İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

40 Yılın Ardından: ABBA Geri Döndü

70’li yılların unutulmaz grubu ABBA, kısa süreli müzik hayatına muhteşem başarılar sığdırmakla kalmamış; adeta hepimizin hayatında bir yer edinmişti. Belki de müzik tarihinin en iyilerinden, en iyi pop gruplarından da en iyisi… 2 Eylül itibarı ile 2 şarkısını yayınlayarak, Kasım’da gelecek VOYAGE isimli yeni albümleri için bizlere göz kırptı.

Başarılar, Eurovision, Tarihin En İyisi

Adları ile birlikte anılan ilk single parçaları 1972 yılında yayınlanan ‘People Need Love’ oldu. Bu single ‘Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid’ adı ile yayınlandı. Listelerde hit haline gelince grup stüdyoya girerek bir albüm yayınlamaya karar vererek Eylül 1972’de albüm kayıtlarına başladılar. 

Grubun Ring Ring adlı albümünün yayınlanması da bu sıralara tekabül eder. 1973 Eurovision yarışmasına katılmak için albümle aynı adı taşıyan Ring Ring şarkısını kaydettiler fakat elemelerde 3. olarak elendiler. 

Yine grubun bilinen adıyla ABBA adını alması da 1973 yılının sonlarına doğru gerçekleşti. Grup üyelerinin isminden oluşan grup isminin çok uzun olması dolayısıyla grup menajerince Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid adlı grup, ABBA olarak anılmaya başlandı. 

Grup, en ünlü albümlerinden biri olan Waterloo albümünü 1974’te yayınladı ve albümle aynı ismi taşıyan şarkı ile 1974 Eurovision’una katılma hakkı elde ettiler. Aynı zamanda bu yarışmada Birleşik Krallık’ı Olivia Newton-John temsil etmekteydi. ABBA bu yarışmada Waterloo şarkısı ile birinci olarak tüm dünyada gerçek ivmesini yakaladı. 

Ayrıca Waterloo şarkısı, 2005 yılında Eurovision’un 50. Yılı kutlamaları için yapılan oylamada birinci seçilerek Tarihin En İyi Eurovision Şarkısı ilan edilmiştir.

 Dağılma Dönemi

Bilindiği üzere grup iki çiftten oluşmaktaydı. Björn ve Agnetha çiftinin evlilikleri 1979, Anni-Frid ve Benny çiftininki ise 1981 yılına kadar sürdü. Evliliklerin dağılması da büyük bir etken olarak gösterilir fakat aslında grup dağılmasındaki ana sebep, herkesin kendi kariyer yollarını şekillendirmeye başlamasıydı. Björn ve Benny müzikallere yönelirken Agnetha ve Anni ise solo kariyerlerine devam ettiler. 

Birlikte son albümleri ise 1981 tarihli ‘The Visitors’ oldu.

Geri Dönüş 

Grubun yeni şarkı ya da şarkılarla yeniden geleceği 2018’den beri bilinmekteydi fakat o beklediğimiz şarkılar 2 Eylül günü biz dinleyicilerin beğenisine sunuldu. I Still Have Faith In You adlı şarkı grup üyelerinin arasında olan özel bağı anlatıyor. Yayınlanan diğer şarkı ise Don’t Shut Me Down

Voyage adını taşıyan albüm çok yakın bir zamanda; Kasım ayında bizlerle olacak. Bununla birlikte Abba konserler de verecek. Londra Queen Elizabeth Olympic Park’a inşa edilecek Abba Arena sahnesinde ilk konser ile açılış yapılmış olacak. Sonrasında bir dünya turnesinin gelme ihtimali de bir hayli yüksek görünmekte.

Bu konserlerde dijital şov da Abba grubuna eşlik edecek. Dijital görüntüler için Star Wars’un yaratıcı olan George Lucas’ın Industrial Light and Magic adlı stüdyosuyla çalışıldığı bilgisine sahibiz. Bu dijital versiyonlar da Abba-Tars adını taşıyacak. 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir