İnceleme: Meryem Ermeydan
“Mış Gibi”, resim yapmayı seven Ramon adında bir çocuğunun hikâyesidir, Ta ki bir gün ağabeyi resimlerinden biriyle alay edip hem kendine olan güvenini hem de sanatında bulduğu neşeyi yok edene kadar. Sonrasında Ramon’un çizdiği her resim ya buruşuk halde yerlerde ya da çöp kutusuna atılır. Ramon, resim sanatından sonsuza kadar vazgeçebilir gibi görünürken işler bir anda değişir. Küçük kız kardeşi ona ‘mış gibi’ sanatındaki güzelliği gösterir: Kusursuz olması gerekmeyen, bunun yerine özgür ve hayal gücüyle dolu ağaçmış gibi, güneşmiş gibi, heyecanlı çizimlerdir bunlar. Belki de Ramon’un çizimlerinin gerçek dünyadaki şekline tam olarak benzemesi gerekmiyor. Belki de önemli olan onun dünyaya bakışını ifade etmeleridir.
Siyah ve gri renkte yapılmış bu sade, neredeyse karikatürize edilmiş figürlerdeki illüstrasyonlara sulu boya eşlik ederek canlılık katıyor. İşaret parmağını sallamak yerine okuyucuları, kendine güven ve yaratıcılığa dönüş yolculuğunda Ramon’a eşlik etmeye davet ediyor. Kitabın yazarı aynı zamanda illüstratörü olan Peter H Reynolds, hayal gücünün ve yaratıcılığın güzelliğinin bitmiş bir üründen ziyade süreçte olduğunu, ‘mış gibi’ çizimlerinin Ramon’a sadece nesneleri değil, aynı zamanda duygu ve düşüncelerin de taslağını çıkararak yepyeni bir yaratıcılık dünyasının kapılarını açtığını hatırlatıyor.
Hayal gücünün etkilerini gösteren kitap, çocuklara her şeyin mükemmel olması gerekmediğine dair önemli bir ipucu veriyor.
Yetişkinler içinse, bir çocuğa söylenen sözlerin gücünü ve çocuktaki etkilerini gözler önüne seriyor. Olumsuz sözlerin çocuğu nasıl sınırlandırdığı; olumlu, teşvik edici sözlerin ise çocuktaki keşfetme, özgürlük ve yaratıcılıkla ortaya çıkardığı potansiyelinin sonuçlarını gösteriyor.
Bu kitabı; çocukların, öğrencilerin herhangi bir çalışmasını sergilemeden önce okumanız onları kendi özelliklerini fark etmelerine teşvik edebilir. Yaptığımız işi herkes takdir etmeyebilir. Bazıları gerçekten cesaretimizi kırabilir, bazıları ise bizi övebilir. Bu hayatın bir gerçeği, ancak çocukların kendini kabul etmeyi gerçekten benimsemek için bunu anlamaları oldukça önemlidir.
Kitabın sonunda:
“Bir ilkbahar sabahı Ramon kendini çok iyi hissetti. Bu mış gibi resimlerin, hatta mış gibi kelimelerin bile betimleyemeyeceği bir duyguydu. Bu duyguyu betimlemeye çalışmaktansa uzanıp tadını çıkarmaya karar verdi…”
İyi bir sanat eseri ifade ettiği her şeye benzemeli mi?
Bir şeyi sanat yapan nedir?
Ramon neden “duygusunu” resimlerde veya kelimelerde yakalamamaya karar veriyor?
Ânın bize nasıl hissettiğini ifade etmeye çalışmadan yaşamak daha iyi olabilir mi?
Yukarıdaki sorular üzerinden çocuklarla ya da öğrencilerle sohbet edebilirsiniz.
Kitap Adı: Mış Gibi
Yazan ve Resimleyen: Peter H. Reynolds
Sayfa Sayısı: 32
Çeviren: Oya Alpar
Yayınevi: Altın Kitaplar
İlk yorum yapan siz olun