İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Osmanlı Yazmalarından İlham Alan Atölye ve Konuşmalar Başlıyor!

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE), Ocak ayı boyunca “Hafıza-i Beşer” sergisi kapsamında üç farklı etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Akif Ercihan Yerlioğlu’nun Osmanlı yazınında tıp ve şifacılığa odaklanan konuşması, Murat Güvenç’in Bostancıbaşı defterlerinin yeni tekniklerle nasıl değerlendirilebileceğine ilişkin sunumu ve eski yazma sayfalarının doğal mürekkeplerle yeniden yaratıldığı “Şifalı Sayfalar” atölyesi ile tarih meraklıları, 9 – 11 – 16 Ocak 2020 tarihlerinde Osmanlı yazmalarına dair detaylı ve farklı bilgiler edinecekler.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün “Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler” sergisi kapsamında düzenlediği etkinlikler, iki konuşma ve bir atölye çalışması ile devam ediyor. Osmanlı’nın yazın ve gündelik yaşam kültürüne dair birçok önemli ayrıntıyı ortaya koyan etkinlikler, 9 Ocak 2020 Perşembe günü, Akif Ercihan Yerlioğlu’nun “Bir İllete Etibba [hekimler] Beş Yüz İlac Yazarlar: Modernite Öncesinde Osmanlı Tıp Yazmaları ve Şifa Kültürü” başlıklı sunumuyla başlıyor. Akif Ercihan Yerlioğlu konuşmasında, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Elyazması Koleksiyonu’ndaki eserlerden de faydalanarak, modernite öncesi Osmanlı tıp ve şifa kültürünün temel özelliklerini ve bu çerçevede üretilen yazmaları tartışmaya açacak.

İkinci konuşma etkinliğinde ise, Kadir Has Üniversitesi İstanbul Araştırmaları Merkezi müdürü Murat Güvenç, “Bostancıbaşı Defterlerini Haritalandırmak” başlıklı bilimsel araştırma projesini, proje yürütücüleri Ayşe Nur Akdal ve Murat Tülek’le birlikte katılımcılarla paylaşacak. 16 Ocak 2020 Perşembe günü gerçekleşecek etkinlikte konuşmacılar, Bostancıbaşı defterlerinin yeni tekniklerle değerlendirilmesine yönelik projenin kayıt yapısını, mekânsallaştırma ve görselleştirme olanaklarını aktaracaklar. Sunumun ikinci bölümünde ise Bostancıbaşı defterlerinde kullanılan kavram ve terimlerin nasıl kodlanabileceği, farklı düzeylerde kodlanan kayıtların nasıl kategorize edilebileceği ve kayıtların coğrafi kodlama süreci ele alınacak.

Hafıza-i Beşer Konuşmaları, 2019-2020 akademik yılının 2. döneminde, Osmanlı yazma kültürünün farklı izdüşümlerini tartışmaya açan yeni konuşmalarla devam edecek.

Şifalı Bitkilerden Tılsımlı Hikâyeler

“Hafıza-i Beşer” sergisinden ilhamla yetişkinlere yönelik hazırlanan “Şifalı Sayfalar: Doğal Mürekkeplerle Çağdaş Yazmalar” atölyesi, 11 Ocak 2020 Cumartesi günü MILKist kurucusu Birnur Temel’in yürütücülüğünde gerçekleşecek. Eski kitaplardaki sayfaları yeniden yaratmaya odaklanan atölye kapsamında katılımcılar, renklerini pancar, zerdeçal, böğürtlen ve mor lahana gibi sebze, meyve ve bitkilerden elde ettikten sonra bu şifalı ve doğal mürekkeplerle yazmalarının sınırlarını ve şemalarını belirleyerek kendi kompozisyonlarını oluşturacaklar.

Arka Oda’da gerçekleşecek konuşma etkinlikleri ücretsizdir. Yerler sınırlıdır ve rezervasyon alınmamaktadır.

İstanbul Beyoğlu Tepebaşı’nda bulunan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Pazar günleri hariç haftanın her günü 10.00 – 19.00 saatleri arasında gezilebilir. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü aynı zamanda bir kütüphane! Kütüphane çalışma saatleri hakkında ayrıntılı bilgi için İAE’nin web sitesini ziyaret edebilirsiniz. http://www.iae.org.tr

Etkinlik Programı:

9 Ocak 2020, Perşembe

18.30 Konuşma: Bir İllete Etibba Beş Yüz İlac Yazarlar: Modernite Öncesinde Osmanlı Tıp Yazmaları ve Şifa Kültürü

Akif Ercihan Yerlioğlu

11 Ocak 2020, Cumartesi

14.00 Atölye: Şifalı Sayfalar: Doğal Mürekkeplerle Çağdaş Yazmalar

Birnur Temel, MILKist

16 Ocak 2020, Perşembe

18.30 Konuşma: Bostancıbaşı Defterlerini Haritalandırmak

Murat Güvenç, Ayşe Nur Akdal, Murat Tülek

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir