İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünyanın İlk Sanal Baskıresim Bienali Yapılıyor

54 ülke, 600’den fazla sanatçı, 7 sanal galerinin katılımıyla gerçekleşecek ve 12 Haziran 2020 tarihinde ziyaretçilerine dijital olarak kapılarını açacak olan bienal, dünyanın ilk sanal bienali olma özelliği taşıyor.

Dünyada yaşanan küresel salgın Covid-19 nedeniyle evlerine kapanan insanlar, sanat etkinliklerini ve kültür ziyaretlerini internet aracılığıyla kendi yaşam alanlarına sığdırdı. Sanatın iyileştirici gücünü, pozitif etkiye dönüştürmek, küresel iletişim ve etkileşim döngüsüne katkı sağlamak, uluslararası sanat ortamına erişiminin yolunu açmak amacıyla dijital ortamın imkanlarından yararlanılıyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfü Kaplanoğlu’nun kurmuş olduğu ve dört yıldır devam eden, “Engravist Etkinlikleri” kapsamında, 54 ülke, 600’den fazla sanatçının katımıyla gerçekleşen Uluslararası Engravist Sanal Baskıresim Bienali dünyanın her yerinde yaşayan sanatçılar arasında bir köprü olmayı ve baskıresim sanatının farkındalığını arttırmayı hedefliyor.

Kuruluşundan bu güne kadar birçok uluslararası projeye ev sahipliği yapan Engravist’in Kurucusu Doç. Dr. Lütfü Kaplanoğlu etkinlik hakkında şöyle konuştu: “Ülkemizde baskıresim bilinirliğini artırmak istedik ve iki yıl önce ev sahipliği yaptığımız, 16 ülkeden, 200 sanatçının katıldığı, 250 civarında eserin sergilendiği etkinlik sonrası bu bienalin ilk adımı atılmış oldu. 2020 için Engravist’in amacı, sanatçı sayısını artırmak ve daha fazla ülkeye ulaşarak bir baskıresim bienali yapmaktı. Dünyada yaşanan Pandemi süreci nedeniyle bu amaç dijital ortama taşındı. Sanal Bienal için sanatçılara açık çağrı yapıldı. Dünyanın her yerinden yüzlerce sanatçı bu çağrıya cevap verdi. Jüri değerlendirmeleri sonucunda bienalde yer alacak sanatçılar belirlendi. Uluslararası nitelikteki sanat etkinlikleri, birbirine kapalı kutuplardaki ülkeleri, birbirinden habersiz bölgeleri ve insanları birbirine yaklaştırarak birbirleri hakkında bilinç oluşturmalarına olanak tanımaktadır. Bu bağlamda sanal ortamın gücü ile küresel boyutla buluşmanın kapsamını genişlemektedir. Uluslararası Engravist Sanal Baskıresim Bienali, yerel bir sahnede gerçekleştirilen ama evrensel düzeye taşınan bir sanat etkinliği olarak sanatçılara uluslararası platformda kendilerini sunma fırsatı vermektedir.”

Projenin Kreatif Direktörlüğünü Derya Aydoğan’ın yaptığı dünyanın ilk Sanal Baskıresim Bienali, 12 Haziran  – 14 Eylül tarihleri arasında www.engravist.art sayfasından ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

Baskıresim nedir?

Baskıresim, bir sanatçının  tasarımını çizme ve oyma yöntemleriyle  kalıba aktardıktan sonra, kalıba verdiği boyayı kağıt ya da benzeri yüzeylere transfer etme işlemidir.

Engravist Hakkında

“Uluslararası Baskıresim Etkinlikleri” düzenleyen Engravist, 2016 yılında Doç. Dr. Lütfü Kaplanoğlu tarafından kurulmuştur. “Engravist” ismi, İngilizce oyma, kazıma gibi anlamlara gelen “engraving” sözcüğü ve yapan, eden anlamı veren “ist” ekinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. “Uluslararası İstanbul Engravist Baskıresim Etkinlikleri” kapsam ve eylem olarak Türkiye’de ilk olma özelliğine sahiptir.

Engravist ile 2016 yılından bu yana uluslararası nitelikte bir sempozyum, çok sayıda workshop ve sergi düzenlenmiştir. Projelerde dünyaca tanınan sanatçılar ve akademisyenlerin yanı sıra genç sanatçılar da yer almıştır. Ayrıca sosyal sorumluluk projelerine de destek verilmiştir. Projelerden ortaya çıkan bildiri kitabı ve eser katalogları ile baskıresim kaynakları oluşturulmuştur. Engravist baskıresim etkinlikleri, ulusal ve uluslararası baskıresim sanatçılarını aynı çatı altında bir araya getirmeyi, alanda bir sinerji yaratmayı amaçlamaktadır.

Web sitesi: www.engravist.art

Bienalde yer alan ülkeler

Amerika

Arjantin

Avustralya

Azerbeycan

Bangladeş

Belarus

Belçika

Bosna Hersek

Brezilya

Bulgaristan

Kanada

Hırvatistan

Danimarka

Dominik Cumhuriyeti

Mısır

İngiltere

Finlandiya

Fransa

Almanya

Yunanistan

Macaristan

Hindistan

Endonezya

İran

İsrail

İtalya

Japonya

Kosova

Litvanya

Makedonya

Malezya

Mauritius

Meksika

Karadağ

Nepal

Hollanda

Yeni Zelanda

Pakistan

Polonya

Romanya

Rusya

Sırbistan

Slovakya

Slovenya

Güney Afrika

Güney Kore

ispanya

İsveç

Tayvan

Tayland

Tunus

Türkiye

Ukrayna

Vietnam

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir