İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bir Tarihçi ve Bir Romancının 14. Yüzyıl Anadolu’suna Seyahati

Yapı Kredi Kültür Sanat’ın (YKKSY) internet üzerinden gerçekleştirdiği canlı söyleşileri, yep yeni konular ve konuklarla devam ediyor. Anadolu Selçukluları devrinde varlıkları bilinen ve Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde de faaliyet gösteren dervişler, fakihler, medreseli sufîler, gaziler, hem siyasi hem de toplumsal yapılanma alanında önemli rol oynamışlardır. 

Osmanlı sufîliği üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Haşim Şahin, geçtiğimiz günlerde YKY’den çıkan Dervişler, Fakihler, Gaziler / Erken Osmanlı Döneminde Dinî Zümreler (1300-1400) adlı kitabında bir yandan Osmanlı Beyliği’nin kuruluş dönemindeki sufi topluluklar ile mutasavvıfların ve gazilerin etkin rolünü incelerken, bir yandan da Osmanlı tarihinin bu en kapalı döneminin kapsamlı analizini yapıyor. Zaman Yeli, Güvercine Ağıt ve Kalenderiye adlı romanlarında Anadolu dervişlerini anlatan ve zamanın heterodoks din kavrayışını romanlarının arka planına yerleştiren Gürsel Korat ise bu döneme edebiyattan bakıyor.

Gürsel Korat ve Haşim Şahin’in katılacağı söyleşide, 14. Yüzyıl Osmanlı dünyasının sosyal, kültürel ve dini yapısının bu mühim aktörleri tarihsel ve edebi bağlamda ele alınacak. Söyleşide bir romancı ve tarihçinin aynı döneme yaklaşımındaki benzerlik ve farklılıklar, kurgu/gerçeklik, resmi tarih/gayri resmi tarih ilişkisi de konuşulacak.

30 Haziran 2020 Salı günü saat: 18:00’da herkese açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek olan söyleşiye (https://bit.ly/ykkscanlietkinlik11) tıklayarak, Microsoft Teams uygulaması üzerinden katılabilirsiniz!

**Görsel:Dervişler, Figures naturelles de Turquie, Raynal, 1688 (Gallica Bibliothèque nationale de France)

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir