İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ali Smith, Man Booker'a Aday Gösterilen Romanı Sonbahar'la Kafka Kitap'ta

Britanya’nın yaşayan en büyük yazarlarından olan Ali Smith, Man Booker Ödülü’ne aday gösterilen romanı sonbahar ile Kafka Kitap’ta.

“Haberlerden yoruldum. Muhteşem olmayan şeyleri muhteşemmiş gibi göstermelerinden ve gerçekten dehşet verici şeyleri basite indirgemelerinden yoruldum. İğnelemelerden yoruldum. Öfkeden yoruldum. Acımasızlıktan yoruldum. Bencillikten yoruldum. Bunu durdurmak için hiçbir şey yapmamamızdan yoruldum. Bütün bunları teşvik etmemizden yoruldum. Süregiden şiddetten yoruldum, yaklaşmakta olan, gelmekte olan, henüz gerçekleşmemiş olan şiddetten yoruldum. Yalancılardan yoruldum. El üstünde taşınan yalancılardan yoruldum. Bunun olmasına izin veren yalancılardan yoruldum. Bunları aptallıkları yüzünden mi, yoksa kasten mi yaptıklarını merak etmek zorunda kalmaktan yoruldum. Yalan söyleyen hükümetlerden yoruldum. İnsanların kendilerine yalan söylenmesine artık aldırış etmemelerinden yoruldum. Bu kadar korkmaya mecbur edilmekten yoruldum. Düşmanlıktan yoruldum. Ödlek hasmaniyetten yoruldum.”

Sonbahar, Ali Smith

Sonbahar. Sisin ve bereketin mevsimi. 1819 yılında Keats böyle demişti. Peki ya 2016 yılının sonbaharı? Daniel 100 yaşında bir adam. 1984 doğumlu Elisabeth ise geleceği konusunda kaygılı. Tarihe geçecek bir yaz mevsiminin böldüğü Birleşik Krallık paramparça. Kazanılan aşklar ve kaybedilenler. Ümit, ümitsizlikle el ele. Mevsimler her zamanki gibi birbirinin etrafında dönüyor.

Shakespearevari bir nüktedanlık

Ali Smith’in Man Booker’a aday gösterilen en yeni romanı, sınırları ve dışlayıcılığı gitgide artan bir dünyaya, zenginlik ve değerin ne olduğuna, hasadın ne anlama geldiğine dair bir tefekkür. Birbirinden ayrı ama yine de (tıpkı mevsimler gibi) birbiriyle bağlantılı ve döngüsel bir dörtlemenin, Mevsim Dörtlemesi’nin ilk kitabı olan Sonbahar, yaşadığımız zamanlara çeviriyor gözlerini. Bir kimiz? Neyden yapılmışız? Shakespearevari bir nüktedanlık, Keatsvari bir melankoli, 1960’lı yıllar Pop Art’ının o ışıldayan enerjisi: Yüzyıllar bizim yaptığımız tarihe çevirmiş gözlerini. İşte yaşadığımız yer. İşte en muasır ve en döngüsel haliyle zaman.

Ali Smith

İskoç yazar, oyun yazarı, gazeteci ve  akademisyen Ali Smith 1962 yılında doğdu. Başta şiirler, öyküler, oyunlar yazan Smith, Gibi’yle romancılığa ilk adımını attı. Bunu kendisine Orange Ödülü ve Man Booker Ödülü adaylıklarından sonra Encore Ödülü ile İskoç Sanat Konseyi Yılın Kitabı Ödülü’nü kazandıran Hotel World romanı izledi. 2005 yılında yine Man Booker Ödülü’ne aday gösterilen Rastlantısal ile hem Orange Ödülü’nü hem de Whitebread Yılın Romanı ödülünün sahibi oldu. İkisi Birden romanıyla büyük ses getiren Ali Smith, Bailey Kadınlar Kurmaca Ödülü, Goldsmiths Ödülü, Costa Roman Ödülü ve Saltire Cemiyeti İskoçya Yılın Kurmaca Kitap Ödülü’ne layık görüldü. Türkiye’de Kız Erkekle Buluşur ve İlk Kişi ve Diğer Öyküler gibi kitaplarıyla da tanınan Smith, Mevsim Dörtlemesi üst başlıklı romanlarının ilki olan Sonbahar’la 2017 yılında Man Booker Ödülü’ne aday gösterildi. Dörtlemenin diğer üç kitabı olan Kış, İlkbahar ve Yaz da Kafka Kitap’ın yayın programında bulunuyor.

SONBAHAR
Yazar: Ali Smith
İngilizce Aslından Çeviren: Seda Çıngay Mellor
Dizi / Tür: Dünya Edebiyatı / Roman
Yayım Tarihi: Aralık, 2019
Sayfa Sayısı: 216
Fiyat: 20 TL

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir