Dünyanın dört bir yanından karikatüristleri ve karikatürleri özgür bir düşünce platformunda bir araya getiren “Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması” sonuçlandı. İstanbul’da buluşan karikatür ustaları, Agim Sulaj’ın (Arnavutluk) karikatürünü birincilik ödülüne layık gördü.
Bu yıl 36. kez düzenlenen yarışmada, kız çocuklarının eğitimi, güçlenmesi ve cinsiyet eşitliği konularını tüm çalışmalarında ön plana çıkartan Aydın Doğan Vakfı, geçen yıl olduğu gibi “Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar” başlığıyla bir de Özel Ödül verdi.
Aydın Doğan Vakfı’nın, toplumlararası uzlaşmayı, dostluğu, sevgiyi, barışı ve özgürlüğü karikatür ile yayma hedefiyle 36’ncısını düzenlediği Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın bu yılki kazananları, Hilton Bosphorus’ta gerçekleşen Seçici Kurul Toplantısı ile belirlendi.
Dünyanın dört bir yanından, gündeme ışık tutan eserlerin yarıştığı, otoritelerce “karikatür dünyasının Oscar’ı” olarak nitelendirilen serbest konulu Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın 36’ncısına, 63 ülkeden toplam 583 sanatçı 2.172 karikatürle katıldı. Ön elemeden geçen 33 ülkeden 118 sanatçının 165 karikatürü, Uluslararası Seçici Kurul tarafından değerlendirildi.
Dünya çapında ün kazanmış önemli karikatür ustaları ve sanatçıların seçici kurul üyeliği yaptığı, bugüne kadar 137 ülkeden 8.800’ü aşkın sanatçının 85.000 civarında eserinin katıldığı yarışmanın seçici kuruluna bu yıl Selçuk Demirel başkanlık yaptı ve seçici kurulda Anita Kunz (Kanada), Piyale Madra, Tan Oral ve Yoshiaki Yokota (Japonya), Ercan Akyol, Jaume Capdevila KAP (İspanya), Latif Demirci, Peter Ruge (Almanya) yer aldı.
“Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar” Özel Ödülü
Tüm çalışmalarında kız çocuklarının eğitimi, güçlenmesi ve cinsiyet eşitliği konularına özel vurgu yapan Aydın Doğan Vakfı’nın düzenlediği yarışmada, bu yıl yine “Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar” teması altında birde özel ödül verildi. Özel Ödülün sahibi, Türkiye’den Ömer Çam oldu.
36. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Kazananları
Seçici Kurul, bu yılki yarışmada Agim Sulaj’ı (Arnavutluk) birinciliğe layık gördü. İkinci İran’dan Shahrokh Heidari, üçüncü ise Hırvatistan’dan Mojmir Mihatov oldu.
Seçici Kurul ayrıca; Alberto Morales Ajubel (İspanya), Ahmet Öztürklevent (Türkiye) ve Hicabi Demirci’yi (Türkiye) Başarı Ödülü’ne değer gördü.
Yarışmada birincilik ödülü ve özel ödül kazanan sanatçılar 8.000’er ABD doları, ikincilik ödülü kazanan sanatçı 3.500 ABD doları ve üçüncülük ödülü kazanan sanatçı 1.500 ABD doları ile ödüllendirilecek. Başarı Ödülü kazanan üç sanatçı ise 500’er ABD dolarının sahibi olacak.
Dereceye giren bütün sanatçıların ödülleri ve başarılarını simgeleyen heykelleri Haziran ayında İstanbul’da gerçekleşecek törenle kendilerine takdim edilecek.
Agim Sulaj kimdir?
1960’ta Arnavutluk’un başkenti Tiran’da doğdu. 1985’te Tiran Sanat Akademisini bitirdi. Aynı yıl siyaset ve hiciv dergisi Hosteni’de çalışmaya başladı. Çok erken yaşlarda yeteneğinin farkına vararak sanata, özellikle de resme ilgi duydu. Hiperrealist (fotogerçekçi) tarzdaki karikatürlerinde, yoksulluk, göçmenlerin yaşamı, çevre kirliliği gibi 21. Yüzyılın başlıca sosyal ve siyasal konularına yoğunlaşıyor. 1993 yılında ilk kez, İtalya’daki ‘Rally di Rimini’ başlıklı kişisel sergisinde, komünist döneme ait çalışmalarını sergiledi. Gördüğü yoğun ilgi üzerine Rimini’ye yerleşti. Çok sayıda sergi açtı, karikatürleri müzelere kabul edildi. Sanatçının bu karikatürleri müzelere kabul edildi. Sanatçının bu karikatürleri ‘Gerçek üstü bir satirik illüstrasyon, çevrenin durumu ve korunamamasına yönelik metafor’ olarak tanımlanıyor. Agim Sulaj ayrıca, Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışmasının 2015 yılı birincisidir.
Shahrokh Heidari kimdir?
1978 yılında İran’ın güneybatısındaki Ahvaz’da dünyaya geldi. Mimarlık bölümünden mezun oldu ve kariyerine 1996’da başladı. Çalışmaları çeşitli İran gazete ve dergilerinde yayınlandı, bunlardan bazıları Hamsayeha, Shargh, Jam-e-Jam, Golagha, Hamshahri, Hamdeli ve Tavana. Shahrokh Heidari, şu anda Paris’te yaşamakta ve reklam ajansları için sanat yönetmeni olarak çalışmaktadır. Çalışmaları Courrier International’da, Fransa’nın ulusal ve uluslararası basınında ve düzenli olarak “IranWire”da da yer alıyor.
Mojmir Mihatov kimdir?
1952 yılında Hırvatistan’ın Zadar şehrinde dünyaya gelen sanatçı, sanat okulundan mezun olduktan sonra kariyerine Zadar Puppet Theatre’da başladı. İlk karikatürü 1968 yılında yayınlandı. Mihatov ulusal ve uluslararası birçok yarışmaya katılarak, aralarında Belgrad, Tokyo, Irak, Fas, Porto gibi birçok merkezde düzenlenen yarışmalarda 80’in üzerinde ödüle layık görüldü.
Ömer Çam kimdir?
Ömer Çam, 1965 yılında Selçuk’ta doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Grafik Bölümü’nden mezun olan sanatçı, karikatüre 18 yaşında başladı. 1991 yılından başlayarak, İzmir’de ve İstanbul’da çeşitli reklam ajanslarında grafikerlik, art direktörlük ve sanat yönetmenliği görevlerini sürdürdü. Aynı zamanda mizah dergilerinde çizdi ve çalıştı. Çalışmaları katıldığı birçok yarışmada ödüle layık görülen Ömer Çam, İzmir’de yaşıyor.
İlk yorum yapan siz olun