İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Arzu Sabancı: Arkeoloji ve tarih çocukluktan beri ilgi alanım

Hazırladığı koleksiyonlarla moda dünyasında çok konuşulan Arzu Sabancı, kültür ve sanat alanında attığı adımlarla da gündemdeki yerini koruyor. 7 kadın girişimciyle kurulan Epos 7 Derneği’nin başkanı olan Arzu Sabancı, sorduğumuz soruları Gazete Sanat editörü Elif Özcan’a özel olarak cevaplıyor. Şimdi gelin, bu keyifli röportaja birlikte göz atalım.

Elif Özcan: Öncelikle, yoğunluğunuza rağmen vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Çağdaş sanatla giriş yapmak istiyorum. Çağdaş sanatta dahi olarak gördüğünüz sanatçılar kimler?

Arzu Sabancı: Çağdaş sanatta birçok farklı akım var. Hangisi daha çok dikkatinizi çekiyorsa o akımı başlatan kişi sizin “dahi” gibi gözükebilir. Benim Empresyonizm ve Kübizm akımları dikkatimi çekiyor. Bu sebeple ben en tepeye Claude Monet ve Pablo Picasso yazardım. Pop Art derseniz, Andy Warhol ya da aykırı dahi Jean – Michael Basquiat olabilir.

Monet, Nilüferler
Andy Warhol, Marilyn Monroe

Çocukken meslek konusundaki hayaliniz neydi?

Arkeoloji ve tarih çocukluğumdan beri ilgi alanımdı. Ben de bu nedenle üniversite seçimimi buna göre yaptım.

Bir arkeolog olarak en çok beğendiğiniz arkeolojik belgesel hangisi?

İz Tv ‘de güzel belgeseller oluyor, denk geldikçe izliyorum.

Kültür – Sanat alanında gerçekleştirmek istediğiniz bir hayaliniz var mı?

Dünyada ve Türkiye’de birçok kültür ve sanat etkinlikleri düzenleniyor. Bu etkinlikleri takip edip yerinde izlemeye çaba gösteriyorum.

Epos 7 Derneği’nin bir de Gönüllülük Projesi var. Bunun hakkında bilgi verebilir misiniz?

Epos “Sanata dair söylenecek söz.” anlamına geliyor, yedi rakamı ise dünyanın yedi harikası , gökyüzünün 7 katını ifade ediyor. Aynı zamanda biz kültürel emanetleri korumak, kültür sanat bilincinin gelişmesi amacıyla 7 arkadaşımızla birlikte Epos 7 derneğini kurduk.

Arzu Sabancı, Epos 7 Youtube Zirvesi, 15 Mayıs 2021

Epos 7 Derneği’nin Gönüllülük Projesi var, bu projeden bahsedebilir misiniz?

Tarih, sanat , arkeoloji ve kültürel mirasın korunmasına yönelik toplumsal farkındalığın güçlendirilmesinde gençlerin önemli bir rolü olduğuna inanıyoruz. Bu amaçla Epos 7 Gönüllüsü örgütlenmesini derneğimizin çatısı altında geçen sene başlattık. Gençlerin derneğimizin çalışmalarını toplumla buluşturulmasında önemli bir gönüllü kaynağı olduğuna inanıyoruz.

Her yıl sayımızı yeni gönüllü üyelerimizle arttırmayı hedefliyoruz. Program özellikle üniversiteli genç gönüllüleri harekete geçirme hedefine odaklanmıştır. Gençler tasarım aşamasından başlamak üzere her safhada etkin olduğu, çalışmaları fiilen yönlendirdiği ve gerçekleştirdiği etkinliklerle derneğimizin toplumla buluşmasında aracı olmaktadır. Geçen sene Youtube kanalımız gönüllü gençlerimiz sayesinde kuruldu. Bu sene de şartlar dahilinde daha etkin projelerde Epos 7 Gönüllüleri ile bir takım çalışmalarımız olacak.

Arzu Sabancı ve Elif Özcan – Epos 7 Derneği’nin düzenlediği İdil Gazioğlu ile Sağlıklı Yaşam Semineri, 8 Mart 2017

Epos 7 Derneği’nin Kitap Kulübü de var ve düzenli bir şekilde kitap değerlendirilmesi yapıldığını biliyorum . Peki Epos 7 Kitap Kulübü’nde okuyup en çok beğendiğiniz kitaplar hangileri?

Benim Hikayem– Michael Obama, Her şey Değişir– Anette Inselberg, Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım- Elena Ferrante

Sanatla ilgili bölüm okuyan gençlere ne tavsiye ediyorsunuz?

Ülkemiz çok eski bir tarih ve çok geniş bir kültür hazinesine sahip. Derslerden vakit bulduklarında ülkemizde görmedikleri yerleri görmelerini tavsiye ederim, ufuklarını açacaktır. Birçok şehrimizde müzeler de var, onları gezip görmelerini tavsiye ediyorum.

Arzu Sabancı, Epos 7 Derneği’ne özel “Müzede Bir Gece Gezisi” etkinliğinden.

Türkiye’de kültür ve sanat etkinliklerine olan genel bakışı nasıl buluyorsunuz?

Her geçen sene üstüne koyarak arttığını düşünüyorum. Eskiden fuarlar 3-4 gün sürerken artık talep sebebiyle yedi güne çıktı. Birçok yabancı galeri geldiğini gördük, mesela Contemporary İstanbul fuarında. Talep ve merak hep vardı şimdi biraz da sosyal medyanın yardımıyla daha geniş kitlelere çok daha kolay ulaşabiliyor, bunun da pozitif bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Yeterli mi diye sorarsanız bence yeterli değil. Gönül ister ki daha da çoğalsın fuar sayıları.

Son olarak, en sevdiğiniz yerli sanatçılar kimler?

Yıllar içinde birçok sanatçımızla tanışma imkanım oldu. Çok başarılı işlere imza atan sanatçılarımız var. Dünya çapında tanınan, eserleri parmakla gösterilen sanatçılarımız var. Ben spesifik bir isim belirtmek istemiyorum. İşini severek yapan, kendilerini yenileyebilen, başarılarıyla bizleri gururlandıran sanatçılarımızın hepsini seviyorum diyebilirim.

Elif Özcan

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir