İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Arter’de Devam Eden Gökcisimleri Üzerine Başlıklı Serginin Kitabı Yayımlandı

Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan ve küratörlüğünü Kevser Güler’in üstlendiği Gökcisimleri Üzerine başlıklı grup sergisinin kitabı, Arter Yayınları aracılığıyla raflardaki yerini aldı. Arter Arka Plan başlıklı yayın dizisinin üçüncü kitabı olarak yayımlanan ve sergiyle aynı ismi taşıyan kitapta, serginin arka planındaki düşüncelerden ve küratör Kevser Güler’in sergiyi kurgulama sürecinden hareketle seçilen metinlerle bu yayın için üretilmiş yeni çalışmalar yer alıyor.

Arter’in 1.400’e yakın yapıt barındıran koleksiyonundan kurgulanan sergilere eşlik etmek üzere 2019 yılı itibarıyla başlattığı yayın dizisi Arter Arka Plan’ın üçüncü kitabı okurlarla buluştu. Çağdaş sanat müzesi Arter’de devam eden koleksiyon grup sergisi Gökcisimleri Üzerine bağlamında yayımlanan kitap, sergiyle aynı başlığı taşıyor. Kitapta, serginin arka planındaki düşüncelerden ve küratör Kevser Güler’in sergiyi kurgulama sürecinden hareketle seçilen metinlerin yanı sıra bu yayın için üretilmiş yeni çalışmalar yer alıyor. Var olanların bir araya gelme ve dağılma biçimleri, ilişki kurma tarzları, birbirlerine mesafe alma ve yakınlaşma yollarıyla ilgili kavramlar etrafında oluşturulan sergiye eşlik eden kitap, madde, beden ve nesne oluşa bakan, mekânsal, zamansal, toplumsal, tarihsel ve politik toplanışların ve bir arada oluşların biçimlerini imleyen metin ve görsel malzemeleri özgün bir editoryal kurguyla sunuyor. Türkçe ve İngilizce iki ayrı cilt olarak yayımlanan kitabın ve Arter Arka Plan dizisinin tasarımını Emre Çıkınoğlu üstleniyor. Yayında ayrıca flufoto (Barış Aras ve Elif Çakırlar) tarafından çekilen sergiden görünüm ve yerleştirme fotoğrafları bulunuyor.

Gökcisimleri Üzerine başlıklı kitabı, Arter Kitabevi’nden satın alabilir ya da kitabevi@arter.org.tr e-posta adresi üzerinden sipariş edebilirsiniz. Salı-Cuma günleri arasında 11:00–17:00 saatlerinde ücretsiz ziyaret edilebilen Arter Kütüphanesi’nde kitabın sayfaları karıştırılabilir.

Yayına Katkıda Bulunanlar

Jean-Christophe Ammann, Kerem Ozan Bayraktar, Oliver Bendorf, Kate Briggs, Bazon Brock, Johannes Bruder, John Cage, Sevinç Çalhanoğlu, Asaf Hâlet Çelebi, Lydia Davis, Burak Delier, Gaye Çankaya Eksen, Irmgard Emmelhainz, Reha Erdem, İris Ergül, Süreyyya Evren, Susanne Von Falkenhausen, Carlos Gamerro, Maya Indira Ganesh, Elizabeth Grosz, Kevser Güler, Nilüfer Güngörmüş, Georges Didi-Huberman, Reha Keskin, Serdar Koçak, Elke Krasny, Clarice Lispector, Doreen Massey, Rubén Mira, Robert Morris, Victoria Noorthoorn, Abdullah Onay, Göze Orhon, Bernardo Ortiz Campo, Esra Özdoğan, Silva Özyerli, Marina Papazyan, Harald Szeemann, Murasaki Şikibu, Alejandro Tantanian, Tlgadintsi, Hakan Yücefer, Zahrad.

Gökcisimleri Üzerine sergisi, 25 Temmuz’a kadar devam ediyor!

Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan Gökcisimleri Üzerine adlı grup sergisi, bir arada yaşayabilmemizi mümkün kılan adalet hissimiz bağlamında, yan yana durmanın ve birbirinden uzaklaşmanın biçim ve olanaklarını sanat yapıtları üzerinden yeniden düşünmeye davet ediyor. Kevser Güler’in küratörlüğünü üstlendiği sergi, Arter’in ücretsiz ziyaret edilebilen giriş kat galerisinde 25 Temmuz’a kadar görülebilir.

Sergide Yer Alan Sanatçılar

Thomas Bayrle, Elina Brotherus, Annabel Daou, A K Dolven, Aleksandar Dimitrijević, Terry Fox, Naomi Wanjiku Gakunga, Ludwig Gosewitz, Shilpa Gupta, Nilbar Güreş, Altan Gürman, Asta Gröting, Gülsün Karamustafa, Suchan Kinoshita, Milan Knížák, Igor Kopystiansky, Alicja Kwade, Nicholas Mangan, Vlado Martek, Aydan Murtezaoğlu, Alice Nikitinová, Füsun Onur, Fernando Ortega, Serkan Özkaya, Ebru Özseçen, Karin Sander, Monika Sosnowska, Mariana Vassileva.

Kevser Güler hakkında

Kevser Güler’in araştırmaları sanat yapıtlarının ve sergilerin varlık koşullarını ve olanaklarını düşünmeye odaklanıyor. 2007-2014 yılları arasında İstanbul Bienali’nde çalışan Güler, 2014-2019 yılları arasında Arter’in koleksiyonu üzerine araştırma yaptı. 2020’de Yapı Kredi Kültür Sanat Merkezi’nde Sergiler Direktörlüğünü üstlendi. Kevser Güler’in ekiplerinde olduğu sergi ve projelerin bazıları: Anadolu Kültür Araştırma ve Üretim Projesi: ԱԱ / FF / GG (Ապագայի Ապագա / The Future of Future / Geleceğin Geleceği), İstanbul, Erivan, Lizbon, 2020-2021; Meydan, Deniz Gül, Yapı Kredi Kültür Sanat, İstanbul, 2020; Milat, Lale Müldür, Yapı Kredi Kültür Sanat, İstanbul, 2020; Kayalar ve Rüzgârlar, Mikroplar ve Kelimeler, Kerem Ozan Bayraktar, Sanatorium, İstanbul, 2019; Mıknatıs ve Ay, Nilbar Güreş, Galerist, İstanbul, 2019; etten, kemikten, ikinci sergi, Bilsart, İstanbul, 2019; Patates Yetiştiricileri, kitap ve araştırma, İstanbul, Nevşehir ve Rotterdam, 2019; etten, kemikten, birinci sergi, Operation Room, İstanbul, 2019; Ekolojinin Geleceği, Corridor Project Space, Amsterdam, 2018; koloni, Kaos GL ikinci sergi, İstanbul, 2017; Dünyadan Çıkış Yolları, Cappadox, Nevşehir, 2017; Gelin Bahçemizi Ekelim, Cappadox, Nevşehir, 2016; Canlı/Madde: İçinde ve İçinden, Proto5533, İstanbul, 2016.

Ayrıntılı bilgi için:

arter.org.tr

Adres:

Irmak Cad. No: 13 Dolapdere Beyoğlu 34435 İstanbul

Tel:

0212 708 58 00

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir