İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

H.G. Wells’in Bilimkurgu Klasiği “Dünyalar Savaşı” Modern Klasikler’de

İş Bankası Kültür Yayınları, İngiliz H. G. Wells’in bilimkurgu edebiyatının yolunu açan yapıtlarını yayımlamaya devam ediyor. Son olarak  Dünyalar Savaşı, Modern Klasikler Dizisi’nde yerini aldı.

Dünyalar Savaşı’nın Pearson’s Magazine’de tefrika edildiği 1897 yılında, Kraliçe Victoria’nın tahta çıkışının 60. yılı törenlerle kutlanmıştı. Büyük Britanya İmparatorluğu, Yeni Zelanda’dan Kanada’ya , Afrika’nın büyük bir bölümü Hint yarımadasının tamamını kapsayan oldukça geniş topraklarıyla gücünün doruğundaydı.  Dünyalar Savaşı, H. G. Wells’in İngiliz emperyalizmi üzerine bir yorumu; 20. yüzyıl başında imparatorluğun genişlemesinin muhtemel sonuçlarına ilişkin kaygıları yansıtan felsefi ve ideolojik öyküsüdür. Mars’tan gelip garip araçlarıyla imparatorluk topraklarında gezinen, yollarına çıkan her şeyi ölümcül ısı ışınlarıyla yerle bir ederken bütün hayatı da sona erdiren yaratıkların istilası, belki de Victoria dönemi okurunun bu kaygılarına denk düşmüştü.

Amerikalı oyuncu, yönetmen, yazar ve yapımcı George Welles’in 1938’de romandan uyarladığı bir radyo oyununu gerçek sanan dinleyicilerin panik içinde kendilerini sokağa atması, imgelemi tetikleme gücünü ortaya koydu. Çeşitli film ve dizi versiyonları yapılan  Dünyalar Savaşı  birçok kişiye de esin kaynağı oldu. H. G. Wells’in capcanlı imgelemiyle özgün ve gerçekçi anlatımı, uzay yolculuğu ve başka gezegenlerden dünyamıza yönelik istilalar konusuna artık hiç de yabancı olmadığımız bugün de her kuşaktan okuru cezbetmeyi sürdürüyor.

Dünyalar Savaşı, Celâl Üster’in usta işi çevirisiyle İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle tüm kitapçılarda…

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir