İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Leonid Nikolayeviç Andreyev’den Yahuda’nın Hikâyesi

Yirminci yüzyıl başında Rus edebiyatının önemli yazarlarından olan Leonid Nikolayeviç Andreyev’in  “Yahuda İskariot”  adlı eseri Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikler Dizisi’nde yerini aldı.

Leonid Andreyev’in 1907 senesinde kaleme aldığı novellanın “kahramanı” adı ihanetle özdeşleşen Yahuda İskariot’tur. Yazar, Kitabı Mukaddes’teki fikirlerden ziyade kişi ve durumları eserine taşımıştır. Metinde bir hilkat garibesi gibi tasvir edilen Yahuda’nın kaotik görüntüsü, karmaşık düşünce süreçlerini ve ruhunu yansıtır. Leonid Nikolayeviç Andreyev kötülük ile iyilik arasında gidip gelen hainin psikolojisine ve ihanetin gerçek sebeplerine mercek tutar. Bu yaklaşımda yazarın insanlık durumu üzerine düşüncelerinin izleri sürülebilir.

Eserin kaleme alındığı dönemde inanç ve akıl arasındaki çatışma oldukça tanıdık bir temadır. Yahuda rasyonel gerçekliğin peşindedir. Yaşadığı kötü deneyimler yüzünden insanlığa dair düşünceleri son derece kötümser ve kuşkucudur. Havarilerinin Hazreti İsa’ya olan sevgisinden de baştan beri hep kuşku duyar ve bu sevgiyi sınamaya kalkışır. Ancak Leonid Nikolayeviç Andreyev’in sinsi, çıkarcı, yalancı ve hırsız Yahuda’sı İsa peygamberi çılgınca sever. Tek derdi onun dikkatini çekmek ve sevgisini kazanmaktır. Ona göre ihaneti hem insanın kötülüğünü hem de İsa peygamberi yalnızca kendisinin sevdiğini teyit eder.

Leonid Nikolayeviç Andreyev’in “Yahuda İskariot”u, Mustafa Kemal Yılmaz’ın Rusça aslından usta işi çevirisiyle İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle tüm kitapçılarda…

LEONİD NİKOLAYEVİÇ ANDREYEV (1871-1919):

Rusya’nın Oryol yönetim biriminde dünyaya gelen Leonid Nikolayeviç Andreyev, burjuvazi ve aristokrasiyi eleştirirken, kötümserlik ve umutsuzluk duygularını eserlerine taşıma yeteneğiyle dikkat çeker. Güçlü temaları ve insanlığın acılarına alaycı yaklaşımıyla tanınan yazar, 1902 ile 1914 yılları arasında Rus edebiyatının önde gelen isimlerinden biriydi. En başarılı eserleri arasında Kızıl Kahkaha  (1905),  Vali(1905) ve Yedi Asılmışların Hikâyesi (1908) sayılabilir. Erken dönem öyküleri “Uçurum” ve “Sis Altında” çeşitli gazete ve dergilerde yayımlandı. Tarihler 1905’i gösterdiğinde tiyatro eserleri yazmaya başlayan Leonid Nikolayeviç Andreyev  Ömrümüzün Günleri (1908) ve Tokat Yiyen (1916) gibi başarılı alegorik oyunlar yazdı. 1905 Devrimi ve çarlık rejimine son veren Ekim Devrimi’nin Andreyev üzerinde sarsıcı bir etkisi oldu. Ateşli bir devrim düşmanı olan yazar, Bolşeviklerin iktidara gelmesinin ardından Finlandiya’ya yerleşti ve hayatının sonuna dek burada yaşadı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir