İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kültür Sanat ve Sinema Dünyası NAZARİN Sergisi’nde Buluştu

 

Sürrealist sinemasının babası olarak bilinen, efsanevi yönetmenlerden Luis Buñuel’in başyapıtlarından sayılan NAZARİN filminin kamera arkası sergisi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Meksika Ankara Büyükelçisi Jose Luis Martinez y Hermandez ve sinema dünyasından çok sayıda önemli ismin katılımıyla İstanbul Sinema Müzesi’nde açıldı.

1958’de Meksika’da çekilen ve “Meksika’nın Gözü” olarak tanımlanan Manuel Álvarez Bravo’nun kamera arkası görüntülerinden oluşan sergi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Televisa Vakfı (Fundación Televisa), Meksika Büyükelçiliği, Film Yönetmenleri Derneği ve İstanbul Sinema Müzesi işbirliği ile düzenlendi. Serginin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Meksika Ankara Büyükelçisi Jose Luis Martinez y Hermandez, Meksika İstanbul Başkonsolosu Julio Ezcobedo Flores, Venezuella İstanbul Başkonsolosu Lisette Margarita Hernandez Marquez, Televisa Vakfı Başkanı Alicia Lebrija, Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli, Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız, Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, İstanbul Sinema Müzesi İşletme Genel Müdürü Ceyhun Tuzcu katıldı.  

Küratörlüğünü Hector Orozco’nun üstlendiği sergiye sinema dünyası da büyük ilgi gösterdi. Film Yönetmenleri Derneği Başkanı Reis Çelik’in yanı sıra Atilla Dorsay, Biket İlhan, Ezel Akay, Yılmaz Atadeniz, Ercan Kesal gibi sinema dünyasının önde gelen isimleri de davetliler arasında yer aldı.

Bakan Ersoy: “İstanbullu kültür sanat etkinliklerine doyacak”

Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Uzun bir aradan sonra normalleşme kültür sanata da yansımaya başladı. Bu bizi çok sevindiriyor. İstanbul, dünyada kültür sanatın başkentlerinden biri. Bu tarz uluslararası etkinliklerle taçlandırmak da bizim öncelikli görevimiz. NAZARİN sergisinin Madrid’ten sonra ikinci durağının İstanbul seçilmesi bizi sevindiriyor” dedi. 

Pandemi sonrası kültür sanatın da hızlı bir şekilde normalleşmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, “En hızlı şekilde biz de bakanlık olarak elimizden gelen desteği veriyoruz. Birçok kültür ve sanat etkinliğine başta yerel olmak üzere şimdi uluslararası etkinliklere de ev sahipliği yapmak için çalışmalarımızı başlattık.  İnşallah bu rüzgâr, Ekim ayı sonu gibi hızlanacak ve kış boyu çok özlemiş olduğumuz kültür sanat etkinliklerine İstanbullu doyacak. Aşamalı olarak bu etkinliklerimizi büyükşehirlerimize, Ankara, İzmir ve diğer şehirlerimize kaydıracağız” diye konuştu. 

Bakan Ersoy, Beyoğlu Kültür Yolu projesinin 3 yıl önce birçok yapının restorasyonuyla başladığı başladığını belirterek şöyle devam etti:

“Restorasyonlar tamamlandı, binalar hızlı bir şekilde hizmete giriyor. En son bacağı olan Atatürk Kültür Merkezi’ni de 29 Ekim’de hizmete açıyoruz ve çok büyük etkinliklerle Beyoğlu Kültür Yolu’nun ikinci aşamasına geçiyoruz. 29 Ekim itibariyle de iki hafta boyunca çok yoğun etkinliklerle İstanbulluları kucaklayacağız. Kültür ve sanatın pandemi dönemi öncesi günlerine dönmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ilk adımı atacağız. Meksika Büyükelçimize desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Etkinliklerin hayata geçebileceğini göstermek açısından dünyaya bir mesaj da oluyor. Meksika ile birlikte güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. İnşallah nice etkinliklere diyoruz.”

Meksika Ankara Büyükelçisi Jose Luis Martinez y Hermandez de konuşmasına Bakan Ersoy’a desteklerinden dolayı şükranlarını sundu.

İstanbul Sinema Müzesi İşletme Genel Müdürü Ceyhun Tuzcu da “Sürrealist sinemanın en önemli isimlerinden Luis Buñuel’in, efsanevi filmlerinden NAZARİN’in kamera arkası fotoğraf sergisini Madrid’in ardından İstanbul Sinema Müzesi’nde açtık. Sergimize Latin Amerika sinema dünyası da büyük ilgi gösterdi. Önümüzdeki günlerde uluslararası projelere ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Açılışın ardından davetliler Atlas 1948 Sineması’nda gösterilen NAZARİN filmini izlediler. 

Bir başyapıtın perde arkası

Benito Pérez Galdós romanından uyarlanan ve Meksika’da yaşayan bir rahibin iç sorgulamalarını konu alan Nazarin, Luis Buñuel tarafından 1958’de Meksika’da çekildi. Buñuel’in en şahsi filmlerinden biri olarak tarihe geçen Nazarin, aynı yıl Cannes Film Festivali’nde Uluslararası Ödüle layık görüldü. Nazarin, 60 yıl sonra yeniden restore edilerek 2019 yılında bir kez daha Cannes Film Festivali’nde izleyiciyle buluştu.

Filmin çekimleri sırasında Latin Amerika’daki modern fotoğrafçılığın en büyük temsilcisi olan ve “Meksika’nın Gözü” olarak tanımlanan Manuel Álvarez Bravo tarafından çekilen görüntüler de bir kamera arkası sergisi olarak 2019 yılında Madrid’te sanatseverlerle buluştu.

Küratörlüğünü Hector Orozco’nun üstlendiği sergi, Madrid’in ardından ilk kez İstanbul Sinema Müzesi’nde açıldı. 

 Manuel Álvarez Bravo ve Luis Buñuel gibi, bu iki büyük görsel şölen yaratıcısının buluşması niteliğindeki sergi, Manuel Álvarez Bravo tarafından çekilen orijinal negatiflerden basılan fotoğraflar, Nazerin’in 1958 yılında kullanılan tanıtım materyalleri, kamera arkası ses kayıtları ve videolardan oluşan 131 parça eseri içeriyor.

Sanatseverler,  21 Kasım 2021 tarihine kadar İstanbul Sinema Müzesi’nde sergiyi gezebilecek.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir