“Yalnızım Ben”, “Olmaz Olmaz Deme”, “Birisine Birisine” gibi şarkılarıyla tanıdığımız Nil Burak’ın Kıbrıs’tan İngiltereye, İngiltere’den Türkiye’ye Yeşilçam Filmlerine konu olacak hayatı. İşte 72. Yaş Gününde Nil Burak..
Gerçek adı Pembe Nihal Munsif olan Nil Burak, 1948 yılının 27 Nisan günü Kıbrıs’ın Lefke bölgesinde eski bir sinema işletmecisi olan baba ve ev hanımı bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Müziğe ilgisi çok küçük yaşlarda başlayan Nil Burak, müzik kariyerine ise Kıbrıs Güzel Sanatlar Derneği Korosu’nda söylediği şarkılar ile başladı.
Liseden mezun olduktan sonra dil eğitimi alması ve dilini geliştirmesi amacıyla ailesi tarafından İngiltere’deki halasının yanına gönderildi. Londra’da çeşitli restoranlarda amatör olarak sahne almaya başladı. O sıralarda düzenlediği bir tatil planı, belki de hayatını değiştiren bir karar oldu.
Zeki Müren Tarafından İsmi Değiştiriliyor
1975 yılında tatil amacıyla Türkiye’ye gelir. Bir gece arkadaşlarıyla eğlenmek için dönemin en ünlü gece kulüplerinden olan Playboy’a giderler. Zeki Müren, Ayhan Işık, Nebahat Çehre, Ekrem Bora gibi isimler de o gece orada bulunanlar arasındadır. Arkadaşlarının yoğun isteği ve gelen davet üzerine Sadri Alışık, Nihal Münsif’i elinden tutar ve sahneye çıkarır. Nihal Münsif o gece sahnede şarkılar söyler ve dikkatleri üzerine çeker. Tabii ki Zeki Müren’in de ilgisini çekmiştir… Playboy’dan iş teklifi alır ve Zeki Müren orada sahne adını verir. O artık Nil Burak’tır.
Yıldızlaşmaya Başlaması ve Maksim Gazinosu
Playboy’da sahne almaya başlayıp adından bolca söz ettirmeye başlayan Nil Burak, 2 aylık sahne deneyiminin ardından “gazinocular kralı” olarak tanıdığımız Fahrettin Aslan tarafından Maksim Gazinosu’nda sahne almaya başladı. Maksim Gazinosu’nda tam 16 yıl boyunca sahne hayatına devam etti.
Uluslararası Başarısı ve Aldığı Ödüller
1982 yılında Şili Müzik Festivali’ne katılarak özel ödül ile döndükten sonra Hey Dergisi okurları tarafından 1984 yılının en çok dinlenen 7. kadın şarkıcısı seçildi. 1985 yılında Eurovision şarkı yarışması için Türkiye elemelerine katıldı. Burada “Güneş bir kere doğdu” şarkısını söyleyen Nil Burak 3. olur ve aynı yıl aynı şarkı ile Palermo Müzik Festivali’nden birincilik ile döner. 1986’da katıldığı İrlanda Cavan Müzik Festivali’nde “en iyi yorumcu” “en iyi aranjman” ve 2’ncilik ödüllerine layık görülür. 1986 yılında İbrahim Sesigüzel (İbo) ile birlikte “Yaşa yaşa” şarkısı ile Eurovision seçmelerine katılır ve 3. olur. Nil Burak yine bu dönemlerde Dışişleri Bakanlığı görevlisi olarak tüm Avrupa başta olmak üzere çeşitli ülkelerde ülkemizi temsil ederek konserler verdi.
Pop müziğe katkılarından dolayı Popsav (Popüler Müzik Sanatı Vakfı) tarafından Ajda Pekkan, Esin Afşar, Esmeray, Nilüfer, Nükhet Duru, Sezen Aksu ve Tülay Özer ile birlikte 25. Yıl Hizmet Ödülü’ne layık görüldü. Erol Evgin’den sonra Popsav’ın başkanlığını da üstlendi.
Geçtiğimiz yıllarda hepimizin bildiği, sözleri Cem Karaca’ya ait olan “Sen de başını alıp gitme” şarkısının kime ait olduğu üzerine Uğur Dikmen ile mahkemelik olmuşlardır ve mahkemeden Nil Burak lehine karar çıkmıştır. Ayrıca 1989 tarihli “Oldu Olacak” albümüyle bu şarkıyı ilk yorumlayan kişi de kendisidir.
Müzik kültürümüze yaptığı 6 adet 45’lik, 1 adet Extended Play (EP), Long Play’ler de dahil olmak üzere 11 albümün yanı sıra yer yer dizi ve filmlerde de boy göstermiştir. Tekrardan Mutlu Yıllar Nil Burak..
İlk yorum yapan siz olun