İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Perde Sanat Tiyatrosu Kurucularından İbrahim Sevinç ile Söyleşi

Perde Sanat Tiyatrosu kurucularından ödüllü oyuncu İbrahim Sevinç ile tiyatro yaşamına dair keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Merhaba İbrahim Bey. Tiyatroya ne zaman ve nasıl başladınız?

Merhaba. Tiyatroya başlangıcım 2009 yılının yaz ayında Kızılay’da oyunculuk eğitimi ilanını gördüğüm zaman oldu ve öylesine merak ettiğim için, görüşmeye gittim. Çok uzun süre sürdürmeyi düşünmemiştim. Hobi olarak başlamıştım. ‘Sanat iyileştirir.’ cümlesini hep duyardım ama bana iyi geleceğini hayal bile etmemiştim. Sonrasında bunun eğitimini uzatarak, kendimi geliştirmek adına değerli hocam Rüştü Asyalı’dan eğitim aldım. Çeşitli tiyatro ekiplerinde yer aldım. Edindiğim tecrübeler ve öğrendiğim bilgiler ile kendimi geliştirmek adına oyunculuk işini biraz kafaya taktım. Farklı metotlar deneyerek eğitimler alarak bu işte var olmaya karar verdim.

2009 yılından bu zamana kadar da aktif olarak tiyatro oyunları oynamakta ve yönetmenlik konusunda da kendimi geliştirmeye devam etmekteyim.

Tiyatronun yanı sıra Özel bir şirkette de 13 yıldır satın alma bölümünde de çalışmaktayım.

Perde Sanat Tiyatrosu’nun kurucususunuz. Tiyatronuzun kuruluş hikâyesini anlatır mısınız?

Perde Sanat Tiyatrosu çok uzun zamandır Caner Karadağ ile üzerine konuştuğumuz ama bir türlü hayata geçiremediğimiz bir projeydi.  O dönemlerde Caner Devlet tiyatrolarında oynuyor, ben ise belediye tiyatrosu oyunlarında oynamaktaydım. Bir türlü kendi tiyatromuzu kurmaya zaman bulamıyor ve cesaret edemiyorduk. Sonunda iyi bir senaryo bulup okuduk ve ilk okuma provamızı 2016 yılının Haziran ayında yaptık. 18 Kasım 2016 tarihinde Rulet oyunu ile prömiyer yaptık ve o günü Perde Sanat’ın kuruluş günü olarak ilan ettik. Perde Sanat’ın amacı tiyatro yapmak isteyen oyuncuları bir araya toplamaktır ve daha çok gönüllü ekipten oluşan bir gruptur. Ekibimiz şu an 18 kişidir. Tiyatromuzda herkes hem kendi profesyonel işlerinde çalışıp hem de tiyatro oyunlarını oynamaktadırlar.

İbrahim Sevinç – Fotoğraf: Tahir Erken

İstibdat Kumpanyası adlı oyunda hangi karaktere hayat veriyorsunuz?

İstibdat Kumpanyası’nın okuma provalarına 2021 yılının Eylül ayında başlanmıştır. Pandemi dönemi, herkesi ve her şeyi etkilediği gibi bizim tiyatromuzu ve oyunumuzun provalarını da etkiledi. 4 ay kadar bir prova süreci yaşandı. 2022 Şubat ayında prömiyerini gerçekleştirdik. İstibat Kumpanyası Ankara’da ilk kez Perde Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelendi. Ve sahnelenmeye de devam etmektedir.

Hikâyemiz 1876 senesinden… Orta oyuncuların maceraperestlikleri ve Şeref Paşa’nın halkı galeyana getirip tiyatroyu kullandığı, Fransa’dan ünlü aktör Samuel Andre’yi tiyatronun başına geçirdiği ve yapılamama duygusunun ön planda olduğu tiyatro içinde tiyatronun olduğu bir oyundur. Bu zamana kadar çoğu seyircimizin mutlu ayrıldığını duyuyoruz. Hal böyle olunca da gösterilerimizin biletleri çok öncesinden tükeniyor. Ankara seyircisi bizleri yine yalnız bırakmadı ve salonlarımızı günler öncesinden doldurarak bizleri daha çok motive etti. Oyunda Sefer karakterini oynuyorum. Paşanın yaveriyim. İlk kez böyle bir karakteri canlandırıyorum. Sefer ile sahnede iyi anlaştığımızı söyleyebilirim. (Gülüyor)

İbrahim Sevinç -Fotoğraf: Berke Topuz

Aldığınız ödüllerden bahseder misiniz?

Pandemi döneminin başlarında çok canımız sıkıldı. Tiyatro oyunları da oynayamıyorduk. Hep bir kısa film yapalım düşüncesindeydik ve Caner bir senaryo yazdı. Savaş Suçu adında.  Biz de ekip olarak bunu çektik. Bu filmde Hayri Çölaşan ve Tamer Akçay’ın büyük destekleri oldu.  Eksiklerimiz, hatalarımız oldu. Ama emek vardı ve festivallerde şansımızı deneyelim istedik. İyi sonuçlar aldı ve bu da bizi yeni bir kısa film çekmeye motive etti. Pandemide tamamlayamadığımız mülteci göç hikayesini anlatan ‘’Nereye’’ tiyatro oyununu yazar Hüseyin Alp Tahmaz ile konuşarak kısa filme uyarlanmasını rica ettik. Kendisine çok teşekkür ediyoruz, o da bizi kırmadı ve bu süreçte yardımcı oldu.

Ekmek teknesi, Kurtlar vadisi gibi dizilerin yönetmeni Gürsel Ateş ile bu projeyi paylaştık. Senaryoyu çok beğendi ve ekibin bir parçası olmaktan memnuniyet duyacağını bildirdi ve filmimizin yönetmeni olmayı kabul etti. Gürsel hoca ile çalışmak bizim için bir eğitim oldu adeta. 2021 yılının temmuz ayında bir tiyatro sahnesinde (Fade Sahne) biz bu filmi orada çektik. İki gün sürdü ve filmde perde sanat tiyatrosu oyuncuları dışında Ankara’da yaşayan yabancı oyuncuları da oynattık. Güzel bir iş çıktı ortaya. Festival süreci yeni bitti. Şu anda dijital platformlar ile görüşmelerimiz devam ediyor. Türkiye’de bir dijital platformda yayınlanmasını isteriz tabii ki. İlerleyen zamanlarda o da netleşecektir.

Film Türkiye’de ve yurt dışında farklı kategorilerde toplamda 19 ödül aldı.

En İyi Film, En İyi Dram, En İyi Senaryo, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerine layık görüldü.  ‘En İyi Erkek Oyuncu’’ ödülü aldım, İki farklı festivalden. Bu beni çok onore etti. Çok memnunum bu durumdan. Hayatımda bir değişiklik olmadı ama böyle bir ödül almak tabii ki bu işte kendinizi daha iyi geliştirme konusunda size bir destek oluyor. Umarım bu ödülü tiyatro alanında da alabilme şansım ve fırsatım olur.

Brezilya Uluslararası Aylık Bağımsız Film Festivali

İbrahim Sevinç’e “Kısa Metrajlı Film En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”

Latin Amerika Film Ödülleri

“Nereye” Kısa Film

“En İyi Erkek Oyuncu” ödülü İbrahim Sevinç

Dünya Bağımsız Film Ödülleri. İtalya

En İyi Oyunculuk Topluluğu ile “Nereye” filmi.

Alternatif Film Festivali. Kanada

Yarı Finalist:

En İyi Erkek Oyuncu Adayı (İbrahim Sevinç)

V.i.Z. Film Festivali. Bulgaristan

ADAY (Final) İbrahim Sevinç

Savaş Suçu – Kısa film. Kamera arkası. İbrahim Sevinç – Fotoğraf: Tamer Akçay

Perde Sanat Tiyatrosu’nda şu ana kadar kaç oyun sahnelendi?

Perde Sanat Tiyatrosu oynadığı oyunları uzun süre oynamayı hedeflemektedir.

Rulet tiyatro oyunumuz ilk göz ağrımız. 4 sezon Ankara’da ve farklı şehirlerde sahnelendi. Ayrıca Adana’da gerçekleşmiş olan Sabancı Tiyatro Festivali’nde de yer aldı.

Nereye tiyatro oyunumuz ilk sezonunda pandemiden dolayı tamamlanamamıştır maalesef. Pandemi döneminde de kısa filme uyarlanmış olup uluslararası festivallerden birçok ödül almıştır.

Alaaddin isimli oyunumuz kukla tiyatrosu olup, şimdilik ilk ve tek çocuk oyunumuz olma özelliğini taşımaktadır.

Thom Pain – Hiçbir şey ise Perde sanatın ilk “tek kişilik” oyunudur. Ve 2022 sezonunda Adana Tiyatro Festivali’nde yer almıştır.

Son iki sezondur ise Ankara’da ve diğer illerde kapalı gişe oynayan İstibdat Kumpanyası oyunumuz ile tiyatro maceramıza devam etmekteyiz.

Nereye, kısa film -Kamera arkası – İsmail karakteri- Photo: Stage Collective

Son olarak, tiyatro severlere neler söylemek istersiniz?

Çevremde herkesin DT oyunlarına gittiğini biliyorum ya da ünlü bir kişinin oyununa gittiklerini ve çok pahalıya bilet aldıklarını da görüyorum.  Ama özel tiyatro oyunlarına çok az gittiklerini duyuyorum. Bu da bizim gibi ekipleri gerçekten üzüyor.  Ankara’da zaten sayılabilecek kadar az sayıda özel tiyatro var. Bunların ayakta kalması ve daha iyi içerikler üretmesi için her zaman seyirciye ihtiyacımız vardır.

Özel tiyatroların özellikle de pandemi döneminde çok zor günler geçirdiğini ve hala toparlanamayan ekiplerin olduğunu belirtmeliyim. Daha çok özel tiyatro oyunlarının olmasının, daha iyi işlerin ortaya koyulmasının faydalı olacağını düşünmekteyim. Bilet fiyatları, özellikle de bizim bilet fiyatlarımız, çok uygun bir meblağ ile satılmaktadır. Desteklerinizi bekliyor ve herkesin İstibdat Kumpanyası oyununun izlemesini diliyorum.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir