* Merhaba Atsuko Hanım. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Merhabalar. Ben Koto Sanatçısı Atsuko Suetomi. Koto, geleneksel bir Japon müzik aletidir. Bir sanatçı olarak Koto müziği aracılığıyla insanlıkla barış, esenlik ve umut duygularını paylaşmak istiyorum.
* Hem müziğe nasıl başladığınızı hem de Japonya’ya özgü telli bir çalgı olan Koto ile tanışmanızı anlatır mısınız?
Muzik eğitimime 7 yaşındayken piyanoyla basladım; fakat piyano derslerim uzun soluklu olmadı. Bir müddet sonra koto çaldığımda Koto müziği ile kendim arasında müthiş bir uyum hissettim. Klasik koto hocalık diplomasını aldıktan sonra eşşiz modern Koto Virtüözü Tadao Sawai ve eşi Kazue Sawai’nin müziği ile tanıştığımda çok etkilendim. Klasik koto dünyasında olmayan bu müziğe hayran kaldım. Ardından Sawai Hoca’nın öğrencisi oldum ve Sawai Hoca’nın profesör olarak görev yaptığı üniversitenin Japon Müziği bolümünde okudum.
Koto, Japon geleneksel bir müzik aletidir. Paulownia tree/Polovnia ağacından yapılmıştır. 13 tellidir, Japonya’ya özgü arp veya kanun gibi bir çalgıdır. Japonya’da yaklaşık 2000-3000 yıldan bu yana çalınır. Günümüzde çalınan koto yaklaşık 1000 yıl önce Çin’den gelmiştir. Ondan sonra Japon kültürüyle uyumlu müzikler dönemi başlamıştır. Kotoyla, gelenekselden modern müziğe kadar çok çeşitli müzikler çalınabilir.
* Yıllar önce bir konser için geldiğiniz Türkiye’ye yerleşmeye karar vermişsiniz. Bu radikal kararı neden aldığınızı ve o dönemde neler yaşadığınızı bizimle paylaşır mısınız?
2005 yılının Ekim ayında Japonya Büyükelçiliği ve Istanbul Japonya Başkonsolosluğu tarafından organize edilen konser turu için Türkiye’ye geldim. O zaman bu ülkede yaşayabileceğimi düşündüm ve içimden böyle bir karar aldım. Nedenini bilmiyorum ama Tanrı’dan verilen bir görev gibi bunu içimde hissettim. Ondan sonra özel bir kurumun desteğiyle Türkiye’de yaşama fırsatı elde edip Şubat 2007’de Istanbul’da yeni hayatıma başladım. Çok şükür ki harika Türk müzisyenler ile buluşup birlikte projeler, konserler, albümler yapabildim. Ayrıca Koto öğrenmek isteyenler için ders ve atölyeler başlattım. 2014’te Japon Müziği ve Sanatlar Derneği’ni Ankara’da kurduk ve bu Derneğin hem kurucusu hem de ben onursal başkanı oldum. Sağ olsunlar, burada Japonya ve Japon kültürünü seven ardakaşlarım sayesinde şimdiye kadar çok güzel projelere imza attık.
* Sizin ayrıca Life Music şirketi tarafından çıkartılan “Kuş gibi” adlı CD`niz Japonya`da tedavi edici müzik olarak ün kazanmış. Bu “çok özel” çalışmayı hazırlarken hangi faktörler size ilham verdi? “Kuş gibi”nin yapım sürecinden ve nasıl üne kavuştuğundan kısaca bahseder misiniz?
Bu güzel sorunuz için çok teşekkür ederim. Çünkü “Kuş gibi” sanat hayatımın büyük bir noktasında çıkmıştı. “Kuş gibi” den önce ben sadece kendi isteğimce, kendi tercihlerime göre yaşıyordum. Yaşamımın amacının ne olduğunu anlamadım. Ama bir gün uyandım! Tanrı’nın bana verdiği sevgiyi ve bereketi fark ettim. Mesih İsa’nın yolunda yürümeye başladıktan sonra Tanrı tarafından verilen armağanları paylaşıp iyilik yapmak için yaşıyorum! “Kuş gibi”yi ilahi bir albüm olarak adlandırabiliriz. Çünkü Mesih İsa’dan dinleyicilere esenlik ve şifa olsun diye dua ederek kayıt yaptım.
* Japon Müziği Topluluğu kurucusu olarak, konserler aracılığıyla yardım faaliyetleri yürütüp Türkiye ve Japonya arasındaki köprülerin dostluk ve müzik vasıtasıyla güçlendirilmesine katkıda bulunuyorsunuz. Bu yardım faaliyetlerinden de bahseder misiniz, ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
2014 yılından itibaren Türkiye’deki öğrencilerimle Japon Müziği Topluluğu’nu kurduk. Topluluk kurulduktan birkaç sene sonra da Japon Müziği ve Sanatları Derneği’ni kurduk. Aslında benim koto öğrencilerim çok güzel, düzgün, akıllı ve çalışkandırlar. Onlar benim gururum… Derneğin ilk Başkanı Ayşegül ATMACA Hanım Japonya’da Türkiye Büyükelçiliğinde çalışmış, emekli olduktan sonra bir kültür-sanat ajansı kurdu. Üyelerimiz arasında, Japonca uzmanı, seramik sanatçısı, ressamlar, müzisyenler, edebiyatçılar… çok çeşitli uzumanlar var. 2022 yılında seçilen yeni Başkanımız Neslihan NOYAN Hanım İkebana (Japon geleneksel çiçek sanatı) öğretmenidir. Japon müziği ve sanatlarını Türkiye’de tanıtmak için emek veriyoruz. Bu yolda Türk Japon Vakfı bizlere çok destek veriyor; hatta Vakıf binası içerisinde Derneğimize bir oda da verdi. Türk Japon Vakfı, Japonya Büyükelçiliği, İstanbul Japonya Başkonsolosluğu başta olmak üzere belediyeler, üniversitelerle festivaller, kongreler organize edip konser, sergi, seminer, atölye, söyleşi gibi faaliyetler sürdürüyoruz.
Kişisel olarak; ciddi hasta olan bebekler ve çocuklara yardım etmek için de çalışıyorum.
* Son olarak; Yakın zamanda gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projeler var mı?
2022 yılının Nisan ayında Japonya’dan uluslararası Arp Sanatçısı Yuki Miyata Hanım Türkiye’ye gelecek; ilk konserimiz gerçekleşecek. Flüt Virtüözü Bülent Evcil Bey ve genç Flüt Yıldızı Onur Türktaş Bey de bize eşlik edecekler. Ayrıca bu yıl tamamlamak istediğim “ Koto ile Anadolu Müziği Yolculuğu” albüm projem var. Çocuklar için değerli bir proje yürüten aynı zamanda koto öğrencim Elif Yelis Hanım ile de çocuklara geleneksel müziği ve sanatları tanıtma projemız başladı. Bu dünyada olduğum sürece elimden gelene kadar iyilik için koto çalmak istiyorum. Güzel bakışınız ve sorularınız için teşekkür ederim.
Web: https://atsukosuetomi.com/
Instagram: asuetomi.koto
İlk yorum yapan siz olun