İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dora ile Sanat Sohbetleri – Konuk: Dr. Osman Erden

Merhaba. Bize kendinizden bahseder misiniz?

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde öğretim üyesiyim. Yüksek lisans çalışmamı Almanya’da Nazi Dönemi’ndeki kültür politikaları üzerine yaptım. Doktora tezim ise Türkiye’deki güncel sanat ortamının işleyişi üzerine oldu.

Sanat tarihinin hangi dönemi veya hareketi sizin için en ilgi çekici?

Sanat tarihinin modern ve çağdaş dönemleri benim ilgilendiğim alanlar. Dolayısıyla 19.yy’ın başından günümüze kadar diyebiliriz.

Günümüz dünyasında sanat eleştirisinin işlevi nedir? Kamuoyunun sanat anlayışını geliştiriyor mu, yoksa izleyiciyi yabancılaştırma riskini mi taşıyor?

Günümüz dünyasında sanat eleştirisinin amacı sanatçıyı ve ürettiği sanat eserini açıklamaya yönelik olmalıdır. Eleştiri kelimesi Türkçe’de yanlış anlaşılmalara müsait olduğundan yalnızca olumsuz bir yaklaşımı içeriyor gibi gözükmektedir. Oysa eleştiri yapmak, bir sanat eserini kayda değer bulup üzerinde farklı düşünceleri geliştirmek anlamına gelmektedir.

Sanat eserlerinin sergilenme şekillerinin sanat izleyicilerini etkilediğini düşünüyor musunuz? 

Sanat eserlerinin sergilenme şekil ve yöntemlerinin sanat izleyicisi üzerinde çok önemli bir etkisinin olduğunu düşünüyorum.

Gustave Courbet, Taş Kırıcılar

Sanat tarihinde, izleyicileri veya eleştirmenleri şok eden ve büyük tartışmalara yol açan eserler veya sanatçılar hangileridir?

Gustave Courbet, Taş Kırıcılar (1849)

Edouard Manet, Kırda Öğle Yemeği (1863)

Marcel Duchamp, Çeşme (1917)

İlgi çekmek için kültürel mirasımız olan sanat eserlerine zarar veren aktivistler hakkında neler düşünüyorsunuz?

Son dönemde iklim krizine yönelik dünyanın dikkatini çekmek isteyen aktivistleri haklı buluyorum. Düzeltmem gerekirse bugüne kadar herhangi bir sanat eserine zarar vermiş değiller.

Sizce koleksiyonerlerin çoğu sanat eserleri konusunda yeterli derecede bilinçli mi?

Koleksiyonerlerin çoğunun sanat eserleri konusunda yeterli derecede bilinçli olduğunu düşünmüyorum. Türkiye’deki yeni kuşak uluslararası sanat ortamını daha yakından izleyip daha bilinçli bir şekilde eser topluyor. Önceki kuşakta bunun eksikliği görülüyor.

Hangi müzede müdür olmak istediniz?

New York Modern Sanatlar Müzesi (MoMA)

Hangi sanatçının küratörü olmak isterdiniz?

Maurizio Cattelan

En çok hangi sanat eserine sahip olmak isterdiniz?

Van Gogh, Yıldızlı Gece (1889)

Dora Özyurt

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir