İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

65. Yaş Gününde Pop Müziğin Divası: Nilüfer

31 Mayıs 1955’te İstanbul’da hayata gözlerini açan Nilüfer Yumlu, bize özellikle yorum alanında mükemmel eserler bırakmasının yanında, mükemmel kariyeriyle de başarılarını taçlandırmıştır. Biz dinleyicilerin andığı şekliyle Nilüfer’in müzik yaşamını, Gazete Sanat okuyucuları için inceledim.

Çoğu başarılı şanatçının olduğu gibi Nilüfer’in de müziğe olan sevdası ve ilgisi çocukluk yıllarına dayanıyor. Kazanacağı başarılar ve yayınlanacağı şarkılar da yine çok erken yıllarında kendini gösteriyor. Sezen Aksu, Nükhet Duru ve Ajda Pekkan ile birlikte Türk pop müziğinin 4 divası arasında sayılan Nilüfer’in tırmanışına beraber bakalım.

Nilüfer’in ilk başarısı Altın Ses’i kazanmak oluyor. 1970 yılında henüz 15 yaşındayken bu yarışmaya katılan Nilüfer yarışmadan birincilik ile ayrılıyor. Yarışmacılar arasında hepimizin bildiği Sezen Aksu da bulunuyor ve jüriler arasında Ajda Pekkan da yerini alıyor. Bu yarışmada Nilüfer’e birinciliği getiren şarkı ise, Ajda Pekkan’ın ölümsüz eserlerinden olan “Sensiz Yıllarda” oluyor.

Nilüfer’in çok genç yaşta kazandığı bu başarıdan sonra stüdyoya girmesi uzun sürmüyor. Sadece 2 yıl sonra, 17 yaşındayken 1972 yılında ilk 45’liği olan “Kalbim Bir Pusula/Ağlıyorum Yine” Odeon firmasından çıkıyor. Odeon, 45’liğin satışlarından memnun kalınca 2. plak için hazırlıklara girişiyor ve Nilüfer’e muhteşem bir başarı getirecek o 45’lik, 1973 yılında yayınlanıyor:

Üst Düzey Başarı: Dünya Dönüyor

1973 yılında Nilüfer, “Dünya Dönüyor/Neden” 45’liği ile müzik listelerini altüst ediyor. Muazzam satış rakamlarına ulaşan bu 45’lik, daha sanat yaşamında 1-2 senelik bir kariyeri olmasına rağmen o dönemki iddialı rakiplerini geride bırakarak Nilüfer’e “Yılın Kadın Şarkıcısı” ödülünü kazandırıyor. Bu ödülden sonra da tüm kitlelerin ilgi odağı haline gelen Nilüfer, dur durak bilmeden başarısını üst seviyeye taşımaya devam ediyor. 

Bu başarıdan sonra Nilüfer, kariyerine çok güzel bir etki daha yaratacak bir olaya daha girişiyor. İlk gazino deneyimini İzmir Fuarı’nda sahneye çıkıp, Zeki Müren’in solist altı kadrosunda yer alıyor. Bu dönemlerden sonra yurt dışından da plak teklifleri yağmaya başlıyor ve Nilüfer, aynı yıllarda “Of aman aman” “Kim arar seni” 45’likleriyle de başarı üstüne başarı yakalamaya devam ediyor.

1978 yılında Grup Nazar eşliğinde Türkiye Eurovision finallerine katılıyor ve burada 1. seçilerek Türkiye’yi Fransa’da gerçekleşecek olan Eurovision’da temsil etme şansını yakalıyor. Bu yarışmanın ilgi çekici bir özelliği ise, Türkiye’nin orkestra şefliğini Ermeni asıllı ünlü müzisyen Onno Tunç’un yapıyor olmasıdır. Burada büyük bir başarı elde edemeseler de tüm Türkiye tarafından tanınması artık gerçekleşmiş oluyor. 70’li yılların sonuna doğru yayınladığı “Nilüfer’79LP’si, yine iyi rakamlara ulaşmakla birlikte; kimi müzik otoritelerince 80’li yılların özellikle pop müziğindeki değişmeye bir işaret niteliği taşıyor.

80-90’lar 

80’li yıllarda da üretkenliğini üst seviyelere taşıyarak müziğe devam eden Nilüfer, 1982 yılında “Sensiz Olmaz” albümünü yayınlıyor. Bu albümün hit şarkılarında başı çeken “Ta Uzak Yollardan” adlı şarkı, şüphesiz ki çoğumuzun halen de dinlemeye doyamadığı bir şarkı olarak müzik listelerimizde yerini koruyor. Yine aynı albümde, daha önce Dario Moreno’dan dinlediğimiz “Hatıralar Hayal Oldu” şarkısını çok güzel bir şekilde yorumlayarak bizlerin beğenisine sunmuştur. 

Nilüfer 90’lı yıllarda da üretkenliğine devam etmiş ve çok büyük başarıların altına imza atmıştır. 90’lı yılları “Sen Mühimsin” adlı albümüyle açan sanatçı, 1992’de çıkardığı ve içerisinde “Haram Geceler”, “Kavak Yelleri” gibi günümüzde bile hala hit olan şarkıları barındıran “Yine Yeni Yeniden” albümü 1 milyon satışın üzerine çıkarak tüm zamanların en çok satanları arasında yerini almıştır. Şüphesiz ki Onno Tunç’un mükemmel besteleri ve düzenlemeleri, bu başarının en önemli etkenlerindendir. 

2000’li yıllardan sonra da çeşitli şarkıcılarla çeşitli albümlerde yer alan Nilüfer, Altın Kelebek ödülüne de layık görülmüştür. Bizce kariyerini taçlandıran başarısı ise 1997 yılında “Unicef İyi Niyet Elçisi” seçilmiş olması ve Türkiye temsilciliği yapmasıdır. Biz, sevenleri ve Gazete Sanat ailesi olarak da Nilüfer’in doğum gününü buradan bir kez daha kutluyoruz. Mutlu yıllar Nilüfer..

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir