İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstanbul Kilise Orgları Ekibi Tam Yol İleri Çalışıyor!

Zenginliğine rağmen neredeyse unutulmaya yüz tutmuş bir kültürü yeniden canlandırmaya çalışan ve Türkiye’de karşılaşabileceğiniz çok ender ekiplerden biri olan Istanbul Pipe Organ Team yani İstanbul Kilise Orgları Ekibi geçirdiğimiz bu zor zamanlara rağmen çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

İstanbul Kilise Orgları Ekibi hakkında;

2019 yılı Ocak ayında bugünkü mevcut
kadrosu bir araya gelen ekip, halen Marmara
Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik
Ana bilim dalı Kompozisyon bölümü öğrencisi Tarkan Şendal’ın çabalarıyla resmen faaliyetlerine başladı. Ekibin kuruculuğunu ve baş teknisyenlik görevini üstlenen Şendal; “Çekirdek kadromuz 4 kişi ancak biz tüm dünyaya yayılmış büyük bir aileyiz.” sözleriyle ekibini ifade etti. Şendal ile bu alanda çalışan diğer kişiler, Aras ali ve Ayham Mallisho ekibin asistan teknisyenliğini ve video düzenleme görevlerini icra etmekteler. Malzeme ve Mekanik Mühendisi olan Ahmet Sert ise ekibin yürüttüğü restorasyonlar sırasında ihtiyaç doğabilecek parçaları son teknoloji ekipman ile üretebilme kısmında ekibe İzmir’den destek oluyor.

Peki ülkemizde böyle bir ekibin varlığının önemi nedir?

Kilise orgu günümüzde mevcut tüm enstrümanlar arasında muhtemelen en karmaşık olanı. Ancak en yüce müziğin de çalınabildiği tek enstrümandır. Sanata değer veren toplumlarda org yapımı ve icrası gibi sanatlar takdir görmüş, bu sanatların ehli kişileri de saygı ile karşılanmıştır. Org, bir ülkenin sanatının gelişmişliğinin de bir ölçüsü olmuştur. Org stili ve çeşitliliği olarak Avrupa ülkelerinden bile daha zengin olduğumuz bu güzel topraklarda böyle bir ekibin gerekliliği birçok kez kendini göstermiş ancak hayalin gerçekleşmesi 2019 yılını bulmuştur. İnternette, ülkemizi gelip görmüş bazı gezginlerin web sayfalarında org kültürüne dair bir deneyim yaşayamadıklarını yazdıklarını görebilirsiniz. Şu an ise birçok gezgin, daha ülkemize gelmeden önce ekibe org turlarının mümkün olup olmadığını sormuş, konserleri takip etmeye başlamıştır. Bazı komşu ülkelerde ise Hristiyan toplum olmalarına rağmen böyle bir faaliyetin mevcut olmadığını görüyoruz ve ülkemizi uluslararası platformda bu alanda öne çıkardıkları için kendilerine minnet duyuyoruz.

Kurulduğu günden itibaren hangi çalışmalarda bulundu peki İstanbul Kilise Orgları Ekibi?

İstanbul Kilise Orgları Ekibi, sanat direktörlüğünü Mehmet Mestçi’nin üstlendiği ve geçtiğimiz sezonda 2.si yapılan Opus Amadeus Uluslarası İstanbul Org Festivali için kullanılan ve İstanbul’un en iyi 2 orgundan biri olan St. Esprit Katedrali’nin Gebrüder-Rieger orgunun hazırlanmasında aktif rol oynadılar. Ekip olarak ülkemizdeki orgların tamamının restore edilmesi ve kullanılması adına da bir yılda 3 org restore edip bu orglarda 3 ayrı konser verdiler. Hem de tamamen ücretsiz. Org ekibimiz, bir kültürü canlandırmaya ve müziksever halkımıza duyurmaya çalışırken neredeyse tamamen gönüllülük esası ile çalışmakta olup restorasyon ve konser haricinde ise orglarımızı dünyaya gösterebilmek adına kısa videolarla, farklı orglarımızı ve bu alandaki yetkinliğimizi YouTube kanallarına yükledikleri videolarla duyurmaktalar. Daha yapılacak çok işin ve öğrenecek çok şeyin olduğunu ifade eden Şendal, ülkemiz adına durmadan çalışacaklarını ve bu işin her zaman takipçisi olacaklarını söyledi.

İstanbul’da da çalışmalarının devam ettiğini ve birçok kilise yönetiminden cevap beklediklerini söyleyen Şendal yapılacaklar listesinin kabarık olduğunu ifade etti.

Ekibin sıradaki planları neler?

Ekibin sıradaki planları şöyle özetlenebilir: kendilerini İstanbul ile sınırlı tutmayan ekip, İzmir ve Ankara’da da bulunan orglara en yakın zamanda ziyaret planlamakta ve orada yardıma muhtaç orglar için neler yapılabilir konusunu istişare edecekler.

İstanbul Kilise Orgları Ekibine nasıl ulaşabilirsiniz?

Eğer kilise orgları hakkında daha fazla bilgi almak ve etkinlikleri takipte kalmak istiyorsanız İstanbul Kilise Orgları ekibine, http://istanbulpipeorgan.com/ adresinden, instagram ve facebook sayfalarından ulaşabilirsiniz.

Bir yorum

  1. Rahmi ŞENDAL Rahmi ŞENDAL 09/06/2020

    Muhteşem bir organizasyon,kesinlikle bilim ve sanat camiası bu organizasyon ve yapımcısı olan Tarkan ŞENDAL ile yakın temasta olmalı , bilgi ve birikim paylaşımında bulunmalıdır. Tüm sanat camiasına saygılarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir