Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Başkent Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Kariyerimde ağırlıklı olarak satış ve müşteri hizmetleri pozisyonlarında yer aldım. DHL Express’te Grup Satış Müdürü, Monster Worldwide’da Güney Avrupa Gelişmekte Olan Pazarlardan Sorumlu Satış Direktörü, Avansas.com’da Satış Direktörü olarak çalıştım. Hürriyet Emlak’ta Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldım. Ardından gördüm ki gelecek dijitalde ve bu alanda bir şeyler yapmak istediğimi anladım. Sonrasında da yenilikçi bir proje olan Musixen’i hayata geçirerek girişimcilik yolunda adımlarımı atmaya başladım.
Musixen platformunu ne zaman kurdunuz? Bu fikri nasıl geliştirdiniz?
Musixen, 6 aylık yazılım geliştirme süreci sonrası 2020 yılının Mayıs ayında hayata geçti. Herkes bu fikrin pandemi döneminde çıktığını düşünse de, sanılanın aksine uygulama fikri tamamıyla müzik ve sahne sanatları endüstrisinin dijitalleşme ihtiyaçlarının henüz tam olarak karşılanmamış olması ve ekosistemindeki fırsatların cazibesinden doğdu. Günümüz dünyasında, tüketilen içeriğin interaktif ve mekan/zaman bağımsız olması bir seçenek değil; şart. Biz de uygulama fikrini geliştirirken, tamamıyla yeni dünyanın beklentilerine cevap verecek şekilde kurguladık.
Kurucu olarak tek başına yola çıkmak oldukça riskli olmalı. Tek kurucu olmanızın özel bir nedeni var mı?
Aslında kariyerimde ağırlıklı olarak satış ve müşteri hizmetleri pozisyonlarında yer aldım. Farklı sektörlerde yer alsam da teknolojiyle, dijitalle hep iç içeydim ve dijital alanda yükselmekte olan alanları yakından takip ediyordum. Ben de bu alanda girişimcilik yapmak istediğimi anladım. Doğrusu girişimin başında mutlaka yalnız olmalıyım gibi bir düşüncem yoktu. Ancak yapımda, aldığım kararları hızla uygulamaya koymak var. Bu proje üzerine de epey araştırma yapmış ve planlamamı yapmıştım. Öte yandan, pandemi döneminin en çok vurduğu alanlardan biri sanat oldu. Pek çok müzisyen, sahne sanatçısı bu dönemde seyircisiyle buluşamadı ve gelir kaybı yaşadı. Bu durum da süreci hızlandırmama sebep oldu. Böylece tek kurucu olarak yola çıkmış oldum.
Tek kurucu olmanın avantaj ve dezavantajları neler sizce? Bu durumun hangi noktalarda avantaj ya da dezavantaj sağladığını düşünüyorsunuz?
Tek kurucu olmanın en büyük avantajı, hızlı karar alabilmek ve uygulamaya geçirebilmek. Başarılı bir girişimin en önemli unsurlarından biri, ekibin son derece uyumlu bir şekilde birlikte çalışabiliyor olması. Sonuçta yönetici olarak tek başına olsanız da, tüm ekibin aynı hedefe odaklanması ve farklı alanlardaki uzmanlıklarını birbirleriyle en etkin şekilde paylaşmaları gerekiyor. Kurulduğumuz ilk günden bu yana, bu konuya son derece dikkat ettim.
Tek kurucu olmanın zorlukları da yok değil. Musixen’i hayata geçirmeden önce 200 bin dolarlık öz sermayeyi kendi girişimlerimle ortaya koydum. Bu noktada yatırım anlamında destek olarak Musixen’e katkıda bulunacak, doğru iş ortaklarıyla yola devam etmeyi elbette isterdim. Hatta bu konuda yakın zamanda güzel bir gelişme yaşandı ve Eylül ayından itibaren Mustafa Kemal Temel, Musixen’e küçük yatırımcı olarak ortak oldu. Musixen’i geliştirmek ve büyütmek adına orta vadeli çalışmalarımızda bizimle birlikte yürüyecek yatırımcılarla ortaklığa her zaman açığız.
Kaç kişilik bir ekip var Musixen’de?
Şu an 5’i yazılımcı olmak üzere 11 kişiden oluşan bir ekibimiz var.
Platformun tam olarak nasıl bir işleyiş sistemi var?
Kullanıcılar, Musixen uygulamasını App Store veya Google Play üzerinden ücretsiz olarak indirebiliyor; ardından üye olup istedikleri müzik kategorisini seçerek sanatçıları görebiliyor, detaylı olarak inceleyebiliyor ve planlı yayın takvimine erişebiliyor. Ayrıca istedikleri sanatçıları uygulamada takibe de alabiliyorlar. Musixen’de, birbirinden değerli ve tecrübeli müzik ve sanat insanlarının bulunduğu bir Sanatçı Komitesi yer alıyor. Kaliteli ve özgün canlı müzik veya performans yayını yapabilmek adına, canlı performans sergilemek isteyen kişilerin paylaşacağı maksimum 4 dakikalık video performanslarını ve geçmişlerini değerlendiren bu komitenin olumlu görüş bildirmesi durumda, ilgili sanatçıya Musixen app’inde canlı yayın yapabileceği linki ulaşıyor. Kullanıcılar ise, App Store veya Google Play üzerinden ücretsiz olarak indirebildiği bu uygulamaya üye olup istedikleri kategoriyi seçebiliyor, diledikleri sanatçıları takip edebiliyor ve planlı yayın takvimine erişebiliyor.
Şu an platformda kaç müzisyen ve kaç bireysel kullanıcı bulunuyor?
100 bin üzeri download, 600’ün üzerinde kayıtlı sanatçımız bulunuyor. Ayrıca Musixen’de 4 ayda 1200’ün üzerinde farklı canlı yayın gerçekleştirerek 80 bin kişiye canlı performans deneyimi yaşattık.
Özellikle pandemi döneminde, sanatçılar oldukça zolr bir dönemden geçiyor. Siz, oluşturduğunuz gelir modeliyle sanatçılara ne giibi imkanlar sunuyorsunuz?
Söz ettiğiniz gibi, pandemiden en çok etkilenen sektörlerden biri de müzik. Biz Musixen ile sanatçılara bir gelir kapısı açtık. Musixen’in 5 farklı gelir modeli bulunuyor. Bunlar üyelikler (Premium Kullanıcı Üyeliği, Premium Sanatçı Üyeliği, mekan / restoran / kafe üyeliği), biletleme, kişiselleştirilmiş özel video, oyunlaştırılmış bağış, reklam ve sponsorluk. Birçok müzisyen biletleme, oyunlaştırılmış bağış, kişiselleştirilmiş videolar gibi çeşitli yöntemlerle maddi kazanç elde edebilme şansını yakalıyor. Ayrıca pandeminin hayatımızdan çıkmasıyla da birlikte, müzisyenlerin/performans sanatçılarının organizasyonları için mekanlar veya kişiler tarafından keşfedilebilecekleri ve davet edilebilecekleri bir pazar yeri olarak da bir istihdam imkanı sağlıyor olacağız.
Gelecek dönemlerde, Musixen ile ilgili ne gibi değişimlere tanık olacağınız? Yapacağınız yatırımlar ve yenilikler hakkında bilgi verir misiniz?
Musixen olarak, kurulduğumuz ilk günden beri eğlence ve sanat sektörüne bambaşka bir deneyim ve tüketim alışkanlığı sağlayan yenilikler sunduk. Önümüzdeki dönemde Türkiye pazarında teknolojimizi daha da güçlendirmeye devam ederken 2021 ilk yarısında başta Amerika operasyonları olmak üzere, farklı pazarlara da açılma planlaması içerisindeyiz. Bu bağlamda her yerli hem de yabancı Fon ve Melek Yatırım Ağları ile görüşmelerimiz devam ediyor. Seçenekleri doğru analiz edip bizleri global büyüme hedefinde ileriye taşıyacak her türlü teklifi değerlendirmeye gayret ediyoruz
Yakın zamanda, sabah kuşağı için tiyatro sanatçılarımızdan oluşan “Musixen Kids“ kategorisi altında 2-5 yaş arası çocukların hem eğitici gelişimini hem de evde keyifli vakit geçirmesini sağlayacak canlı yayınları başlatıyor olacağız. Bunun dışında kurumsal firmalarda çalışan kullanıcılarımızdan gelen talep üzerine, şirketlerin çalışanlarına özel gerçekleştirilecek ünlü/ünsüz sanatçılar ile online etkinliklerin altyapısını oluşturduk.
Önümüzdeki yıl kaç kullanıcı ve kaç sanatçı sayısına ulaşmayı hedefliyorsunuz?
Hedefimiz, kaliteli dijital canlı müzik performansları ve canlı sahne sanatlarının yer aldığı adil, özgür ve global bir içerik platformu olarak hizmet vermenin yanı sıra, Türkiye’nin YouTube, Instagram, Spotify, Facebook gibi global devlerin arasında yer almasını sağlamak.
Sanatçıların uluslararası alanda önünü açabilecek global bir projeniz var mı?
Yurt dışında da app’i indirip sanatçılarımızı performanslarını izleyen kullanıcılar var. Biz, Musixen ile dünya sınırlarını kaldırmayı amaçlıyoruz.İlk olarak Amerika ve Kanada pazarında operasyonlarımıza başlamak istiyoruz. Şu anda bu pazarlar ile ilgili fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Yurt dışı açılım zamanlamasını, alacağımız yatırım miktarı ve yatırım yapacak yeni iş ortaklarımızın stratejik yaklaşımı belirliyor olacak.
Röportaj: Başak Tanses
İlk yorum yapan siz olun