İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bir Müzayede’nin Anatomisi

1.) Müzayede (Açık Arttırma) Nedir ?

Müzayede veya açık arttırma belirlenen ürünlerin teklif usulü ile en fazla miktarda teklif verene satılması sistemidir. Müzayede veya açık arttırma sistemi en çok antikalar, nümismatik değeri taşıyan madeni ve kağıt paralar ve sanat eserleri için yapılmaktadır. Ülkemizde de son zamanlarda birçok müzayede evi kurulmuş ve çok sayıda çeşitli müzayedeler düzenlenmiştir. Müzayede evi kendi ürünlerini satabileceği gibi başkalarının ürünlerini de komisyon karşılığında satmaktadır. Müzayede evleri belirli şirketler tarafından kurulduğu gibi bazı müzeler ve kültürel kuruluşlar tarafından da kurulabilmektedir.

2.) Müzayede Ürün Satışı Nasıl Olur?

Fotoğraf -1-

1.fotoğraf: Müzayede esnasında satışı yapılacak olan ürün her katılımcının görebileceği şekilde ya bir görevlinin elinde ya da bir ekranda tüm müzayede katılımcılarına gösterilir, özellikleri sayılır ve sonrasında ürünün açılış fiyatı söylenir. Katılımcılar açılış fiyatının üzerinden teklifler vererek ürünü alabilmek için birbirileriyle mücadele ederler.

Fotoğraf -2-

2.fotoğraf: Müzayede katılımcılarına müzayededen önce müzayede de çıkacak ürünler hakkında bilgiler ve açılış fiyatını belirten bir katalog dağıtılır. Müzayede katılımcıları bu şekilde hem ürünlerin fiziki durumları hakkında bilgi sahibi olur hem de açılış fiyatlarını öğrenirler.

Fotoğraf -3-

3.fotoğraf: Müzayede katılımcılarına teklif vermeleri esnasında kullanacakları işaret bayrakları veya numaralı işaret tabelaları verilir. Müzayede katılımcısı bir ürüne teklif vereceği zaman bu numaralı işaret elemanını kaldırır ve müzayede başkanı bu numarada kayıtlı olan kişinin bu ürüne teklif verdiğini ve ne kadar teklif vereceğini anlar. Müzayede öncesinde katılımcı mutlaka kendi işaret elemanının numarasıyla kendini müzayede komisyonuna kayıt ettirmelidir. Bu şekilde katılımcı sisteme işlenir ve katılımcının teklif vermesiyle verdiği teklif anında kayıtlı olduğu numaraya müzayede komisyonu tarafından işlenir. Bazı müzayede evleri teklif verme işlemi esnasında standart orantılı artan fiyat skalaları kullanırken bazı müzayede evleri müzayede başkanının söylediği miktar doğrultusunda fiyat arttırılması şeklinde bir fiyat arttırma mekanizması kullanırlar.

3.) Ürünü Biz Kazandık Peki Şimdi Ne Olacak?

Fotoğraf -4-

4.fotoğraf: Müzayede sonucunda kazanılan ürün müzayede bitiminde müzayede komisyonuna bildirilir. Müzayede komisyonu var olan kazananlar listesinden sizin isminizi, bayrak numaranızı ve kazandığınız ürünün numarası ve ismini öğrenir. Bunun sonucunda size bir fatura oluşturulur ve kazandığınız ürüne verdiğiniz teklifi ödemeniz beklenir. Ödeme yaptıktan sonra kazandığınız ürün size teslim edilir. Kimi müzayede evleri hemen müzayede gününde kazanılan ürünleri teslim ettiği gibi kimi müzayede evleri ürünü ya sonrasında şubelerinden almanızı ister ya da sizin belirteceğiniz bir adrese ürününüz gönderilir. Sanat eserleri ve antikaların satışta olduğu müzayedelerde ürünlerin teslimi çoğu zaman ödeme yapıldıktan sonra müzayede gününden başka bir günde yapılır. Nümismatik müzayedelerinde genellikle ürünleriniz ödeme yapıldığı anda ve müzayede gününde size teslim edilmektedir.

Fotoğraf -5-

5.fotoğraf: Benim katıldığım müzayededen kazandığım ürün.

1277/16 (1876) Abdülaziz, Mısır 100 Kuruş

*Çap: 21 mm

*Ağırlık: 8.5 g

*Metal: %87.5 Altın (875/1000 Au)

*Kenar: Tırtıklı

*Nadirlik: RR (Çok Nadir)

*Baskı Adedi: ????

*Darp Yeri: Mısır

*Kondüsyon: AU(Almost Uncirculated) (Çil Altı)

Yazan: Kadir Cesur

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir