İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pera Film’den Dünya AIDS Günü Programı: “Buradayım! III” 

Pera Film, Dünya AIDS Günü dolayısıyla başlattığı Buradayım! adlı film programına bu yıl da devam ediyor. HIV virüsü ve AIDS ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla, çağdaş sanat organizasyonu Visual AIDS ve Video Data Bank (VDB) iş birliğinde hazırlanan Buradayım! III programı, aktivizmde sanatın etkisini vurgulayan ‘Yeni Başlıyor’ adlı kısa film seçkisi ve 80’lerden günümüze farklı sanatçıların ürettiği videolar ile dikkat çekiyor. Program, 01 – 14 Aralık 2019 tarihleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz izlenebilir.

Pera Müzesi Film Programları, Dünya AIDS Günü kapsamında düzenlediği Buradayım! adlı film programının 3. yılında, konuya, farklı kuşaklara ait yönetmen ve sanatçıların perspektifinden bakıyor. Pera Müzesi Oditoryumu’nda 01 – 14 2019 Aralık tarihleri arasında gösterime sunulan Buradayım! III adlı film programında, 1988’de kurulan ve günümüzde AIDS/HIV konularında farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalar yürüten çağdaş sanat organizasyonu Visual AIDS’in, aktivizmde sanatın etkisini vurgulayan kısa film seçkisinin yanı sıra, 1980’li yıllardan bugüne kadar farklı sanatçıların ürettiği video işleri, deneysel ve belgesel kısa filmler yer alıyor.

Hatırlıyorum: Joe Brainard Hakkında Bir Film

AIDS’in kültürel geçmişini ele alan seçki

Çağdaş sanat organizasyonu Visual AIDS’in siparişi üzerine, süregiden AIDS salgınına dair işler üreten 7 sanatçının videolarından oluşan Yeni Başlıyor (Still Beginning) kısa film seçkisi, bu yıl 30. kez düzenlenen Day With (out) Art programı çerçevesinde hazırlandı. Amerika’nın New Orleans eyaletinde yürütülen damgalama karşıtı kampanyalardan Chicago’daki kamusal seks kültürüne, farklı konulara değinen bu 7 film, öncü AIDS aktivizmine dikkat çekerken, kuşaklar arası diyaloğa da alan açıyor. Gregg Bordowitz’in “AIDS krizi yeni başlıyor” sözünü esas alan video programı, krizin çözüldüğü veya son bulduğu yönündeki anlatılara direnerek, HIV/AIDS gündeminin hâlâ yakıcılığını koruduğunu vurguluyor ve son 30 yılın halen güncel olan kültürel geçmişini hatırlıyor. Shanti Avirgan, Carl George, Nguyen Tan Hoang, Iman Shervington, Viva Ruiz, Jack Waters/Victor F.M. Torres ve Derrick Woods-Morrow’un videolarından oluşan seçkinin Pera Müzesi’ndeki ilk gösterimi, 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde yapılacak.

Tamamen görüntüden kayboldular

Ulusal korku ve histeriye karşı, sanat ve aktivizm

Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin eşcinsel erkekler, lezbiyenler ve enjektörle uyuşturucu kullanan kişilere yönelik AIDS önleme kampanyalarını finanse etmeyi reddettiği Helms Değişikliği’ne verilmiş erotik bir yanıt niteliğindeki Tamamen görüntüden kayboldular adlı yapım, Tom Kalin’in imzasını taşıyor. AIDS hastalarına yönelik ulusal korku ve histeri halini resmeden Tom Kalin; AIDS krizine, tutkuyu ve cinselliği göz ardı etmeyen, sağduyulu ve insani bir yanıt verme gereğinin altını çiziyor. Ellen Spiro’nun Görün(mey)en Kadınlar isimli belgeseli, AIDS hastası 3 kadının karşılaştıkları zorluklarla kahramanca yüzleşmesini konu alıyor. İzleyiciler; şiir, aktivizm, sanat ve dans aracılığıyla hastalığa meydan okuyan bu kadınların, AIDS olmakla nasıl başa çıktıklarına ve göz ardı edilen ihtiyaçlarını nasıl dillendirmeye başladıklarına tanık oluyor.

Yeni Başlıyor

Hastalıklarla yaşamaya dair kişisel bir belgesel niteliğindeki Kandaki Deniz ise, sanatçı Richard Fung’un, talasemi rahatsızlığı olan kız kardeşi Nan ve AIDS hastası partneri Tim ile olan ilişkisinin izini sürüyor. Buradayım! programında 2. kez yer alan yönetmen Matt Wolf, Joe Brainard’ın I Remember (1970) başlıklı ikonik şiiri ekseninde kurguladığı Hatırlıyorum: Joe Brainard Hakkında Bir Film adlı belgeselde, dostluk, nostalji ve hafızanın tuhaf mucizeleri üzerine özlü bir diyalog sunuyor.

Buradayım III: Dünya AIDS Günü programı, 01 – 14 Aralık 2019 tarihleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz olarak sunuluyor!

Bu program kapsamındaki film gösterimleri ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimleri 18+ uygulamasına tabidir.

Gösterim Programı

Buradayım! III: Dünya AIDS Günü | 1 – 14 Aralık 2019

1 Aralık Pazar

19.00 Yeni Başlıyor (100’)

Still Beginning

5 Aralık Perşembe

19.00 Görün(mey)en Kadınlar (25’) + Kandaki Deniz (26’)

(In) Visible Women + Sea in the Blood


6 Aralık Cuma

21.00 Yeni Başlıyor (100’)

Still Beginning


7 Aralık
 Cumartesi

15.00 Hatırlıyorum: Joe Brainard Hakkında Bir Film (24’) + Tamamen görüntüden kayboldular (13’)

I Remember: A Film About Joe Brainard + They are lost to vision altogether


10 Aralık Salı

19.00 Görün(mey)en Kadınlar (25’) + Kandaki Deniz (26’)

(In) Visible Women + Sea in the Blood


14 Aralık Cumartesi

15.00 Hatırlıyorum: Joe Brainard Hakkında Bir Film (24’) + Tamamen görüntüden kayboldular (13’)

I Remember: A Film About Joe Brainard + They are lost to vision altogether

En üstteki görsel: Kandaki Deniz

Haber: Amber Eroyan

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir