İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Halife Abdülmecid Efendi – Dr. Lale Uçan

Zamanın Ruhunun Peşinde Bir Osmanlı…

Bu kitap, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde tarihin kırılma anlarından birinin doğrudan muhatabı olan Halife Abdülmecid Efendi’nin hayatını tüm ayrıntılarıyla ortaya koymaktadır.  Kitapta, Halife Abdülmecid Efendi’nin siyasi yaşantısının ötesinde gündelik hayatı, Dolmabahçe Saray teşkilatı ile ilişkilendirilmiştir. Şehzâdeliğinden halifelik yıllarına kadar yanında olan insanlar ve onlarla ilişkileri, saray teşkilatının anlaşılmasına katkı sağlayacak bilgiler olarak öne çıkmaktadır. Çalışmada Abdülmecid Efendi’nin eğitimi, arkadaşları, dostları, okuduğu eserler ortaya çıkarılırken, kurmuş olduğu ilişki ağı kültürel ve çevresel dinamikler çözümlenerek ele alınmıştır. Abdülmecid Efendi, kendisi için oluşturduğu sanat muhitinin etkisiyle bir dönüşüm yaşamıştır. Bu nedenle, elinizdeki bu çalışma incelediği zaman diliminin dinamikleriyle birlikte değerlendirilmiştir. Ressam Abdülmecid Efendi’nin müzik ve hat sanatına olan ilgisine bu bağlamda bakılmıştır. Konuyla ilgili arşiv malzemelerinden, birincil ve ikincil kaynaklardan yararlanılmıştır. Bu eser, zamanın ruhunun peşinde bir halifenin hayatını gözler önüne sermektedir.

Editörün Görüşü

Dr. Lale Uçan, Osmanlı Devleti’nin tarih sahnesinden çekildiği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin doğduğu sırada sahneye çıkan bir isim olan Abdülmecid Efendi’nin hayat hikayesini bütün ayrıntılarıyla okuyucuların gözlerinin önüne seriyor.

Neden Önemli?

Bu eser, Osmanlı hanedanının son resmî temsilcisi ve son İslam halifesi olan Abdülmecid Efendi’nin hayatını bütün ayrıntılarıyla gözler önüne sermektedir. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Dr. Lale Uçan tarafından kaleme alınan bu eser, adı çok bilinmesine rağmen hayatı hakkında detaylı bilgi pek de bulunmayan Halife Abdülmecid Efendi’nin zamanın ruhunun peşinde koşuşunu resmetmektedir. Çocukluğu, şehzadeliği, veliahtlığı, halifeliği ve sürgün yılları büyük bir titizlikle Dr. Lale Uçan tarafından büyük bir titizlikle incelenmiş ve hayatı bütün ayrıntılarıyla yazıya dökülmüştür.

Kitaptan

“Abdülmecid Efendi, Doğu temelli, ama Batı’ya uzantıları olan bir sentez dünya kurgulamıştır. Bu kurgunun içinde gidip gelmeler yaşayan Abdülmecid Efendi’nin hayatına hem modern hem de geleneksel dünya görüşünün enerjisi yansımıştır. Onun bu özelliklerini eğitiminden aile ilişkilerine, sanatından arkadaş çevresine takip edebiliriz.”

TİMAŞ AKADEMİ

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir