Nar mevsimi başladı. Kasım ayından itibaren tezgâhlardaki yerini aldı. Kırmızı Kedi Yayınevi de bunu bir Nar Kitabı ile taçlandırdı.
Kırmızı Kedi’nin hayatın içinden hayata dair metinleri okura sunduğu Hayat Bilgisi dizisi Bernd Brunner’in kaleme aldığı Nar Kitabı’yla genişlemeye devam ediyor…
Bernd Brunner bir ayağı Berlin’de diğer ayağı İstanbul’da olan Alman bir yazar. Kuşlar, ayılar, Ay, kış, yılbaşı gibi edebiyat, bilim ve tarih üzerine okumalar yapıp bu okumalarını gözlemlerle destekleyerek sonunda kitap haline getirebileceği konular seçiyor kendine. Dergi ve gazete köşelerinde yazdığı makaleler bir yana, Amerikan Doğa Tarihi Müzesi ya da Kaliforniya Üniversitesi Botanik Bahçesi gibi kuruluşlarda verdiği derslerle araştırmalarını sürdürüyor.
2018 yılında Almanca yayımlanan Nar Kitabı da işte böylesi uzun soluklu bir araştırmanın ürünü. Nar, geçmişi tarihöncesine kadar uzanan bir kültür bitkisi. Hele ki yaşadığımız coğrafyada, yoksulundan zenginine hemen herkesin mutfağına girebilen, hepimizin aşina olduğu, sevdiği bir meyve.
Brunner ilk kez İstanbul’da tesadüfen görüp keşfettiği, oysa dünya üzerinde pek çok kültürde önemli bir yer tutan bu kadim ve gizemli meyvenin neden bu kadar “çekici” olduğunu araştırmaya başlıyor. Önce nasıl ortaya çıktığını anlatıyor. Daha sonra mitolojide ve edebiyatta ne şekilde, hangi simgesel anlamlarla yer bulduğuna değinip konunun botanik, yetiştirme ve mutfak boyutlarına ilişkin iginç ve pratik bilgiler aktarıyor.
Son olarak da narın geleceğine dair sıcak öngörüler paylaşıyor. Kitapta ayrıca 27 adet renkli görsel bulunmakta.
İlk yorum yapan siz olun