İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pera Film’den 8 Mart’a Özel Retrospektif “Sadie Benning: Direniş Günlükleri”

Pera Müzesi Film ve Video Programları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, Amerikan deneysel sinemasının öncü isimlerinden Sadie Benning’in çalışmalarından oluşan retrospektif niteliğinde bir seçki sunuyor. İki hafta boyunca gösterimde kalacak olan “Sadie Benning: Direniş Günlükleri” adlı programda sinemaseverler, sanatçının 6 eserini çevrimiçi olarak izleyebilecekler. 

Pera Film Mart ayında gösterime sunacağı ilk programda, deneysel sinemanın önemli ismi Sadie Benning’in film ve videolarından oluşan bir seçkiye yer veriyor. Video çekmeye 15 yaşında oyuncak kamerasıyla başlayan Amerikalı sanatçı, büyüme çağında yaşadığı kimlik kargaşası ve değişen arzularını anlattığı eserlerinde, çocukluk odasının mahremiyetini saf bir dürüstlükle seyirciye sunuyor. Eserlerde kullanılan yakın çekim ve yüzen kamera teknikleri, Benning’in kamerasına hem onun en gizli sırlarına şahit olan görgü tanığı, hem de bu deneysel formatı beraber deneyimlediği suç ortağı rollerini veriyor. Siyah beyaz kısa film ve videolardan oluşan seçkide, kendini yeni keşfeden bireyin sancıları samimi ve mizahi bir dille işleniyor. 

Almanca Şarkı

İlk gençlikten erişkinliğe uzanan samimi hikâyeler 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde izleyiciyle buluşan programda; 16 yaşındayken üç hafta boyunca okula gitmeyi reddederek eve kapanan Sadie Benning’in hüznünü ve dünyadan kopukluğunu anlattığı  İçeride Yaşam; kendini toplumsal yargılar karşısında kapana kısılmış hisseden Benning’in öfkesini günlük benzeri bir kolajla kameraya yansıttığı  Her Kızın Bir Günlüğü Olsaydı; okul, aile ve kadın olmaya dair klişelere meydan okuyan  Kız Gücü, “kötü bir kız”la yaşadığı şehvetli ilişkiyi, cinsiyetlere atfedilen jestler ve Hollywood klişeleri eşliğinde anlattığı  Aşk Değildi; kağıt hamurundan yapılmış bir kukla olan ve toplumdaki yerini uzun uzadıya düşünen Judy’yi beş kısa filmde tanıttığı  Judy Sahneleri  ve son olarak,  başıboş gezinen bir genci Super 8 kamera ile takip ettiği  Almanca Şarkı  adlı eserler yer alıyor.

MoMA, Smithsonian Müzesi, Whitney Müzesi, Kunsthalle Basel, Britanya Film Enstitüsü, Sundance Enstitüsü gibi uluslararası sanat kurumlarında ve film festivallerinde çalışmalarıyla yer alan Sadie Benning, animasyon, film ve yerleştirme alanlarında eser vermeye devam ediyor. 

Judy Sahneleri

Sadie Benning: Direniş Günlükleri film programı, 8 – 22 Mart 2021 tarihleri arasında Pera Müzesi web sitesi  üzerinden izlenebilir.    

Çevrimiçi film programı sadece Türkiye’deki izleyiciler tarafından izlenebilecektir. Film gösterimleri, aksi belirtilmediği sürece, +18 uygulamasına tabidir.


Ayrıntılı Bilgi:
Amber Eroyan / Grup 7 İletişim, aeroyan@grup7.com.tr – (0212) 292 13 13
Büşra Mutlu / Pera Müzesi, busra.mutlu@peramuzesi.org.tr – (0212) 334 09 00


Gösterim Programı
Sadie Benning: Direniş Günlükleri 
08 – 22 Mart 2021

İçeride Yaşam

Living Inside

Yönetmen: Sadie Benning

ABD, 1989, 5′, siyah-beyaz, İngilizce; Türkçe altyazılı


Benning on altı yaşındayken, üç hafta boyunca okula gitmeyi bırakarak, kamerası, televizyonu ve kirli çamaşır sepetiyle birlikte içeride yaşıyor. Bu film onun bu üç hafta içindeki ruh halini yansıtıyor. Montaj sırasında görüntülerin kesildiği bu taslak haldeki film, inzivaya çekilen Benning’in hüznünü ve dünyadan kopukluğunu anlatıyor. Bu haliyle, İçeride Yaşam, kronik olarak yabancılık hissi çeken bir kişinin itiraflarını içeriyor.


Her Kızın Bir Günlüğü Olsaydı

If Every Girl Had a Diary

Yönetmen: Sadie Benning

ABD, 1990, 8′, siyah-beyaz, İngilizce; Türkçe altyazılı

 
PixelVision kamerasını kendine ve odasına tutan Benning, bir yandan kimlik arayışını bir yandan lezbiyen bir kadın olarak saygı duyulma ihtiyacını anlatıyor. Bazen itirafçı bazen de suçlayıcı bir role bürünen kamerası, kendini önyargılar arasında hapsolmuş hisseden Benning’in kızgınlığını yansıtıyor.


Kız Gücü

Girl Power

Yönetmen: Sadie Benning

ABD, 1992, 15′, siyah-beyaz, İngilizce; Türkçe altyazılı


Bikini Kill grubunun müzikleri kullanılarak yapılan Kız Gücü’nde, 1990’larda radikal bir kız olmanın ne demek olduğu gürültücü bir şekilde gösteriliyor. Okul, aile ve kadın olmaya dair klişelere meydan okuyan Benning, özgürleşme yolunda ilerlerken, Matt Dillon’u örnek aldığı ve tek başına maceralar yaşamak için okulu kırdığı günleri anlatıyor. Radikal “riot grrrl” hareketinden esinlenilen bu eserde, genç kadınlara dayatılan roller alt üst ediliyor; geleneksel eylemsizlik ve kibar itaatkârlık, radikal bağımsızlık ve birey tarafından belirlenen cinsel kimlik ile değiştiriliyor.


Aşk Değildi

It Wasn’t Love

Yönetmen: Sadie Benning
ABD, 1992, 20′, siyah-beyaz, İngilizce; Türkçe altyazılı


Benning “kötü bir kız”la yaşadığı şehvet içeren ilişkisini, cinsiyetlerle ilişkilendirilen jestler ve Hollywood klişelerini kullanarak anlatıyor; kamera karşısına bazen bir isyancı, bazen bir platin sarışın, bazen bir gangster, bazen 1950’lerdeki bir crooner müzisyeni, bazen de baygın bakışlı bir vamp kadın olarak çıkıyor. İzleyici bu ilişkiyi sigaralı pozlar, romantik slow danslar ile hızlı aksiyon ve heavy metal müzik içeren sokak çekimleri eşliğinde takip ediyor. Benning’in filmi, romantik bir hayalden öteye geçiyor ve tensel çekimin korku, şiddet, şehvet, suçluluk ve heyecan içeren unsurlarını yansıtıyor. Kendi değimiyle, “Aşk değildi belki ama yine de kayda değer bir şeydi…”


Judy Sahneleri

The Judy Spots

Yönetmen: Sadie Benning

ABD, 1995, 13′, siyah-beyaz, İngilizce; Türkçe altyazılı


Bu beş kısa film, kâğıt hamurundan yapılmış bir kukla olan ve toplumdaki yerini uzun uzadıya düşünen Judy’yi tanıtıyor. Ünlü kukla ikilisi Punch ve Judy’deki gibi, Benning’in Judy’si de dünyayı bir yabancı gibi deneyimleyerek, etrafında gelişenleri kontrol etmek yerine, olayların başına gelmesine izin veriyor.


Almanca şarkı

German Song

Yönetmen: Sadie Benning

ABD, 1995, 6′, siyah-beyaz, diyalogsuz

 
Super 8 ile siyah-beyaz çekilmiş bu lirik kısa film, başıboş gezinen bir genci gri akşamüstleri boyunca takip eder. Almanca Şarkı’da, Boston’dan alternatif bir grup olan Come’ın sert köşeli müziği kullanılmıştır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir