İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bilim ve Sanatı Buluşturan Yerleştirme, “Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara” Pera Müzesi’nde

Pera Müzesi Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen sanatçı Nicola Lorini’nin “Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara” başlıklı video yerleştirmesi 5 Eylül 2019 tarihinde ziyarete açıldı. İnternetin teorik kütlesinin hesaplanması, kilogramın tanımının değişmesi gibi bilim dünyasındaki güncel gelişmeleri merkezine alan yerleştirme, 24 Kasım 2019 tarihine kadar müzenin birinci katında yer alan Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri sergi salonunda ziyaret edilebilir.

Nicola Lorini

Pera Müzesi koleksiyonları yeni eser üretimlerine ilham olmayı sürdürüyor. İtalyan sanatçı Nicola Lorini’nin Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen “Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara” (For All the Time, for All the Sad Stones) adlı video yerleştirmesi, 5 Eylül Perşembe günü ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Kültürel ve arkeolojik simgelerden beslenen çalışmalar gerçekleştiren sanatçı Lorini’nin yeni video yerleştirmesi, yakın zamanda bilim ve teknoloji dünyasında yaşanan gelişmelere sanatsal bir yorum getiriyor. Eser, adını, Fransız filozof Marquis de Condorcet’nin metrik sisteme ithafen kullandığı “tüm insanlara, tüm zamanlara” ifadesinden alıyor.

Uzun soluklu arşiv çalışmasından yerleştirmeye…

Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlendiği projenin fikrini oluştururken uzun soluklu ve kapsamlı bir araştırma süreci geçiren Nicola Lorini, çalışmasına müze arşivindeki nesneler, internet araştırmaları ve tarihle olan ilişkimizi sorgulayan okumalar ile başladı. Sanatçı, bu araştırmaların sonucunda koleksiyona ait görüntülerden, kitaplardaki ve internetteki görsellerden, çeşitli video kayıtlarından ve kişisel olarak yazdığı metinlerden oluşan geniş bir arşiv malzemesi elde etti.

Kum, kemik, silikon gibi farklı materyallerle üretilmiş bir dizi heykelden oluşan, video ve sesi odağına alan yerleştirmede süregelen düşünce modellerini sorgulayan sanatçı, tarih ve zaman anlayışına yakından bakmayı hedefliyor. Dijitalin yükselişiyle birer standart haline gelen gündelik nesne ve maddelerin artık soyut kavramlar üzerinden tanımlandığı tespitinden yola çıkan sanatçı, ziyaretçileri Pera Müzesi Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’nda çizgisel olmayan bir yolculuğa çıkarıyor.

Konuşma Etkinliği: “İstiap Haddi”

Yerleştirmenin sanatseverlerin ziyaretine açılmasından hemen sonra özel bir konuşma etkinliği düzenlenecek. Nicola Lorini, Gülşah Mursaloğlu ve Muğlak Standartlar Enstitüsü’nden Avşar Gürpınar ile Cansu Gürgen’in konuşmacı olarak katılacağı “İstiap Haddi” başlıklı panelde, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu katında sergilenen yerleştirmeden hareketle, ölçme, standart oluşturma, hesaplama, zaman ve değişim konuları tartışmaya açılacak. Etkinlik, Pera Müzesi Oditoryumu’nda 7 Eylül Cumartesi günü saat 15.00’da ücretsiz olarak izlenebilir.

1001 Gram filminden bir kare

Film Gösterimi: 1001 Gram

Pera Film, Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara başlıklı video yerleştirmesi kapsamında 7 Eylül ile 23 Kasım tarihlerinde saat 17.30’da özel bir film gösterimi de gerçekleştirecek. Norveç’in sıra dışı komedi ustası Bent Hamer, ağırlık ve ölçekler enstitüsünde çalışan bir bilim insanının yaşamını konu edinen 1001 Gram adlı filminde bu kez insan duyguları ve bilim arasındaki gri alanda gezinirken, yine hafifliği elden bırakmayarak, birbirimize duyduğumuz ihtiyacı, insan olmanın tuhaflıklarını irdeliyor.

Yönetmen: Bent Hamer

Oyuncular: Ane Dahl Torp, Laurent Stocker, Stein Winge, Hildegun Riise

Norveç, Almanya, Fransa 2014, 88′, HDD, renkli

Norveççe, Fransızca; Türkçe altyazılı

Gösterimler ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.

Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10:00 – 19:00 saatleri arasında, Pazar günleri ise 12:00 – 18:00 saatleri arasında gezilebilir. Müzede Cuma günleri hem uzun hem de ücretsiz! “Uzun Cuma”larda müze 18:00 – 22:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. “Genç Çarşamba” günlerindeyse tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.

Haber: Amber Eroyan

1.Görsel: 1001 Gram filminden bir kare

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir