İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bora Âşık’ın ‘’Çarpık Bilgiler İmparatorluğu’’ başlıklı ilk kişisel sergisi, 10 Eylül-23 Ekim 2021 tarihleri arasında Mixer proje odasında ziyaret edilebilir. 

Mixer, 10 Eylül-23 Ekim tarihleri arasında proje odasında sanatçı Bora Âşık’ın ‘’Çarpık Bilgiler İmparatorluğu’’ başlıklı ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyar. 

Hayatı ‘olduğu gibi’ görmenin dingin bir zihnin kapılarını açtığına inandık. Oysa hayat, olan bir şey değil. Maddeler strüktürü değil. İnsanlığın her saniye yeniden inşa ettiği bir ‘şeyden’ bahsediyoruz. Hayat, kocaman bir şey! Tek bir gerçeklik yok. Tek bir ufuk çizgisi yok. Güneş, her gün yeniden doğmuyor; yeniden var oluyor. Bir algı kafesi içinde yaşıyoruz. Tüm duygularımız, tüm düşüncelerimiz ve tüm rutinlerimiz tek bir kaynağa bağlanıyor: Gerçeklik. 

Kendi gerçekliğini tek doğru kabul eden; tek bir olasılığa sıkıca tutunmuş, rastgele kazarak hayatta kalmaya çalışan köstebekler… İnsan dendiğinde sanatçının aklında canlanan tanım aşağı yukarı böyle bir şey. Hayat ve yaşam kavramlarının arasındaki nüansı -hatta nüanstan da öte, uçurum gibi bir ayrımı- görmek, bize içinde yaşadığımız dünya ile yekpare olma şansını tanıyor. Hayat; insan yapımı, bilinç ürünü bir sistem. Yaşam ise insandan bağımsız; dünyadan, gezegenlerden ve hatta maddeden bağımsız organik bir süreç.

Çalışmalarında yaşam ve hayat arasındaki bu titreşimi kullanan sanatçı süreci; ‘’zaman içinde elde ettiğim bir teknik değil, ne zaman kâğıdın başına otursam önce terliyorum, ardından ufak bir gerçeklik algısı yitimi yaşıyor ve ardından bu iki kavramın birleşiminden doğan diyara açılan kapıdan geçiyorum. Burada ne bilince yer var ne de kendini topyekün kaybetmeye. Bu alanın kuralları ayrı. Cezası da ödülü de apayrı. Ortaya çıkan eser için “Ben yaptım.” diyemiyorum. Zira sadece bir aracı olduğumu hissediyorum.’’ şeklinde ifade eder. 

Gündelik hayattaki, görsel ve yazınsal dilin ‘çekişmesini’ sanatsal alana taşımaya çalışan Bora Âşık, edebiyat ile resmi bir araya getirip düşünme pratiğinde yeni bir dil oluşturarak hayal gücünün sınırlarını mümkün olduğunca esnetiyor. ‘’Çarpık Bilgiler İmparatorluğu’’ başlıklı kişisel sergisinde bu ikili ilişkiden yola çıkarak edebiyat ve resim ekseninde ürettiği çalışmalarını izleyici ile buluşturuyor. Kağıt üzerine karakalem üretimlerine yazınsal dünyasından çıkan cümleler ve nükteler eşlik ediyor. ‘’Çarpık Bilgiler İmparatorluğu’’, Bora Âşık’ın çizimleri aracılığıyla izleyiciye kendi gerçekliklerini sorgulamaya yönelik bir ayna olma özelliği taşıyor. Sanatçının yazdığı hikayelerden yola çıkarak kendi hikayelerimizin sayfalarını aralama hissi uyandırıyor. 

Bora Âşık’ın ‘’Çarpık Bilgiler İmparatorluğu’’ başlıklı ilk kişisel sergisi, 10 Eylül-23 Ekim 2021 tarihleri arasında Mixer proje odasında ziyaret edilebilir. 

Bora Âşık Hakkında:

Bora Âşık, (d.1990, İstanbul) Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünden 2015 yılında mezun oldu. 2014 yılında FABİSAD’ın düzenlemiş olduğu İkinci GİO Ödülleri’nde Hasat isimli öyküsüyle başarı ödülü kazandı. 2015’te, Geceyi Atlatabilmek isimli romanıyla Everest Yayınları İlk Roman Ödülü’nü kazandı. Çizimleri, Mamut Art Project 2019 seçkisinde yer aldı. 

Bora Âşık I Çarpık Bilgiler İmparatorluğu 

10.09 – 23.10.2021

Açılış: 10 Eylül, Cuma

Saatler: 11.00 – 19.00

Adres: Mixer, Mumhane Cad. No:50, ‐1. Kat, Karaköy, İstanbul

Tel: 0212 243 54 43

Web: www.mixerarts.com

E‐mail: info@mixerarts.com

*Image: Bora Asik, yasami yasatma ayini, the ritual of revining life, kagit üzerine kursun kalem, pencil on paper, 21×30-cm-2021

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir