İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pop Müziğin Eşsiz Sesi: Nur Yoldaş

Nur Yoldaş 4 Ocak 1956 İstanbul doğumludur. Asıl adı ise “Nur Belda” olan sanatçı, Yoldaş soyismini, besteleriyle tanıdığımız Ergüdar Yoldaş ile olan evliliğinden sonra almıştır. Türk Müziğinin en güçlü seslerinden biri olarak nitelendirilen Nur Yoldaş’ın sesi, bizce de kendine has yapısıyla Türk Müziğinde asırlar geçse de unutulamayacak bir seviyededir. Kimi müzik yazarları tarafından “asla taklit edilemez bir ses” olarak tanımlanan Nur Yoldaş’ın iz bırakan şarkılarını Gazete Sanat okuyucuları için derledik.

Nur Yoldaş’ın ilk 45’liği A yüzünde “Aşk bir fantazi” B yüzünde ise “Bile bile” isimli şarkıları barındıran 45’liktir. Bu 45’lik 1974 yılında piyasaya sürülse de, Nur Yoldaş’ın sansasyon yaratacak sesinin tanınmasına daha bir süre vardır. 

Sultan-ı Yegah 45’liği

Nur Yoldaş ilk 45’liğinden 7 sene sonra, 1981’de hepimizin kulaklarına bir kez de olsa çarpmış olan “Sultan-ı Yegah” ismiyle doldurduğu 45’lik ile tanındı. Bir Atilla İlhan şiiri olan Sultan’ı Yegah şarkısını Ergüdar Yoldaş bestelemiştir. Daha sonralarda çeşitli grup ve sanatçılar tarafından da yorumlanmış olan bu şarkı, Nur Yoldaş’ın bıraktığı etkiyi asla bırakamamıştır. Zaten o dönemlerde de bu şarkı çok büyük ses getirmiş ve müzik dergilerince “pop müziğinde çığır açan şarkı” olarak yazılmıştır.

Pop Müzikte Yeni Bir Soluk: Sultan-ı Yegah Albümü

Sultan-ı Yegah 45’liği hâlâ müzik piyasalarını sallarken, Nur Yoldaş aynı yılın Aralık ayında yine alışık olunmayan tarzda bir albümle karşımıza çıkmıştır. Yine Sultan-ı Yegah adını taşıyan bu albüm, Türk ve Batı müziğini sentezleyerek çeşitli makamlarda okunmuş 10 adet şarkıyı bünyesinde barındırmıştır. Albüm o zamana kadar çok nadir ulaşılabilen bir başarıya ulaşmış, içinde yer alan her şarkı hit olmuş ve 1982 yılının müzik piyasasında bolca adından söz ettirmiştir. O şarkılardan bazıları; Mihrimak, Saki, Kömür Gözlüm, Sa’d-Abad, Disko Segah ve Sultan-ı Yegah’tır.

Nur Yoldaş, Sultan-ı Yegah albümünün yarattığı etkiyle birlikte yurt dışında turnelere de çıkmaya başlamıştır. 2001 yılında Dıcovery Varna Uluslararası Beste ve Şarkı yarışmasına katıldı ve bu yarışmada 2.’lik kazandı. 

Nur Yoldaş Diskografi’si:

45’likler:

  • Aşk Bir Fantazi / Bile Bile (1974)
  • Sultan-ı Yegah / Anadolu (1981)

Albüm ve LP’ler:

  • Sultan-ı Yegah (1981)
  • Elde Var Hüzün (1983)
  • Dönüş (1992)

Single’lar:

  • Bir Gamlı Hazan (2014)
  • Sahiden (2014)
  • Masal (2017)

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir