İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Prof. Dr. İrfan Güney ile Öğrenci Kulüpleri Üzerine Söyleşi

Bugünkü konuğumuz akademisyen, sanatçı, söz yazarı ve besteci olan Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Güney. Kendisiyle üniversitedeki öğrenci kulüplerinin sanat faaliyetlerine, kişisel gelişime, eğitime ve projelere olan katkıları üzerine sohbet edeceğiz.

-Öncelikle hoş geldiniz. Merhaba İrfan Bey sizinle daha önceden de farklı konularda sohbetlerimiz olmuştu. Bu sene çalışmakta olduğunuz üniversitede yapılan etkinlikler, öğrenci kulüplerinin etkinlikleri medyada sanat ve kültür dergilerinde ve web sitelerinde çokça yer aldı ve üzerinde çokça konuşuldu.  Kısaca üniversitenizin kuruluş öyküsünden bahseder misiniz?

-Kuruluş çalışmalarıyla başladığım Acıbadem Üniversitesindeki görevim 17. senesine girdi yani Üniversitemiz 17 yaşını doldurdu. 18 Mayıs 2007 tarihli resmî gazetede yayınlanan kanunla kurulan Üniversitenin kuruluş çalışmalarına, 2008 senesinde uluslararası ve ulusal birçok ödülü olan, çok saygın bilim insanı, nöroşirurji hekimi kurucu Rektör Prof. Dr. M. Necmettin Pamir’in önderliğinde   Kozyatağı Acıbadem Hastanesinin üst katında ayrılan 4 odada başladık. Daha sonra 2009 senesinde Gülsuyu Maltepe’deki geçici binamıza taşınarak ilk öğrencilerimizi aldık. 2013 senesinde Ataşehir’de bulunan her türlü olanağa sahip, teknolojik donanımı, laboratuvar olanakları ve altyapısı ile yurt dışından ödül almış olan, Kerem Aydınlar Kampüsüne taşındık ve yolumuza, çok saygın bilim insanı, ulusal ve uluslararası ödüllere sahip, üroloji hekimi Prof. Dr. Ahmet Şahin’in rektörlüğünde devam ettik. Ünlü Amerikalı sanayici Henry Ford’un çok sevdiğim bir sözü vardır.  “Bir araya gelmek bir başlangıçtır. Bir arada bulunmak, bir gelişmedir. Beraber çalışabilmek ise başarıdır. “Üniversitemizin vizyon, misyon ve değerleri kurulduğu günden beri hep korunmuştur.  Sağlık bilimleri alanında tematik bir üniversite olmakla beraber, kuruluş sırasında Üniversitemiz bünyesinde yer alan ve daha sonradan kurulan Fakültelerimiz de mevcuttur. Ancak henüz eğitim ve öğretime başlamamıştır.

Üniversitenizin vizyon, misyon ve değerlerini kısaca nasıl tanımlayabilirsiniz?

-Çağdaş bilimin, ışığında, eğitim düzeyi yüksek, sosyal, kültürel ve teknolojik bakımdan donanımlı, içinde yaşadığı toplumun ihtiyaçlarını bilen, gelişen teknolojiye göre yeniliklere ve kişisel gelişime açık, meslek profesyonellerini ülkemize kazandırabilmektir. Öğrencilerimize insan olabilmenin evrensel değerleriyle, milli, ahlaki ve vicdani değerlerine sahip çıkmayı, sevgiyi, hoşgörülü olmayı, doğaya, hayvan haklarına, çevreye ve başkalarının haklarına saygılı olma bilincini kazandırıyoruz. Şeffaf ve herkese eşit mesafede duran, her zaman ulaşılabilen, çözüm odaklı bir yönetim anlayışımız vardır. Çalışanlarımız ve öğrencilerimize yöneticilerimizin kapıları her zaman açıktır.

-Öğrenci kulüplerinizin çeşitliliği ve çalışmalarından bahsedebilir misiniz?

-Üniversitemizde çok etkin bir şekilde faaliyet gösteren sayısı elliye yakın öğrenci kulüplerimiz vardır. Öğrenci kulüplerinin faaliyetleri için çok ciddi bütçeler ayrılmaktadır. Sadece fakülte ve ilgili bölümlere ait kulüplerin yanı sıra üniversitenin tüm öğrencilerine hitap eden kulüplerimiz vardır. Örneğin Tıp Fakültesi öğrencilerinin oluşturduğu kulüp ALİS ( A Look in to Science) isimli öğrenci kongresini gerek bütçesi ve gerekse dünyanın en saygın üniversitelerinden davet ettikleri bilim insanlarıyla uluslararası marka değeri olan bir öğrenci kongresine dönüştürmüşlerdir. Doğa sporlarından müzik, drama, dans ve mizaha kadar birçok alandaki kulüp çok aktif bir şekilde faaliyet göstermekte, çok ciddi sosyal sorumluluk projelerini yürütmektedirler. Bu sene drama kulübünün Perde Kampüste açılıyor projesi kapsamında öğrencilerimiz, çalışanlarımız ve dışardan gelen izleyiciler çok sembolik ücretlerle sahnelenen oyunları izleme fırsatı buldular. Psikoloji Bölümünde okuyana ikisi kardeş birisi teyze kızı olan üç öğrencimiz Oda Tiyatrosunun verdiği destekle tiyatro Malleuss isimli kendi tiyatro gruplarını kurarak birçok yerde profesyonel olarak kendi oyunlarını sahneleme fırsatına kavuştular. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı etkinlikleri çerçevesinde verilen konserler, söyleşiler, sergiler, paneller ve bir dizi etkinlik öğrenci kulüplerimiz tarafından başarıyla yapılmıştır. Öğrencilerimizin oluşturduğu pop rock grubu, oda orkestrası konserleri, Türk halk müziği ve bireysel performansları kampüs yaşantısının günlük bir parçası olmuştur. Dans kulübümüzün düzenlediği Üniversitelerarası Dans Festivali bir şölen kıvamında olmuştur.  Drama kulübümüzün sahnelediği oyun çok beğeni toplamış olup, önümüzdeki günlerde farklı sahnelerde oynanacaktır. Kısacası öğrenci kulüplerinin faaliyetleri haftanın hemen her gününde kampüsümüzü renklendirerek sosyal kültürel ve sportif amaçlı hayatı yoğun bir şekilde yaşatmaktadır.

-Öğrenci kulüplerinin öğrencilerin kişisel gelişimine katkıları nelerdir.?

-Öğrencilerin belki kendilerinin bile farkında olmadıkları yeteneklerinin ortaya çıkmasına, mevcut yeteneklerinin geliştirilmesine, takım ruhu içinde birlikte ve beraberce aynı amaç için çalışmasına son derecede katkı sağlamaktadır. Organizasyon yeteneklerini, sorumluluk bilincini geliştirmelerine, sosyalleşmelerine ve kişisel gelişmelerine, hobi edinmelerine, bazen bu hobileri daha da ileriye taşıyabilmelerine, kendileri ve çevreleriyle barışık olmalarına katkı sağlamaktadır. Yürüttükleri sosyal sorumluluk projeleriyle başkalarının hayatlarına küçük dokunuşlarla onlara büyük mesafeler kazandırabilmenin mutluluğunu yaşatmaktadır.

-Üniversitenizde Güzel Sanatlar Fakültesi var mıdır? Varsa hangi bölümlerde eğitim ve öğretime devam etmektedir.

-Üniversitemizde Güzel Sanatlar Fakültesi kurulmuş olup, eğitim ve öğretime başlamamıştır. Üniversitemizde enstrüman çalmayı öğrenmek isteyen, sahne sanatlarına, kültür ve sanat yönetimine ilgi duyan, sanatın bir dalıyla ilgilenmek isteyen öğrencilerimizin sayısı tahmin edilenden çok fazladır. Çünkü gençler tek başına üniversite diplomasının yeterli olamayacağının bunun yanı sıra farklı becerilerinde olmasının gerektiğinin bilincindedir.  Kurulmuş olan ancak eğitim ve öğretime başlamayan Güzel Sanatlar Fakültesinin ilerde aktif hale geçmesiyle ve bünyesinde kurulacak olan bölümlerin, kendi alacağı öğrencilerinin yanı sıra çift ana dal ve yan dal yapmak isteyen farklı disiplinlerdeki öğrencilerimize de bu konuda ciddi imkân sağlayabileceği düşüncesindeyim. Öğrencilerimizin yükseköğretim sisteminden beklentileri, mesleki eğitimlerinin yanı sıra sanatın bir dalında da ilerlemek, iletişim becerilerini geliştirebilmek, bir enstrüman çalabilmek, sosyal ve kültürel bakımından donanımlı olmaktır. Üniversitemizde geniş bir yelpazede seçimlik derslerimiz vardır. Ancak seçimlik derslerle bu ihtiyaç kısıtlı olarak karşılanabilmektedir.  Ayrıca öğrenciler bu becerilerini özgeçmişlerinde çift ana dal veya yan dal gibi belgeye dayalı olarak göstermek istemektedirler.

-Üniversite çalışanlarınızın kulüp faaliyetlerine katlımı nasıl? Kısaca anlatabilir misiniz?

-Üniversitemizi sanatın çağdaş bilimle kucaklaştığı yükseköğretim kurumu olarak tanımlamaktayım. Akademik ve idari çalışanlarımız öğrenci kulüplerimizin faaliyetlerine yoğun bir şekilde katılım göstermekte ve hatta aileleriyle birçok etkinliği izlemeye gelmektedir. Ayrıca çalışanlarımız da kendi aralarında oluşturdukları koro, müzik grubu, drama çalışmaları yapmakta, yaratıcı drama, güzel konuşma becerilerini geliştirmek için Rektörlüğümüz tarafından düzenlenen atölye çalışmalarına katılmaktadır. Sanat birleştiricidir, herkesi bir araya getirir. Daha geçtiğimiz hafta  İMDAT Derneği ve ASUMA merkezimiz tarafından düzenlenen  6. Uluslararası Şiddeti Anlamak Konferansında, öğretim üyelerimizin öğrencileriyle birlikte oluşturduğu müzik grubu konferansa katılanlara konser verdi. Ben de piyano çalarak kendi bestelerimi seslendirdim. Bilimsel bir toplantının sanatla bu şekilde renklendirilmesi davetlilerin büyük bir beğenisini ve takdirini topladı. Sanatsal, kültürel ve sportif etkinlikler üniversitedeki kampüs yaşantısının aynadaki yansımasıdır. Birçok aday öğrenci üniversite tercihi yaparken bunu dikkate almakta tercihini ona göre yapmaktadır.  Kampüsümüzün 24 saat yaşayan bir kampüs olması  için her zaman destekleyen ve  bizleri motive eden, kurucumuza ve yöneticilerimize, çok teşekkür ederim.

-Söyleşimize katıldığınız için çok teşekkür ederiz.

-Sanata ve sanata gönül verenlere vermiş olduğunuz destekler için ben teşekkür ederim. Gazete sanat ve okuyucularınıza sevgi ve saygılarımı sunarım.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir