerinden. Asya ülkelerinin sanata ve sanat eğitimine değer verdiğini söyleyebilir miyiz? Kore’nin sanatı takdir etme ve yatırım yapma konusunda diğer Asya ülkeleriyle benzerlikleri ve farklılıkları nasıl görüyorsunuz?
Asya ülkelerinde, sanatın izleyiciler üzerinde büyük olumlu etkileri olduğu düşünülür. Sanat koleksiyonerleri sanata daha derin bir şekilde değer verir ve anlar, genellikle onu değerli bir satın alma olarak görürler. Olgun koleksiyonerler yalnızca bir yatırım olarak görmeyebilir, ancak yatırım niyetini dışlamak mümkün değildir. Tercihler trendlere bağlı olarak değişebilir ve milenyum ve Z jenerasyonlarının koleksiyon alışkanlıkları pazarı şekillendirmede önemli rol oynar. Gümrük vergisi ve katma değer vergisinden sanatı muaf tutma avantajları olduğu için, Kore birçok sanat alımını yatırım olarak görür. Kore’deki koleksiyonerler doğal olarak sanata ve sanat eğitimine değer verirler, bu diğer Asya ülkelerine benzerlik gösterir, ancak dikkate değer farklılıklar da vardır.
–Esther Gallery’nin gelecekteki projelerinden bahsedebilir misiniz?
Esther Gallery’nin gelecek projeleri, sanata derin bir tutkuyla sahip bireyler için bir alan yaratmaya adanmıştır. Sanatsal yolculuğu yazgı olarak algılayan ve benzersiz özünü keşfetmeye tam kalple bağlı olan sanatçılar için alan açmaya devam edeceğiz. Sanatın sadece seçilmiş bir yol değil, bir yazgı olduğu inancıyla uyumlu olarak, girişimimiz sanatseverlerin bir araya gelip kolektif bir sanatsal deneyim paylaşabilecekleri bir sığınak sağlamaktır. Çabalarımızı, bu yaratıcı kompozisyonları güçlü bir değişim çerçevesine dönüştürmeye kanalize etmeyi amaçlıyoruz ve bu yaratımları dünyaya yaymayı hedefliyoruz.
Röportaj için teşekkür ederiz!
İlk yorum yapan siz olun