İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Leonardo’nun Eserleri Louvre Yolcusu

İtalya ve Fransa arasında 11 saat süren görüşmeler sonrası anlaşmaya vardı. Böylelikle Leanardo’nun “Vitruvius Adam” dahil büyük eserlerine Fransa yolu gözüktü. Paris ise karşılık olarak Raphael’in bazı eserlerini Roma’ya ödünç verecek.

Fotoğraf Dario Franceschini’nin twitter hesabından alınmıştır.
Fotoğraf Dario Franceschini’nin twitter hesabından alınmıştır.

Fransa ve İtalya, Louvre müzesinde gelecek ay başlayacak sergide, Leonardo da Vinci’nin büyük eserlerinin sergilenmesi konusunda anlaştı. Uzun diplomatik git gellerden sonra, serginin başlamasına 4 haftadan daha kısa bir süre kala Fransız kültür bakanı ve İtalyan mevkidaşı 24 Eylül’de Paris’te buluşarak sözleşmeye imza attılar.

Avrupa kültürel kooperasyonunun güzel bir örneği olan bu anlaşma; rönesans artistinin ölümünün 500.yıl dönümü anısına, Leonardo’nun başyapıtlarının İtalya’dan hareketle ufak bir gezintiye çıkacağı manasına geliyor. Buna karşılık olarak; Raphael’in eserleri, gelecek sene Raphael’in ölümünün 500.yılı anısına yapılacak sergi için, Fransa’dan Roma’ya ödünç verilecek. Bu kültürel anlaşma, bir yıl önce milliyetçi İtalyan politikacılar tarafından oluşturulan bloğun tökezleyeceği anlamına geliyor.

Fransız kültür bakanı Franck Riester, yeniden göreve gelen İtalyan mevkidaşı Dario Franceschini ile temel bazı noktaları konuştu. Bunlardan en önemlisi şüphesiz, normalde Venedik’te dahi her 6 yılda bir, sadece belli haftalarda gösterilen “Vitruvius Adam”dı.

Franceschini yaptığı açıklamada İtalyan sanatçıların iki büyük sergisinin “olağanüstü olayını” kutladı ve “Bugün kültür, Avrupa politikasında herzaman olduğundan daha önemli bir yere sahiptir çünkü hem ortak Avrupa vatandaşlığını hemde ekonomik büyümeyi sağlamada önemli bir araçtır” dedi.

Riester ise “Leonardo ve Raphael tüm insanlığa aittir. Teknik şartlar elverdiği zaman onları dolaştırmak, Fransa ve İtalya’nın görevidir.” dedi.

Venedik’teki Gallerie dell’Academia tarafından henüz belirlenemeyen bir süre için ödünç verilen Vitruvius Adamı dışında, Franceschini Floransa’daki Uffizi Galerisi’nden eserler göndermeyi kabul etti. Bunlar arasında; Leonardo tarafından imzalanmış ve tarih atılmış en eski çizim olan Anghiari Savaşı’nın ilk versiyonu; Arno nehrinin çizimi; önceden “kayıp” bir fresk ve Leda’nın başarılı bir versiyonu bulunmaktadır. Bununla birlikte Uffizi, Leonardo’ya ait “Akil Adamların Hayranlığı (Adoration of Magi)” ve “Duyuru (Annunciation)” isimli iki kutsal tabloyu, transfere dayanamayacağı gerekçesiyle, göndermeyi reddetti.

Floransa’dan gidecek eserlere diğer şehirlerden eserler de katılacak; Venedik, Roma, Turin. Parma şehrindeki Galeria Nazionale’den Scaglipiata (Bir Kadının Kafası)(1508) isimli eser gönderilecek. Milan’dan “Bir Müzisyenin Portresi” isimli eser gönderilecek.

Bunlara karşılık olarak Louvre, Raphael’in eserlerinden Baldassare Castiglione’nin portresi, artistin bir arkadaşıyla birlikte kendi portresi ve Raphael’in 3 resmini daha, 2020’de Roma Scuderie del Quirinale’de yapılacak Raphael sergisi için göndercek.

Louvre’un merakla beklenen Leonardo sergisinin 24 Ekim’de açılması ve gelecek yıl Şubat ayına kadar sürmesi planlanıyor. İtalyan ustanın, Fransız kasabası Amboise’de ölümü sonrası, Fransız Ulusal Koleksiyonuna birçok miras kalması sebebiyle, Louvre halihazırda -Mona Lisa’da dahil olmak üzere- en büyük Leonardo resim koleksiyonuna sahip.

Yeni anlaşma Louvre için bir rahatlama olacak. Müze yönetimi, Matteo Salvini’nin aşırı sağ partisi olan Lig’in bu yaz ülkeyi genel seçime zorlamasından sonra oluşan yeni İtalyan koalisyon hükümetine minnettar olacak.

Anlaşma aslen Franceschini tarafından (o zamanki merkezî hükümetin bakanı olarak), 2017 yılında kabul edildi, Salvini hükümeti ise bu anlaşmayı sorguladı. İtalyan milliyetçileri, Louvre’un İtalyan sanatçının ölümünün 500. yıldönümünü tekelleştirdiğini savundu.

“Leonardo da Vinci”yi, Louvre Müzesi, 99 Rue di Rivoli, Paris, Fransa’da, 24 Ekim 2019’dan 24 Şubat 2020’ye kadar ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak:
https://news.artnet.com/art-world/france-italy-leonardo-raphael-1660804/amp-page?__twitter_impression=true

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir