Lîs Yayınları ve Diyarbakır Sanat Merkezi’nin ortaklığıyla, ilk ikisi 2013 ve 2018 yıllarında gerçekleştirilen Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin üçüncüsü bu yıl Eylül-Ekim aylarında düzenleniyor. Lîs Yayınları tarafından 2019 yılının Şubat ayında kurulan Wêjegeh Amed|Diyarbakır Edebiyat Evi de bu yıl Edebiyat Günleri’nin düzenleyici ortakları arasında yer alıyor.
İsveç Başkonsolosluğu, Goethe Enstitüsü, Hollanda Başkonsolosluğu ve Fransız Kültür Merkezi tarafından Anadolu Kültür ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen Kültür için Alan projesi kapsamında desteklenen Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri, daha önce olduğu gibi bu sene de edebiyata çok dilli ve çok sesli bir yaklaşımla, çeşitlilik içeren bir programla izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
Bu yıl, Eylül-Ekim aylarında çevrimiçi alanda ve Wêjegeh Amed’de gerçekleşecek olan program kapsamında çok sayıda yazar, edebiyat eleştirmeni, şair ve yayıncıyla söyleşi, tartışma, okuma ve buluşmalar düzenlenecek. “Edebiyat ve Kırılgan Gelecek” başlığı ile gerçekleşecek çevrimiçi açılış etkinliğinde, dünya genelinde gündemi belirleyen Covid-19 salgınıyla birlikte sınır hatları belirginleşen, sinir uçları hassaslaşan güncel meseleler edebiyatın içinden konuşulacak.
Yakın geleceği görebilmenin her zamankinden de zor olduğu bir dönemde, görebildiklerimiz kadar göremediklerimize, görünmeyeni görme çabasına odaklanan program, uluslararası ayağında edebiyatın Avrupa’nın mevcut politik ve toplumsal gündeminin nabzını nasıl tuttuğu sorusuna yanıt arayacak. Yazar ile okuyucu arasında köprü rolü oynayan yayıncılık sektörü ve mecburi dönüşüm süreci, ayakta kalma stratejileri ve dayanışma imkânları üzerinden tartışılırken; gençlik ve çocuk edebiyatı, farklı dillerde yazan edebiyatçılara dair karşılaştırmalar ve az temsil edilen dillere dair oturumlar daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da programın önemli bir kısmını oluşturacak.
Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri kapsamında, Eylül-Ekim aylarında gerçekleşecek etkinliklerin hazırlık sürecine paralel olarak düzenlenen iki üretim atölyesi ise Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşiyor. “Şiir-Film” başlığı altında Kürtçe şiirleri görsel dünyaya aktaran kısa videolar üretilirken, “Hayal Edilen Şehir” başlığı ile düzenlenen çevrimiçi Yaratıcı Yazı Atölyesi’nde katılımcılar, Pelin Buzluk eşliğinde bir kenti yeniden kurmanın yolunu öykülerle arayacak. Başvuru süreci 26 Haziran-10 Temmuz 2020 tarihlerinde devam edecek atölye 5 haftalık bir programdan oluşmakta.
Üretim atölyelerinin sonuçlarının da yer alacağı 3. Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri ana programının detayları Eylül ayında izleyicilerle paylaşılacak. Şiir okumaları, canlı yayınlar ve edebiyat eksenli yaratıcı videolarla Eylül-Ekim 2020 tarihlerinde edebiyata ve geleceğe dair umut tazelemek ümidiyle hayata geçirilen Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin program detaylarına ilerleyen aylarda Lîs Yayınları, Wêjegeh Amed ve Diyarbakır Sanat Merkezi sosyal medya adreslerinden ulaşılabilecek.
“Hayal Edilen Şehir” atölyesi detaylı bilgi ve başvuru formu için: www.lisyayinevi.com
“Hayal Edilen Şehir” atölyesi hakkında
Lîs Yayınları, Wêjegeh Amed-Diyarbakır Edebiyat Evi ve Diyarbakır Sanat Merkezi ortaklığıyla ve Kültür için Alan desteğiyle 3.’sü düzenlenecek olan Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri kapsamında çevrimiçi bir yaratıcı yazı atölyesi düzenleniyor. Yazar Pelin Buzluk’un yürütücülüğünde 16 Temmuz-6 Ağustos 2020 tarihleri arasında yürütülecek olan atölye, haftada bir buluşmalarla ilerleyen 4 oturumdan oluşmakta. Ayrıca atölye sürecinin ardından dileyen katılımcılar yazdıkları/yazacakları öykü denemelerinin edisyonu için yazar Pelin Buzluk ile ek bir oturum imkânını değerlendirebilecek.
“Hayal Edilen Şehir” başlığıyla yürütülecek atölyede öncelikle bir tür olarak öykü ele alınacak, sözlü edebiyatın parçası olan hikâyeden, yazılı edebiyatın parçası olan modern öyküye kat edilen yol tartışılacak. Türe dair temel tartışmalar, mekân ve/veya şehir teması üzerine kurulmuş öykülerden örnekler okuyarak farklı bağlamlarda geliştirilecek. Böylece katılımcıların, meydanları, sokakları, mekânları, insanıyla hayallerindeki şehri canlandırıp yeniden kurmaları için çağrışım ortamı yaratılacak.
Atölye çıktısı olarak katılımcılara bu temalarda birer öykü yazmaları, böylece mekân ve şehirle kurdukları ilişkiye yeni bir gözle bakmaları önerilecek. Arzu eden katılımcılar şehir imgesi için yeni yaşam alanlarının açılışını, yitirilenlerin yaşama döndürülüşünü kurgulayacaklar. Belki uzaklara gitmeden de uzağına düştüğümüz, belki ayrı düşüp özlemini çektiğimiz şehri, meydanları, mekânları, sokaklarıyla yeniden görme, inşa etme çabasını yazarak ortaya koyacaklar. Sözcüklerle kurulan bir atmosferde farklı bir zamanda aynı şehir kurulabilecek ya da tam olarak şimdinin içinde, mekânda düşsel yeni kapılar açılabilecek. Şehirle bağlantı kurmayı zorlaştıran her türlü kısıtlama göz önünde bulundurularak ev içlerinden meydanlara kadar “hayal ettiğim şehir” dediğimiz yer nasıldır, neresidir, öykü yazarak bu soruların da ardına düşülecek.
•
Rojên Wêjeya Berawirdî ya li Amedê Dest Pê Dike!
Rojên Wêjeya Berawirdî ya li Amedê ya sêyem, ku yên yekem û duyem di salên 2013 û 2018’an de bi hevkarîya Weşanxaneya Lîsê û Navenda Hunerê ya Amedê li dar ketibû, îsal di navbera mehên Îlon-Çirîya Pêşîn de tê lidarxistin. Wêjegeh Amed ku ji alî Weşanxaneya Lîsê ve di Sibata sala 2020’î de hatibû avakirin jî îsal di nav hevkarên vê çalakîyê de cî digire.
Rojên Wêjeya Berawirdî ku ji alî Enstîtuya Goethe, Balyozxaneya Swêdê, Balyozxaneya Hollandê û Navenda Çanda Fransî ve û bi hevkarîya Weqfa Çand û Hunerê ya Stenbol û Çanda Enadoluyê tê lidarxistin û di çarçoveya projeya Qad bo Hunerê de jî tê piştgirîkirin, wekî salên berê, îsal jî, bi awayekî pirzimanî û pirdengî nêzikî li wêjeyê dike û amadekarîya bernameyeke pircure û pirreng dike.
Di bernameya ku dê di navbera mehên Îlon-Çirîya Pêşîn û li ser bernameyên înternetî li dar bikeve, gelek şa’ir, nivîskar, rexnegirên wêjeyê û weşanger dê çalakîyên wekî gotûbêj, xwendin û gengeşekirinên wêjeyî pêk bînin. Di çalakîya destpêkê de, ku dê bi sernivîsa “Wêje û Dahatûya Girîng û Nazik” û li ser bernameya înternetî li dar bikeve, mijarên ku bi şofa covid-19ê re têkildar in û di dinyayê de rojevan dîyar dikin û hestyarî û sînorên jîyanî beloqtir dikin, dê di çarçoveya wêjeyî de bên gengeşekirin. Di vê demê de ku dîtin û texmînkirina siberoja nêz ji her demê bêtir çetin û dijwar e, bernameya me dê bala xwe bide ser tiştên ku hem xuyanî nakin hem jî em nikarin wan bi hêsanî bibînin û ew ê di çarçoveya tevlêbûna derdorên navneteweyî de têkeve nav hewldana peydekirina bersiva pirsa ka wêje çawa ji rojeva heyî ya polîtîk û civakî ya Ewropayê fam dike û dinirxîne. Digel gengeşekirina li ser demajoya veguherînê ya jibêgavî û sektora weşangerîyê ku di navbera nivîskar û xwendevanan de bi rola pirbûnê radibe, dê nirxandinên li ser stratejîyên liserpêyanmayînê û derfetên hevkarîkirinê bên kirin; û her wekî salên berê, dê li ser wêjeya ciwan û zarokan, li ser danberhevên ku dê li ser zimanên ku kêm tên nimandin û wêjekarên ku bi zimanên cihê dinivîsin, çalakî bên lidarxistin.
Di çarçoveya Rojên Wêjeya Berawirdî ya li Amedê de ya ku dê di navbera mehên Îlon-Çirîya Pêşîn de li dar bikeve, di mehên Tîrmeh û Tebaxê de du kargeh li dar dikevin. Kargeha yekem bi navê “Helbest-Fîlm” e ku bi vîdeoyên kurt helbestên Kurdî tîne ser qada dîtbarî. Ya duyem jî, Kargeha Nivîsa Afirîner e ku bi sernavê “Bajarê ku tê xeyalkirin” li dar dikeve ku beşdar dê digel Pelin Buzluk têkevin nav çîrokan û hewlê bidin da ku karibin rêyên veavakirina bajarekî peyde bikin. Dema serîlêdanê rojên di navbera 26ê Pûşper û 19ê Tîrmehê de ye û kargeh dê 5 hefte bidomin.
Kitekitên sereke yên bernameya Rojên Wêjeya Berawirdî ya sêyem, dê di meha Îlona sala 2020’î de bo beşdar û temaşevan bê daxuyandin ku dê encamên kargehan jî tê de cî bigirin. Kitekitên bernameyên Rojên Wêjeya Berawirdî, ku ji çalakîyên wekî xwendinên helbestan, weşanên zindî û vîdeoyên li ser afirînerîya wêjeyî pêk tê, dê di mehên pêş de li ser navnîşanên înternetî yên Weşanên Lîsê, Wêjegeh Amed û Navenda Çanda Hunerê ya Amedê bên belavkirin.Ji bo forma serîlêdanê û agahîyên zêdetir ya kargeha “Bajarê ku tê xeyalkirin”: www.lisyayinevi.com
İlk yorum yapan siz olun