İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Perde Sanat Tiyatrosu’ndan Kısa Film: Nereye?

Perde Sanat Tiyatrosu “Nereye?” adlı kısa film ile ulusal ve uluslararası festivallere hazırlanıyor. Gerçek bir olaya dayanan kısa film, 2006 yılında Gaziantep – Osmaniye karayolunda 42 mültecinin bir kamyonet kazasında ölmesini ve o göçmenlerin umuda yolculuklarını konu alıyor.

Kapalı bir kamyon kasasında Avrupa’ya gitmek üzere yola çıkan kırk kaçak göçmenin, Ege sahilinde tekne ile devam edecek yolculuklarının son saatlerini anlatan filmin çekimleri Ankara’da Fade Stage Coffee’de gerçekleşirken, kamyon sahneleri tiyatroya kurulan platoda çekildi.

Türkiye’de ve yurt dışında festivallerde yer alacak olan filmin senaristiliğini Hüseyin Alp Tahmaz üstleniyor.

Perde Sanat Tiyatrosu oyuncuları Şubat 2021’de Savaş Suçu adlı kısa film ile yurt içi ve yurt dışı festivallerinden şimdiye kadar 10 ödülle döndüler.

Senaryo ve Diyalog Yazarının Görüşü: Hüseyin Alp TAHMAZ

Ekonomik sıkıntılar, savaş, terör, macera arayışı gibi sebeplerle her yıl yüz binlerce insan doğduğu büyüdüğü toprakları terk edip refaha ve huzura erişebileceği umudunu taşıdığı yerlere göç etmek zorunda kalıyor. Bu göç, her zaman yasal yollardan olmuyor.

Sık sık gazetelerde televizyonlarda rastladığımız kaçak göçmen hikayeleri, uluslararası bir sorun. Konu hakkında farkındalık yaratılabileceğinden hareketle senaryo yazılmıştır.

Yönetmenin Görüşü: Gürsel ATEŞ

Dünya üzerinde birçok ülkenin nüfusundan çok daha fazla, sürekli olarak yer değiştirerek yaşayan tahminen 360 milyon insan var. Eğitimden, sağlıktan, güvenlikten ve insanı insan yapan her türlü olanaktan yoksun… Açlık ve sefalet içinde sürdürdükleri yaşamlarının bedelini canlarıyla ödüyorlar çoğunlukla… Peki ne için; hepimizin bildiği gibi, dünya ölçeğindeki küresel çıkarlar ve küresel politikaların çıkardığı yangınlar, kendi topraklarında yaşamayı imkansız kıldığından “bir umut” diyerek çıkılan ve bitip tükenmek bilmeyen yollarda oluşan yeni bir yaşam biçimi… Tabi sağ kalabilirlerse…

Senaristimiz Hüseyin Alp Tahmaz’ın gerçek bir olaydan yola çıkarak yazdığı filmimizde, tamda bu noktada, yaşam-ölüm arasında süren hayatlardan bir kesit aldık. Ayrı ayrı hikayeleri olan karakterlerimiz, ayrı milliyetlerden, farklı geçmişlere sahip olsalar da ortak noktaları işte “bir umut” diyerek çıktıkları yolculuktur. 6 metrekareyi bile bulmayan bir kamyonet kasasında ne kadar süreceği ve nereye varacağından emin olamadıkları bir yolculuğa çıkarlar. Havasız, susuz ve korkuyla süren geçen yolculukta, aslında hepsinin gideceği yer bellidir kurdukları hayallerinde. Paylaşırlar hayallerini, konuşurlar, tanırlar birbirlerini… Hatta hatta gidecekleri yerde kurmayı düşündükleri yeni yaşamlarında tekrar bir araya gelip görüşerek dostluklarını pekiştirip bu “çileli günlerini” gülerek hatırlayacaklarını söylerler… Fakat… Fakat, NEREYE, nerede ve nasıl?

Konusu:

Doğu sınırından hareket etmiş kapalı kasası olan bir kamyon, yolcularının son kısmını da İstanbul’dan aldıktan sonra, kırk kişilik yolcusu ile birlikte İzmir’in Menderes İlçesi’ne doğru gitmektedir. Göçmenler daha sonra tekne ile Yunan adalarına, oradan İtalya’ya ve bazı yolcular da İngiltere’ye gitmektedir.

Hikâyenin merkezinde kamyon kasasında yapılan yolculuk yer alıyor. Yolculuk boyunca kırk yolcudan ön plana çıkan birkaç kişinin hikayelerine tanıklık ediyoruz. Bir de ne dediği son ana kadar hiç anlaşılamayan Afgan var.

Yola çıkmadan önceki hayatları, yola çıkma sebepleri, ulaşmayı umdukları ülkelere dair hayalleri filmin ana unsurları.

Hikâyenin sonu, yolculuğun bitimine az kala, şafak sökerken, kamyon şoförünün yol kenarına park etmiş TIR’a arkadan çarpması ile son buluyor. Kırk kaçak göçmen ve şoför ölüyor. Haberlerden öğreniyoruz ki ölenlerin büyük çoğunluğu trafik kazasından önce havasızlıktan ölmüş.

Kamera, bu insanların kamyon kasasındaki, karanlık ve klostrofobik atmosferde geçen yolculuklarının son saatlerine tanıklık etmek üzere kamyona ilişiyor.

Oyuncular:

Caner Karadağ
İbrahim Sevinç
Orhan Ay
Demirel Işık
Jeelan Aburub
Miharidina Ramiadamanana
Gürol Salman
Sezai Yeşilyurt
Mehmet Ali Çetintaş
Mariama Djelo Sow
Muniratu Mohammed
Erdeniz Altın
Rüveyda Büyüktelli
Gökhan Ay
Arda Uçar

Yapım: Perde Sanat Production

Director: Gürsel Ateş

Kamera: Bilal Nadir Bektaş

Ses / Boom Operator: Mertkan Kayabaş

Işık Şefi: Sezai Yeşilyurt

Kurgu / Editör: Taha Emre Yılmaz ( Arthings Film Yapım & Gürsel Ateş

Renk Düzenleme: Emirhan Bal

Ses Miksajı: Taha Emre Yılmaz

Teknik Prodüksiyon: Mootlak Film Tasarım

Altyazı: Umut Görkem Demir & Hayri Çölaşan

Set Fotoğrafçıları: Canan Dönmez – Burcu Topağaç – Mehmet izdeş – Ali Ulvi Baycan

Kostüm ve Makyaj: Azin mokhtari

Ulaşım: Abdullah Beyaztaş

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir