İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Genç piyanist İlyun Bürkev doğanın sesi olmak için besteledi: The Wind

Son kazandığı Chopin Uluslararası Piyano Yarışması birincilik ödülüyle gündeme gelen genç piyanist İlyun Bürkev, Arter’de Melih Fereli küratörlüğündeki ‘Yağmur Ormanı V (varyasyon 3)’ adlı sergiden aldığı ilhamla yeni eseri ‘The Wind’i besteledi. Genç piyanist eserini, herkesi yaratıcı sürecin parçası olabileceği bir ortamı mümkün kılma hedefiyle Vehbi Koç Vakfı’na bağlı olarak on yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Arter’in Sevgi Gönül Oditoryumu’nda kayıt atına aldı. Performans 5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne ithafen yayınlanacak. Bestesini ‘farkındalık oluşturmak’ amacıyla hayata geçirdiğini vurgulayan İlyun Bürkev, “Gelecek için şimdiden adım atmazsak yarınlarımızı kurtaramayacağız. Doğanın dinamiklerini, hüznünü ve sevincini notalara aktarmaya çalıştım. Dilerim doğanın gücünden ilham alarak onu korumaya bugünden başlarız” ifadelerini kullandı.

Dünyamız giderek artan karbon salımı ve hayatımızın her noktasında doğaya bıraktığımız kirleticilerle geri döndürülemez bir eşiğe yaklaşıyor. Küresel ısınma ile bağıntılı doğa felaketlerinin artması ve iklim değişikliğinin kendini göstermesiyle devletlerin ve devlet üstü kurumların bu konuda somut adımlar atmasına neden oldu. İngiltere, Japonya ve Avrupa Birliği geleceğe yönelik karbon salımı hedeflerini güncellerken halen küresel anlamda bir karar alınmış değil, devletlerin aldığı kararların yanı sıra karbon emisyonunu düşürmek ve doğamızı korumak bizlerin de elinde.

Arter’de hâlihazırda sergilenen ‘Yağmur Ormanı V (varyasyon 3)’ten aldığı ilhamla ‘The Wind’ eserini 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yayınlayacak genç piyanist İlyun Bürkev, bestesiyle küresel ısınma ve iklim değişikliği konularında farkındalık yaratmayı hedefliyor.

İlyun Bürkev son olarak Tovak Vakfı’nın düzenlediği Chopin Uluslararası Piyano Yarışması’nda, birincilik ödülünün yanı sıra, En İyi Chopin Performans Ödülü  ve  En İyi Ulusal Beste Performansı Ödülü’nü  kazanmıştı.

“ESERİN SAHİPLERİNE TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM”

David Tudor tarafından tasarlanan Yağmur Ormanı adlı eseri kendi kendini icra eden bir ses yerleştirmesine dönüştüren John Driscoll  ve Phil Edelstein’a (Composers Inside Electronics Inc.) The Wind adlı bestesine ilham veren bu yapıt için teşekkürlerini sunan İlyun Bürkev, “Öncelikle bu değerli projenin oluşturulmasında çok büyük destekleri bulunan, “Yağmur Ormanı V (varyasyon 3)”  adlı bu eşsiz eserin sanatçılarına, Arter’in kapılarını bana açtıkları için başta Kurucu Direktör Melih Fereli olmak üzere tüm  Arter  ekibine, Sayın Gülsin Onay’a,  ve bu güzel çekimlerin sanat yönetmenliği ve kreatif direktörlüğünü üstlendiği için  LocksBridge’e  çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“MÜZİK İYİLEŞTİRİR VE İYİLİKTE BİRLEŞTİRİR”

“Müziğin iyileştirici gücüne inanın” diyen İlyun Bürkev, “Dünyamızın içinden geçtiği bu zor zamanda daha iyi bir gelecek için bestelemiş olduğum The Wind adlı eserimin bir duyarlılık, birleştiricilik ve iyileştiricilik projesi haline dönüşmesini sağlayan müzik ve sanatla iç içe geçmiş bu projenin bir parçası olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bestemi tüm insanlar olarak müziğin sevgi dolu rüzgârıyla zorluklardan kolaylıklara, umutsuzluktan umuda, benlikten bizliğe, karanlıklardan ışığa ve her zaman iyiliğe doğru ulaşmamızı hissederek çaldım ve besteledim. Bu güzel projemizin dünyada bir farkındalık yaratmasını diliyorum. Müzik dünyayı değiştirir çünkü insanları iyileştirir ve iyilikte birleştirir” ifadelerini kullandı.

Sosyal farkındalığa sahip bir genç olarak sanatsal birikimini multidisipliner çalışmalarıyla birleştiren İlyun Bürkev, kendi nesline yeni bir alan yaratarak müziğini, hayal gücünü ve iyiliğe olan inancını sanatsal çalışmalarında birleştiriyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir