Kuruluşundan bu yana nitelikli kitaplarla çocuk ve gençleri buluşturmayı temel hedef olarak belirleyen ve bu konuda öncü çalışmalar yapmayı sürdüren Bilgiyolu Kültür Yayınları’nın 2022 yılında İlk Gençlik Edebiyatı alanında “Ergenin Yaşamına Tanık Olmak’’ başlığıyla Macera ve Dedektiflik Romanı türlerinde düzenlediği yarışmanın sonuçları belli oldu ve kitaplar basılarak okurlarıyla buluşmaya başladı. Bu kitaplarıyla ödüle değer görülen yazarlar, düzenlenen bir törenle ödüllerini aldı.
Bir Başka Çarşamba, Cirt, Büyü Bozumunda başlıklı metinler macera romanı türünde ilk üç sırayı; Nasıl Dedektif Oldum ve Takla Atamayan Kuşlar ise dedektiflik romanı türünde ilk iki sırayı paylaştı.
Macera kategorisinde:
• Birincilik Ödülü, Bir Başka Çarşamba başlıklı metniyle Tuba Aktaş Deli’ye,
• İkincilik Ödülü, Cirt başlıklı metniyle Seher Keklik Şengül’e,
• Üçüncülük Ödülü, Büyü Bozumunda başlıklı metniyle Merve Özçakır’a layık görüldü.
Dedektiflik kategorisinde:
• Birincilik Ödülü, Nasıl Dedektif Oldum başlıklı metniyle Gamze Pat’a
• İkincilik Ödülü, Takla Atamayan Kuşlar başlıklı metniyle Kürşad Atam’a layık görüldü.
• Dedektiflik kategorisinde üçüncülüğe layık görülen bir metin olmadı.
Bilgiyolu Kültür Yayınları, önceki yarışmasının ödül töreninde “Korkuyu Tanımak; Onunla Yüzleşmek” başlıklı yeni korku romanı yarışmasını da hatırlattı.
NASIL BİR KORKU ROMANI BEKLİYORUZ?
“Korku, her canlının doğal olarak dışa vurduğu içgüdüsel bir davranış (tepki) biçimidir. Tarih boyunca her canlı kendi korkularını ortadan kaldıracak güvenli bir yaşam alanı bulmaya, burada kendi geleceğini kurmaya çalışmıştır. Onun için beslenme, barınma ve güvenlik önemlidir. Birinin eksik olması ya da olma ihtimali bile korku iklimini tetikler.
İnsanın da doğal canlı korkularının yanı sıra kendine özgü sosyal, psikolojik, yaşamsal korkuları vardır. Bu onun bilinç taşımasının sonucudur ve önemlidir.
Korku romanı dediğimizde salt okuru korkutan harcıalem bir metinden söz etmiyoruz. İnsana, özelinde ergen ve gence ilişkin korkuları, onların anlamaya çalıştığı, korkuyla yaklaştığı dış dünyayı, geleceği, umut ya da umutsuzluklarını, ütopyalarını, distopyalarını yansıtan estetik metinler alanda var olan boşluğu dolduracak ve edebiyat alanımız zenginleşecektir. Yazarlarımızı ve alana ilgi duyan arkadaşlarımızı bu yarışmaya davet etmekten mutluluk duyuyoruz.”
İlk yorum yapan siz olun