İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Müzisyenler Kaybolan Roman Mahallesinin Sesine Kulak Vermeye Davet Ediyor!

Pera Müzesi tarafından, müzik kolektifi ÆVOM iş birliğiyle düzenlenen “Elektronik Köprüler” etkinlik serisinin 2020 yılındaki ilk buluşmasında müzikolog Burcu Yaşin, elektronik müziği kentsel yenileme ekseninde düşünmeye davet ediyor. Konuşmanın ardından etkinlik, Deniz Erden’in performansıyla devam edecek.

Pera Müzesi, sanatın farklı alanlarına odaklanan projelerle ziyaretçilerine çok yönlü bir program sunmaya bu yıl da devam ediyor. İstanbul merkezli müzik kolektifi ÆVOM iş birliğiyle hayata geçirilen “Elektronik Köprüler” konuşma ve performans serisi, elektronik müziğin beslendiği ve etkileşime geçtiği teknoloji, edebiyat, sinema, çevre, psikoloji, sosyoloji, bilgisayar oyunları, politika, kentsel dönüşüm, doğa ve felsefe gibi farklı alanları tartışmaya açıyor.

Kentsel dönüşüm ve hafıza sesleri

Serinin 24 Ocak Cuma günü saat 18.30’da gerçekleşecek dördüncü buluşmasında müzikolog Burcu Yaşin, “Seni Duyabiliyordum, Şimdi İse Duyulamıyorsun: İstanbul’da Bir Kentsel Yenileme Projesi Üzerine” başlıklı çalışmasından yola çıkarak katılımcıları, kentsel dönüşümü ses ekseninde düşünmeye davet ediyor.Burcu Yaşin’in çalışması, İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesinin Sarıgöl mahallesinde uygulanan kentsel dönüşüm projesinin, mahallenin işitsel peyzajına (soundscape) nasıl etki ettiğini odağına alıyor. Müzikolog konuşmasında, neredeyse 50 yıldır aynı mahallede ikamet eden, özellikle 90’lı yıllarda İstanbul’un eğlence sektöründe önemli rol oynayan Roman topluluklarının ve müzisyenlerin kent hafızasında ve gündelik pratikte nasıl duyulamaz hale geldiklerini katılımcılarla paylaşacak.

Burcu Yaşin’in kentsel yenilemenin işitsel boyutunu inceleyen çalışması, Barry Truax’ın kullandığı “işitsel topluluklar” ve “işitsel iletişim” gibi kavramlardan yararlanarak yenileme projesinin mahalledeki etkilerine dair ses merkezli bir okuma yapıyor. Niteliksel yöntemle gerçekleştirilen araştırmada, alana dair veriler; mahalleli ve mahalleyi duyan dış mahalle sakinleri ile yapılan görüşmeler, gözlemci deneyimleri ve fotoğraf-video arşivlerinin değerlendirilmesi ile oluşturuldu.

Konuşmanın ardından, Deniz Erden’in saat 20.00’de gerçekleştireceği performansta ise dinleyiciler, kentsel dönüşüm sürecindeki bir mahallenin seslerini hayal etmeye davet ediliyor.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilen konuşma ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır, yerler sınırlıdır. Konuşma Türkçedir.


Performans ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır, yerler sınırlıdır.

Burcu Yaşin

Burcu Yaşin Hakkında

1991 yılında Kocaeli’de doğan Burcu Yaşin, müzik eğitimine 6 yaşında Kocaeli Büyükşehir Belediye Konservatuvarı çocuk korosu ile başladı. 2008 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı kompozisyon bölümü lise devresine kabul edildi. 2010 yılında düzenlenen Genç Besteciler – Yeni Yapıtlar: Sesin Yolculuğu 4 kapsamında “Spatium” adlı eseri seslendirilen Burcu Yaşin, 2011 yılında MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı Teori bölümü lisans devresine kabul edildi. 2013 yılında çift anadal programı ile müzikoloji bölümüne kabul edilen Yaşin, 2014 yılında ise Teori bölümünden ön lisansını aldı ve 2015-2016 öğretim yılında Københavns Universitet Müzikoloji bölümünde öğrenimine Erasmus öğrencisi olarak devam etti. 2017 yılında MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı Müzikoloji bölümü lisans devresinden mezun olan Yaşin, halen aynı üniversitede yüksek lisans çalışmalarını sürdürmektedir. Aynı zamanda Sabancı Üniversitesi’nde Prof. Filiz Ali’nin verdiği “Klasik Müziğin Büyük Yapıtları” ve “21. Yüzyılın Büyük Yapıtları” derslerinin asistanlığını yapmakta ve MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Burcu Yaşin, akademik çalışmalarının yanı sıra risk altındaki dezavantajlı, ayrımcılığa maruz kalmış çocuklarla gönüllülük projeleri de yürütüyor.

Deniz Erden


Deniz Erden Hakkında

Deniz Erden, 1993 yılında Eskişehir’de doğdu. Konservatuvar eğitimine 2003’te yarı zamanlı, 2004’te ise tam zamanlı olarak Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda piyanist Robert Farkas ile başladı. Lisans eğitimine Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Prof. Hülya Tarcan ile devam etti. Bu süreçte Doç. Elif Şahin-Nesweda ve Prof. Cornelis Witthoefft ile Stuttgart Musikhochschule’de çalışma şansı yakaladı. 2018’de yüksek lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda 20. yüzyıl müziği üzerine yaparak Prof. Hülya Tarcan ve Doç. Ayça Aytuğ ile çalıştı. Ardından Opera bölümünde korrepetitörlük görevi üstlendi. Besteciliği üniversitede yaptığı emprovizasyonlarla keşfetti ve yarattığı özgür dünyasında ambient stilde, piyano için kompozisyonlar üretmeye başladı. 2018’de Bahçeşehir Üniversitesi Elektronik Müzik Prodüksüyonu sertifika programını tamamladı ve soundscape alanında çalışmalara yöneldi. İlk olarak İstanbul Soundscape Project kapsamında düzenlenen “Haydarpaşa’da bir Gar” adlı projede sesini duyurma şansı yakaladı. Ağustos ayında ise kendi projesi “Your Planet Calling” ile hem çevresel farkındalık yaratımına hem de doğanın korunmasına katkı sağladı. Her iki alanda da çalışmalarına devam eden Deniz, 2018’in Şubat ayında Hideki Kozakura’nın “Barcelona Duo” eserinin Türkiye prömiyerinin ardından, 2019’da Tokyo ve Nagoya’da, Türk ve Japon çağdaş bestecilerinin eserlerinin yer aldığı ve Haruyuki Suzuki’nin “Ringlet” eserinin dünya prömiyerini gerçekleştirdiği iki solo resital gerçekleştirdi. Deniz Erden, ayrıca Ensemble Flâneur’ün üyesidir.


ÆVOM Hakkında

ÆVOM İstanbul’da kurulan, farklı mekânlarda kültür sanat ve müzik etkinlikleri gerçekleştiren sınırsız ve aidiyetsiz bir kolektiftir.


Gelecek Program:

21 Şubat Cuma
18.30 Konuşma: Elektronik Müziğin İslami Yüzü: Muslimgauze

Sühan Gürer

20.00 Performans

İz (Elifnaz Koçak)


20 Mart Cuma
18.30 Konuşma: Ambient Elektronik Müzik: Doğanın Yeniden Keşfi

Emre Karacaoğlu

20.00 Performans

Utkanj


24 Nisan Cuma
18.30 Konuşma: Gürültü Nosyonu ve Dominick Fernow’un Sanatsal Üretimi
Ümit Üret
20.00 Performans
Ümit Üret

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir