İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gamze Gökçen: Her dönemde sanat evrimleşir ve dönüşüme uğrar

Merhaba Gamze Hanım bize kısaca kendinizden bahseder misiniz ?

1993 yılında İstanbul’da doğdum. Resim sanatına ilgim çocukluk yıllarımda başladı. Sanata olan yeteneğimi ve ilgimi öğretmenlerim de ailem de fark ettikten sonra beni sanata yönelttiler. Adıgüzel Güzel Sanatlar Lisesi Resim bölümünden mezun oldum. Yeditepe Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarım bölümünü bitirdim. 2018 yılında Central Saint Martins’de Styling ve moda fotoğrafçılığı üzerine eğitim aldım. Büyük şirketlerin reklam projelerinde çalıştım. Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar ve Resim bölümünde yüksek lisans yaptım. Şu anda Işık Üniversitesi Sanat Kuramı ve Eleştirisi konusunda ikinci yüksek lisans yapıyorum.

Çalışmalarınızda kullandığınız sinestezi kavramıyla ve renklerle tanışmanız nasıl oldu ?

Çocukluk yıllarımdan itibaren giyimde ve sanatta ilgi odağım renklerdi. Bir müzik dinlediğimde gözümün önüne hareket eden ve birbiriyle iç içe geçen renkler görürdüm. Bu durumu yıllarca sorguladım. Yedi yıl önce sanat tarihini , psikolojiyi ve tıp alanını incelemeye başlayınca sinestezi kavramı karşıma çıktı . Kendimin de sinestezik olduğumu fark ettim. Bu durumu hem resim sanatında hem de fotoğraf sanatında kullanmaya başladım.

Çalışmalarınıza baktığımda yenilikçi bir üslubunuz olduğunu fark ettim. Bir sanatçı için kendi üslubunu keşfetme ve geliştirme süreci nasıl ilerliyor?

Benim düşünceme göre her dönemde sanat evrimleşir ve dönüşüme uğrar. Bu dönüşüm içerisinde de sanatçı yenilik yapmaya ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde sanat tüketim toplumu bilinciyle ve teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte rekabet ortamı içindedir. Bu rekabetle birlikte sanatçı üretir ve bunun sonucunda da yenilik ortaya çıkmaya başlar.

Gamze Gökçen

Üretim sürecinde ilham aldığınız ressam var mıdır ?

Her sanatçı üretim sürecinde tarihteki bazı sanatçılardan esinlenir. Benim sinestezi kavramını ve renkleri çalışmalarımda kullanmamda vesile olan sanatçılardan biri Wassily Kandinsky diğeri ise Piet Mondrian‘dır.

2021 yılında ilk resim serinizi kişisel sergi olarak izleyicilere sundunuz bu yenilikçi ve farklı serginiz hakkında bize bilgi verebilir misiniz ?

‘’Sinestezi ve Renklerin Enerjisi ‘’adlı sergimde beş duyumuzun birlikte çalıştığını ve bir duyunun diğer bir duyuyu tetiklemesi sonucu ortaya çıkan içsel yolculuğunu resim çalışmalarımda ifade ettim. Bu sergimde müzikle birlikte duyduğum ritimlerin oluşturduğu renklerin her birinin duygusu olduğunu çalışmalarımda soyut dışavurumcu üslupla anlattım.

Amerikalı Müzisyen Margin Alexander’ın Maneviyatın Işığı adlı çalışmanıza yapmış olduğu beste var. Bu işbirliği nasıl gündeme geldi ?

Amerikalı piyanist Margin Alexander ile sosyal medya aracılığıyla tanıştık. Bana‘’Maneviyatın ışığı’’ adlı çalışmamın onu çok etkilendiğini ve beste yapmak istediğini belirtti. Bu bestesini , 31 Mart 2021 tarihinde New York’taki konserinde dinleyicileriyle buluşturdu.

Çalışmalarınızla yurtdışında katıldığınız sergi var mı ?

2021’de İtalya’da iki karma sergiye katıldım ve 2023 yılında Japonya ‘da bir karma sergiye katıldım.

Sinestezi ve Renkler konusu hakkında ürettiğiniz akademik çalışmalar nelerdir ?

2021 yılında Gazi Üniversitesi’nin düzenlediği sempozyumda’’sinestezi ve sanat ilişkisi’’ üzerine sunum yaptım. Aynı yıl Kütahya Üniversitesi’nin düzenlediği sanat sempozyumunda ‘’Renklerin Kültürlerdeki Yeri ve Tarihçesi’’ üzerine sunum yaptım. 2022 yılında Yeditepe Üniversitesi Resim bölümünde sinestezi ve sanat ilişkisi üzerine yüksek lisans tezi yazdım. Aynı konu üzerine 2023 yılında Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisine Sinestezi ve Sanat ilişkisi üzerine bilimsel makale yazdım. 2024 yılında bir hastanede insanlar üzerinde farkındalık yaratmak amaçlı sinestezi ve renkler adında bir etkinlik düzenledim. 2023 yılında Halis Kurtça Kültür Merkezi’nde Kandinsky ve Renkler adlı çocuklara yönelik eğitim verdim.

İfsak’da ( İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği) sinestezi hakkında söyleşi verdiniz. Bu söyleşide en fazla ilgi çeken kısım ne oldu ?

İfsak’da düzenlediğim söyleşide tarihte sinesteziyle ilişkisi olan sanatçılardan bahsettim sonra katılımcıların kendi renklerini keşfetmeleri için deneysel çalışma yaptık. Fotoğraf sanatına 2018 yılında İfsak’da Temel Fotoğrafçılık eğitimiyle başladım. Aynı yıl Doğa Manzara Grubuna üye oldum. 2020 yılında Doğa ve Manzara grubunun karma sergisine katıldım. 2023 yılında İfsak’ın düzenlediği kırmızı temalı aylık fotoğraf yarışmasında birinci seçildim.

2022 yılında ilk fotoğraf serinizi kişisel sergi olarak izleyicilere sundunuz . Serginin temasını bize anlatabilir misiniz ?

“Fotoğrafın Sesi” isimli çalışmalarımın referans noktası; renklerin ve işitsel duyunun birey üzerindeki etkisidir. Bu sergimdeki çalışmalarımda; çeşitli müzik türleri dinleyerek, bende uyandırdığı duyguları renklerle soyut dışavurumcu üslupla ifade etmeye çalıştım. Son yıllarda renk psikolojisi çok ilgi toplayan ve üzerinde çalışmalar üretilen bir alan haline dönüştü. Renklerin duyularımız ile algılanması düşünüldüğünden de derin bir konudur. Evreni oluşturan renk ve biçimlerdir. Renklerin kökeni ve ortaya çıkışı; ses, frekans ve ışıkla oluşmaktadır. Ve doğada gördüğümüz her canlı renktir. Somut renklerin dışında bir de beş duyumuzla algıladığımız ve kişiliğimizi de ifade eden soyut renkler vardır. Bunlardan renk psikolojisinde en etkili olan işitme ve görme duyumuzdur. Her bir duyuyla algıladığımız iyi, kötü, kaygılı veya mutluluk gibi duygu durumları kişiden kişiye değişmektedir ve her bir kavramdaki duygunun rengi vardır. Ben bu sergimde kendi hissettiklerimden oluşturduğum çalışmalarımı izleyici üzerindeki yansımalarını gözlemledim.

Resim ve Fotoğraf sanatı dışında ilgi duyduğunuz sanat alanları var mı ?

Resim ve fotoğraf sanatı dışında ilgi duyduğum alanlar edebiyattır. Çocukluğumdan beri masal ve şiir yazmayı çok seviyordum. 11 yaşında ’’ Kralın mutlu ailesi‘’ başlıklı masal yazdım ve aynı yıl okul içinde yılın en yaratıcı öğrencisi ödülünü aldım. 2015 yılında Eskişehir sanat derneğinin düzenlediği genç şair yarışmasında ikincilik ödülü aldım. Şu anda Yenigün gazetesinde renklerin sosyolojik yapısı hakkında yazılar yazıyorum.

Gelecek dönemde sanat alanında ki hedefleriniz nelerdir ?

Renkler ve sinestezi hakkındaki araştırmalarımı evrimleştirmek için çalışmalarıma devam edeceğim.

GAZETE SANAT

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir