İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pera Müzesi’nde Minyatür Konuşmaları Başlıyor

Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle hazırlanan minyatür konuşmaları serisi başlıyor. Sanatseverlerin ilgiyle takip edeceği, müzenin YouTube kanalında 24 Eylül tarihinde yayınlanacak ilk söyleşide, sanatçı CANAN ve akademisyen Filiz Adıgüzel Toprak, “Minyatür 2.0” sergisindeki işler üzerinden minyatür resminin günümüzde nasıl farklı formlara dönüştüğünü konuşacak.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı kültür kurumları Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, güncel sergileri çerçevesinde yeni bir söyleşi dizisini sanatseverlerle buluşturuyor. Enstitü’de ziyarete sunulan “Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler”sergisi ile Müze’nin yeni sergilerinden “Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür”, minyatür resminin geleneksel örneklerini; heykel, video, enstalasyon, tekstil gibi farklı mecralarda hayat bulduğu yeni formlar ile bir arada inceleme ve karşılaştırma olanağı sunuyor. Her iki serginin ortak paydasından hareketle hazırlanan konuşma serisi, bu geleneksel sanatı tarih boyunca geçirdiği dönüşüm, farklı kültürlerde ele alınış biçimi ve güncel sanatla kurduğu ilişki bağlamında mercek altına almayı amaçlıyor.

Sanatçı ve akademisyen gözüyle minyatür

Türkiye, Pakistan, İran, Azerbaycan, Hindistan, Suudi Arabistan gibi farklı ülkelerden 14 sanatçının eserlerini bir araya getiren  “Minyatür 2.0”  sergisi, minyatürü yalnızca tarihsel bir form olarak değil, teorik potansiyelini vurgulamayı hedefleyen güncel bir sanat pratiği olarak da sunuyor. Sergideki sanatçılar heykelden videoya, tekstilden yerleştirmeye çeşitli formlarla günümüze ait yaşayan bir sanat biçimine dönüştürdükleri minyatürü güncel sorunlar, olaylar ya da eğilimler hakkında yorum yapmak için kullanırken; geçmiş-şimdi, geleneksel-çağdaş, yerel-küresel gibi karşıtlıkların ötesine geçmeye ve sınırları aşmaya çalışıyor.

Sergi kapsamında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE) iş birliğiyle düzenlenen minyatür üzerine konuşmalar dizisinin ilkinde; 1 MayısAdemler ve HavvalarGüzel ve Çirkin (Aslan ve Ceylan),  İbretnüma ve Falname  serisiyle sergide yer alan sanatçı CANAN ve sergi kataloğuna Güncel Sanatta Bir İfade Aracı Olarak Minyatür başlıklı yazısıyla katkıda bulunan akademisyen Filiz Adıgüzel Toprak  konuşmacı olarak katılıyor.

Güncel sorunların ve tarihsel yüklerin naif taşıyıcısı

Sergi küratörlerinden Gülce Özkara’nın moderatörlüğünde gerçekleşecek söyleşide, CANAN’ın sergideki işlerinden yola çıkarak, Türkiye’de minyatür ve güncel sanat ilişkisinin nasıl geliştiği, minyatür resminin disiplinler arası ve dönemler ötesi bir yaklaşımla günümüzde nasıl biçim ve formlara evrildiği, güncelin minyatüre, minyatürün güncele ne gibi olanaklar sağladığı konuşulacak. Günümüzde birçok sosyal, kültürel, ekonomik sorunu görünür kılan minyatürün, Türkiye’de ve dünyada nasıl tanımlandığı, nasıl kategorize edildiği ve hangi tarihsel yükleri taşıdığı, CANAN’ın eserleri ve Filiz Adıgüzel Toprak’ın araştırmaları ekseninde, iki farklı bakış ve iki farklı pratik üzerinden ele alınacak.

İzleyiciler, Youtube Premiere üzerinden yayınlanacak olan söyleşi esnasında konuşmacılara canlı sohbet özelliği ile sorularını iletebilecek. Söyleşi, 24 Eylül Perşembe günü saat 18.00’de  Pera Müzesi YouTube kanalında  izlenebilir.

YouTube üzerinden ücretsiz gerçekleştirilecek olan etkinliğin dili Türkçedir.

*Görsel: CANAN, Güzel ve Çirkin (Aslan ve Ceylan), 2020. Karışık teknik, 50x70x75 cm. Sanatçının izniyle, SPOT desteğiyle üretilmiştir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir