İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Covid-19 Müzik Dinleme Alışkanlıklarımızı Nasıl Değiştirdi?

Covid-19 birçok alışkanlığımızın yanı sıra sosyalleşme alışkanlıklarımızı da kökünden değiştirdi. Müziğin dertlerimizi unutturduğu ve modumuzu yükselttiği de inkar edilemez bir gerçek. Birçok sektör gibi müziğin de dijitalleşmesi ile müzik dinleme platformlarının sektörün ana oyuncularından biri haline gelmesi çok da uzun bir zaman almadı. Pandemi sürecinin başlamasıyla diğer alışkanlıklarımız ve tercihlerimiz gibi müzik dinleme tercihlerimiz de büyük oranda değişiklik gösterdi.

AdColony’nin ülkemizde 18-65 yaş arası katılımcılarla yaptığı “Covid-19 Döneminde Değişen Müzik Dinleme Alışkanlıkları Araştırması” küresel salgın sebebiyle değişen müzik dinleme ve şarkı tercihlerimizi gözler önüne seriyor.

Yapılan araştırmaya göre pandemi döneminde Türkiye’de kullanıcılar arasında en popüler olan müzik dinleme platformu %48 ile Spotify oldu. Özellikle izolasyon nedeniyle evde geçirilen zamanın artması müzik dinleme sürelerinin de artmasına sebep oluyor. Araştırmaya katılanların %56’sı pandemi döneminin öncesine oranla daha fazla müzik dinlediklerini dile getiriyor.

AdColony EMEA&LATAM Genel Müdürü Volkan Biçer bu dönem değişen müzik dinleme alışkanlıklarını şu sözlerle yorumladı. “Artık araçlarda daha az vakit geçirdiğimiz için kullanıcılar geleneksel radyo yerine çevrimiçi müzik dinleme seçeneği sunan uygulamaları tercih ediyorlar. Özellikle evde geçirilen vaktin artmasıyla müzik dinlenme oranlarının da arttığını görüyoruz.”

Bu salgın döneminde kafa dağıtmak, rahatlamak ve kendini huzurlu hissetmek herkesin en büyük isteği. Müziğin rahatlatıcı gücü burada da devreye giriyor. Katılımcıların %94’ü müzik dinlemenin rahatlattığını ve mutlu hissetmelerine yardımcı olduğunu söylüyor.

Çoğu işyerinin home office çalışmaya başlaması, okulların kapalı olması ve haftasonları sokağa çıkma yasakları nedeniyle bu dönemde kullanıcıların %51’i araçlarında daha az, evlerinde ise daha fazla müzik dinlediklerini bildiriyor.

Poscastler ise bu dönemde iyice popülerleşmeye devam ediyor. Ankete katılanların %54’ü özellikle komedi ve haber podcastlerini daha fazla dinlemeyi tercih ettiklerini söylüyor.

Müzik türler özelinde ise katılımcıların %53’ünün en fazla dinlediği müzik türü Türkçe Pop oluyor. Yabancı Pop ise %33 ile en fazla tercih edilen ikinci müzik türü oluyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir