İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Online ve Ücretsiz Erişime Açık Olan 9 Şahane Kültür – Sanat İçeriği

Dünyamız yeni bir salgını atlatmakla uğraşıyor. COVID – 19, daha popüler adıyla Koronavirüs hastalığı tüm dünyada olduğu gibi bizde de etkilerini gösterirken insanlar evlerinde kendilerini karantinaya alıyorlar. Birçok işletmenin personellerini evden çalışmak üzere ofislerden göndermesi, mekteplerin tatil olması, kalabalıkların bir araya geldiği etkinliklerin ileri tarihlere ertelenmesi derken güzel bir dayanışma da ortaya çıkıyor. Film, söyleşi, opera, müze, eğitim gibi birçok alanda etkinlik üreticileri içeriklerini online ve ücretsiz olarak dijitale taşıyıp insanlara sunuyorlar. Biz de kapsamlı bir liste yaparak bu online ve ücretsiz etkinlikleri, dersleri, içerikleri size sunmak istedik. İçinde salgın dolayısıyla iptal edilen mekansal etkinliklerin dijitale taşındıkları da var, çok daha öncesinde erişime açılanı da. Yerli ve yabancı birçok platformun erişime açtığı şahane arşivlerle evde geçirdiğiniz zamanı fevkalade zenginleştirebilirsiniz. Ülke ve dünyaca bu salgından bir an önce minimum zararla kurtulmamızı ümit ederken soğukkanlılıktan, bilimden, mantıktan yana hareket etmemiz gerektiğinin altını da çizelim. İşte sizler için derlediğimiz online ve ücretsiz içerikler!

  • Filmmor

Eve kapanıldığında yapılacak en iyi aktivitelerden biri film izlemek oluyor. 2003’ten bu yana her yıl Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ni gerçekleştiren Filmmor da online gösterimler ekseninde 14 Mart’ta İsyan-ı Nisvan filmini izleyiciyle buluşturarak başlangıç yaptı. Her gün 16.00’da Filmmor Twitter hesabından paylaşılan filmler, bir sonraki gün 16.00’a dek izlenebiliyor. İzlediğiniz filmin yönetmeniyle de 18.00’da kurumun Instagram hesabından online söyleşi yapılabiliyor.

  •  Documentarist

Birbirinden farklı pek çok belgeseli izleyiciyle buluşturan Documentarist de Korona günlerinde evlerine kapananlara her gün bir belgesel sunuyor. İlk gün, yani 14 Mart’ta Yann Arthus-Bertrand imzalı “İnsan” filmini paylaşan Documentarist ertesi gün Suriye yakınlarındaki dağlık bir bölgede tek başına yaşayan Hristiyan bir çiftçinin anlatıldığı Those Who Remain belgeselini paylaştı. Platformun Facebook sayfasını takip ederek her gün dünyanın dört bir yanından paylaşılan film ve belgeselleri öğrenebilirsiniz.

  • İstanbul Edebiyat Evi

İstanbul Beyoğlu’ndaki yerinde kitap sohbeti/ yazar imzası, söyleşi, şiir gecesi, sergi gibi etkinlikler gerçekleştiren İstanbul Edebiyat Evi birçok sanatçıyı ağırlayan nadide bir kültürel mekan. İlkbahar sezonunda online olarak izleyebileceğiniz etkinliklerin hazırlıkları henüz sürüyor. Ancak arşivlerini paylaşmaya başladıkları Youtube kanalındaki ilk videolarında sizi keyifli bir Demet Akbağ söyleşisi bekliyor.

  • Amsterdam Belgesel Film Festivali (IDFA)

1988’den bu yana düzenlenen ve dünyanın en büyük, kapsamlı belgesel festivallerinden biri olan IDFA 300 filme online ve ücretsiz olarak erişmenizi sağlıyor. İçlerinde iki Türkiye yapımı belgesel de var. Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın yönetmenliğindeki “İki Dil Bir Bavul’’ (2008) ile Kazım Öz’ün yönettiği belgesel film “Son Mevsim: Şavaklar” (2008) sunulan 300 belgeselin arasındaki iki Türkiye yapımı belgesel.

  • İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE)

İstanbul Beyoğlu’ndaki tarihi binada 2007’den beri hizmet veren İAE 4 katlı olup 3 katında kütüphaneleri bulunur. İlk katında Bizans, ikincisinde Osmanlı ve üçüncüsünde Cumhuriyet kitaplığına sahiptir. İstanbul’u uluslararası düzeyde temsil etmeyi amaçlayan İAE hakemli ve açık erişimli bir dergi olarak 2019’da YILLIK’ını yayımlamıştı. Erken modern İstanbul’da mimariden bilime, müzikten şehirciliğe kadar pek çok meselenin akademik isimler veya öğrenciler tarafından kaleme alındığı 2019 seneli YILLIK’ta İstanbul’a dair çok şey öğrenebilirsiniz. Ayrıca İstanbul’daki birçok tarihi mekanın etkileyici görsellerini içeren koleksiyona da bakabilirsiniz.

  • British Müzesi – Londra

Dünyanın dört bir yanından getirilen eserlerin sergilendiği British Müzesi’ni de çevrimiçi turla gezebilirsiniz. Mısır mumyalarını, antik Rosetta Taşı’nı ve daha fazlasını gezebileceğiniz platformu Google’ın otomatik çevirisini kullanarak daha kolay bir şekilde de inceleyebilirsiniz.

  • TÜBİTAK E – Dergi

Son sayısında Koronavirüs hastalığı, depremden korunma teknolojileri gibi içeriklere sahip olan dergiye TÜBİTAK E – dergi formatında ulaşabilirsiniz. Ayrıca yıl ve konulara göre de arşiv araştırması yapabilirsiniz. Bilim ve Teknik, Bilim Çocuk, Meraklı Minik olarak üç ayrı dalda çıkan dergiler hem yetişkinler hem de çocuklar için farklı birçok kapı da açabilir.

  • Dünya çapında 450 Üniversite

İngilizcesi, yabancı dili iyi olanlar için evrensel çapta sunulan muazzam bir eğitim imkanı. Harvard, Yale, Princeton gibi önde gelen 450 üniversiteden alabileceğiniz 500 online ve ücretsiz kurs var. Bilgisayar Bilimi, Programlama, Sanat Tasarımı, Sosyal Bilimler, Matematik gibi birçok alanda alabileceğiniz kurslarla dünyaca ünlü üniversitelerin akademik kalitesinden faydalanabilirsiniz.

  • Viyana Devlet Operası

Korona virüsü salgını nedeniyle tüm etkinliklerini iptal eden Viyana Devlet Operası’nın meraklısına şahane bir armağanı var. 15 Mart Pazar günü ücretsiz olarak erişime açılan opera ve bale gösterilerini izleyebilirsiniz. Birkaç basit işlemden sonra Viyana’daki görkemli opera ve bale dünyasına adım atmak mükemmel olabilir. https://www.staatsoperlive.com/ adresine kayıt olduktan sonra https://www.staatsoperlive.com/live adresine giderek yayımlanan kayıtları izleyebilirsiniz.

Bonus: Arabalı Sinema

Böyle bir faaliyet bildiğim kadarıyla mevcut değil. Geçmiş yıllarda nostaljik olarak birkaç defa yapılmışsa da eski zamanlardaki gibi sık değil. Ama olsa güzel olurdu. 😊 Herkese evinde verimli günler diler, sağlıklı bir şekilde yarınlara ulaştığımızda arabalı sinemalara da şahitlik edeceğimizi ümit ederim.

Hazırlayan: Mert Bekçi

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir