İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Büyük” Romanları Okumak: Modern Meram

Ersan Üldes’in edebiyat tarihinde farklı bir kapı aralayan “büyük” romanlara alternatif bir eleştiri getirdiği Modern Meram adlı kitap, hem okur hem de edebiyat adına bir özgürleşme hareketi olarak tanımlanabilir: Herkesi tüm “izm”lerden kurtarıp eserlere atfedilen ulvi değerleri bir kenara bırakma ve onları yeniden birer “roman” olarak görme gayreti.

Bugüne dek ağırlık, daha çok derinlerde dolaşan deşifre edici çalışmalarda ve mitlere yaslanan simgesel araştırmalarda oldu. Ne yazık ki bunlar, modernist romanları genelde olduğundan “büyük” gösterirken yazarlarını da bir nevi peygamber mertebesine taşıdı. İlginçtir, teorik olarak modernizmin karşısında duran postmodernizm dahi, olumlayarak olmasa bile bu aşırılığa katkı sağladı.
 
Mevcut durumda sorulabilecek soru şu: Bu saatten sonra söz konusu romanlara daha üstten, daha genel bir bakışla yaklaşabilmek mümkün mü?

Marcel Proust’tan Thomas Mann’a, William Faulkner’dan Hermann Broch’a, Robert Musil’den Virginia Woolf’a pek çok tanınmış isim bu çabadan payını alırken, üzerlerine iliştirilmiş sıfatlarla birlikte önümüze gelen eserler hakkında farklı sorular sorabilme cesareti kazanıyoruz. Örnekse, bir sabah devasa bir hamamböceğine dönüşmüş hâlde uyanan Gregor Samsa mıdır gerçekten? Peki, James Joyce Ulysses’i yazmaya başladığı masaya “büyük” bir roman kurgulamak üzere mi kurulmuştur? Modern edebiyatın öncülerinden sayılan Thomas Mann, gerçekten bir modernist midir?
 
Yukarıdakilere benzer onlarca meseleyi sorgulayan bu kitap aslen şunu anlamaya çalışıyor: Dayatılan tüm kalıpların dışına çıkarak “büyük” romanları başka bir gözle okuyup irdelemeye hazır mıyız?
 
Göreceğiz…

ERSAN ÜLDES HAKKINDA
 
Ersan Üldes, 1973 yılında Manisa’da dünyaya geldi. 1995 yılında YTÜ’den mühendis olarak mezun oldu. İlk romanı Yerli Film (1999) İnkılap Kitabevi Roman Ödülü’nü aldı. Ardından Aldırılan Çocuklar Örgütü (2004) ve Zafiyet Kuramı (2007) adlı romanları yayımlandı. Zafiyet Kuramı, Bosnalı yazar Aleksander Hemon editörlüğünde yayımlanan Avrupa’nın En İyi Kurgu Kitapları 2011 (Best European Fiction 2011) Antolojisi’ne seçildi. Roman sanatı üzerine kuramsal çalışmalar da yapan Üldes, On Kişot-Türk Romanında Yaratıcı Asilzadeler (2011) adlı kitabında, Cervantes’in edebi mirasına sahip çıkan on ayrı Türk romanını inceledi. Ayrıca çevirmen olarak, Robert Musil’in Aptallık Üzerine (Amy Spangler ile birlikte) adlı konuşmasını ve Italo Svevo’nun Cömert Şarap adlı novellasını dilimize kazandırdı. Son romanı Hindi’nin Ruhu 2015 yılında yayımlandı. Yaşamının büyük bir bölümünü İstanbul’da geçiren yazar, 2017 yılından bu yana Palermo’da yaşıyor.

MODERN MERAM    

kafkakitap

Yazar: Ersan Üldes
Dizi / Tür: Kurgudışı
Yayım Tarihi: Ocak, 2021
Sayfa Sayısı: 164
Fiyat: 25,00 TL (KDV’den muaftır.)

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir