İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransız Yeni Dalgası – Dünya Sinema Akımı

İkinci Dünya Savaşı’nın bitiminde sinema alanında İtalya’da başlayan yeni süreç dünya sinemasında bir değişim rüzgarının esmesine öncülük etti . Savaş sırasında başlayan ve savaşın sonunda Rossellini ile çıkış yapan Yeni Gerçekçi İtalyan sineması tüm dünya ülkelerine sinema alanında değişime duyulan ihtiyacı hatırlattı . 1950’nin sonlarında Fransa’da ortaya çıkan ve ilk modern sinema hareketi olarak nitenlendirilen ”Yeni Dalga”nın çıkış noktası , işte bu değişim ihtiyacı oldu. Bu Yeni Dalga Akımı’nın önemli filmlerini siz okurlara geçmişte bir yolculuk yapmak ve keyif alacağınızı düşünerek söylüyorum… Akıma dair en unutulmaz fimler;

Serseri Aşıklar / A bout de souffle / Breathless – 1960

Film, Jean-Luc Godard tarafından çekilmiştir. Fransız Yeni Dalga Akımı’nın ilk örneklerinden biridir. Film çok ses getirmiştir ve başrol oyuncularının ikisi de yıldız haline gelmiştir. Bu filmde ilk defa, oyuncular doğrudan kameraya bakarak konuşuyor. Kamera oyuncuları takip ediyor ve izleyici bir sonraki sahnede ne olacağını tahmin edemiyor.

Les Quatre Cents Coups / 400 Darbe – 1959


1959, François Truffaut yapımı film, Yeni Dalga Akımı’nın temellerini atan bir filmdir. Sinema sanatının baş yapıtları arasında sayılır. Okuldan kaçan bir çocuğun hikayesinin anlatıldığı bu filmin başrolünü paylaşanlar Antoine ve Paris şehridir. Film bir yandan çocukların denize ulaşma sahnesiyle hayal kurdururken diğer taraftan şüphecilikle birlikte, gerçekleri düşünmeye yol açar ve seyircide boşluk hissi oluşturur.

Ve son Olarak : Les Bonnes Femmes – 1960

Claude Chabrol yapımı Les Bonnes Femmes, özellikle kadın cinselliği ve tutkusu içerisinde sınırları yok eden, perspektifleri ve arzuları açığa çıkaran bir fimdir. Filmin başrollerinde dört farklı kadın vardır: Bernadette Lafont, Clotilde Joano, Stéphane Audran, Lucile Saint-Simon. Bu dört kadın farklı hazların ve hayallerin peşindedir ama hepsinin ortak noktasında aşka aşık olmak vardır.

Yazan: Duru Deniz

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir