İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“İstanbul’da Bir Sürrealist: Salvador Dalí” Sergisi SSM Web Sitesinde

Sakıp Sabancı Müzesi, geçmiş sergilerinden zengin içerikleri kapsamlı seçkilerle dijital kanallarında paylaşıma açmayı sürdürüyor.  Müze, 20 Eylül 2008 – 1 Şubat 2009 tarihleri arasında Akbank’ın desteğiyle gerçekleştirdiği İstanbul’da Bir Sürrealist: Salvador Dalí sergisini web sitesine taşıdı.

İspanya’da bulunan Gala-Salvador Dalí Vakfı koleksiyonuna ait eserlerle vakıf dışında gerçekleştirilen en büyük geçici sergi olma özelliğine sahip İstanbul’da Bir Sürrealist: Salvador Dalí, sanatçının yağlıboya tablo, grafik ve çizimlerinden oluşan geniş bir seçki sunmuş; açık kaldığı süre boyunca 252 bin kişi tarafından ziyaret edilmişti.

Babamın portresi ve Es Llaner’deki ev Salvador Dalí 1920

DigitalSSM arşiv kaynaklarıyla hazırlanan ve Sakıp Sabancı Müzesi web sitesi, sosyal medya hesapları ile YouTube kanalından erişilebilen İstanbul’da Bir Sürrealist: Salvador Dalí çevrimiçi sergisinde; Dalí’nin benzersiz sanat anlayışıyla oluşturduğu eserlerinin yanı sıra, fotoğraflar, el yazmaları ve çeşitli dokümanlar yer alıyor.

Gala – Salvador Dalí Vakfı Dalí Çalışmaları Merkezi Yöneticisi ve İstanbul sergisinin küratörü Montse Aguer Teixidor’un yeni bir söyleşisiyle zenginleştirilen çevrimiçi sergi kapsamında; daha önce yine Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleştirilen Dalí konferans serisi de yeniden paylaşıma açıldı. Teixidor’un yanı sıra yazar Ferit Edgü, sanat eleştirmeni, akademisyen ve yazar Hasan Bülent Kahraman gibi isimlerin katıldığı konferanslarda; Dalí’nin yaşam öyküsü, çok yönlü sanatsal üretimi ve etkisi konuşuluyor.

Çevrimiçi sergide, 20. yüzyıl sanatında bir dönüm noktası teşkil eden Salvador Dalí’nin çocukluk yıllarından başlayarak son yaratıcı günlerine dek uzanan bir seçki yer alıyor. Dali’nin yüzyıl başında farklı sanatsal akımların etkisi altında gerçekleştirdiği çalışmalar, sürrealizme dahil olduğu yıllara ait eserler, bu akıma getirdiği geniş açılımın örnekleri ve yaşamının sonunda tekrar klasisizme döndüğü süreç, bilgilendirici metinler eşliğinde sunuluyor.

Dalí’nin, anarşist bir ruh haliyle, gün batımında Figueres kasabasında yürüyüşü Salvador Dalí 1939

İstanbul’da Bir Sürrealist: Salvador Dalí sergi kataloğundan, sanatçının 20. yüzyıl sanat tarihindeki yerinin, ikonografisinin ve özgün duruşunun incelendiği makaleler de çevrimiçi sergi kapsamında erişime açıldı. Montse Aguer Teixidor, katalogda yer alan “Salvador Dalí: Bir Retrospektif” başlıklı makalesinde, sanatçının çocukluğundan başlayarak yaşamına ve sanatsal gelişimine ayrıntılı bir bakış sunuyor. Yazar Ferit Edgü ise “Gerçeküstücülük ve Dalí” başlıklı makalesinde sanatçının sürrealist grupla gelgitli ilişkisini ve bu akıma sağladığı açılımı irdeliyor.

İstanbul’da Bir Sürrealist: Salvador Dali sergisi için hazırlanan resimli çocuk kitabı Ben Dalí de çevrimiçi sergi kapsamında paylaşılıyor. Sakıp Sabancı Müzesi’nin web sitesinden indirilebilen kitap aynı zamanda yazar ve seslendirme sanatçısı Yekta Kopan’ın okuduğu sesli versiyonuyla da erişime açık.

Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), hafızalara kazınan sergilerini günümüz bakış açısıyla tekrar çevrimiçine taşımaya başlamış, ilk olarak Picasso İstanbul’da sergisini ziyarete açmıştı. Bir hafta içinde 65 bin kişi tarafından çevrimiçinde ziyaret edilen Picasso İstanbul’da sergisine halen Sakıp Sabancı Müzesi’nin web sitesinden ve YouTube kanalından erişilebiliyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir