İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rüya Yazıcılarının Eşlik Ettiği Bir Macera: Rüyaların Yazıldığı Yer

Yazma kariyerine televizyon dizisi senaryolarıyla başlayan, ilk romanı 2017 yılında yayımlanan ve 2018 Gio Öykü Ödülleri’nde başarı ödülü kazanan Hürer Ebeoğlu,  Rüyaların Yazıldığı Yer isimli yeni kitabıyla okuyucusuyla buluştu!

Raflarda yerini alan Rüyaların Yazıldığı Yer, rüya yazıcılarının yaşamına mercek tutuyor. Evet, rüya yazıcıları! Bu evrende birçok şey öğreniyoruz.  Gördüğümüz rüyalar aynı tip giyinen, sıkıcı ve kısıtlı hafızalara sahip rüya yazıcıları tarafından günlük yaşamlarımız izlenerek yazılıyor… Ayrıca bu rüya yazıcılarının özel isimleri de birer sayı! Örneğin kahramanımızın adı: 858. 858, rüyalara çizilen çerçevelerin önce sınırlarında geziyor ardından kendini tüm kuralların dışına atıyor. 

“Yaşamın, en güzel yerinde kesilemeyen bir rüya olmasını isterdi.”

Uzaktan kulübe gibi küçük görünen ama içinde birçok rüya yazıcısının çalıştığı yere “Yazane” deniyor. Yazane’de cam levha üzerine durmaksızın rüya yazan rüya yazıcılarından tekdüze yaşamından sıkılanlarla düzen bağımlıları arasında da temposu yüksek olaylar yaşanıyor. Tüm bunların yanında okuyucunun rüya yazmaya dair merakı da gideriliyor ve “Rüya nasıl yazılır?” sorusuna karşılık veriliyor.

Rüya tarifi:

Önce bembeyaz bir dünya alınır. Yeri göğü, sınırı, uzağı yakını olmayan kocaman bir boşluk… Bu boşluğun içine renkler boca edilir. Güzelce çırpılır. Mekân kıvam almaya, oluşmaya başlar. Yeşiller, maviler, güneşler ve bulutlar içinde bir kır evi meydana gelir.

Önceden büyütülmüş ve yaşamaya hazır hale getirilmiş bir kız çocuğu salınır resmin içine. Çocuğun, içinde kabaran arsız bir coşkuyla koşması, çimenlere bulanması, çiçekleri çok güçlü koklaması ve bu yüzden içinin çiçekle dolması, arıların burun deliklerinden girip vücudunun içine doluşması; sonra içinden misket misket ışık, demet demet renk alıp bütün resme parlak büyülü bir duman gibi dağıtması gerçekleşene kadar beklenir.

Ağaçların hışırtısıyla karışıp şarkı haline gelen kuş cıvıltılarının anne yapımı elmalı tarçınlı kek kokusunu, sepetinden dışarı çıkan bir yılan gibi beyaz evin bacasından çıkarıp sarmal sarmal ortalığa yayması için resim bir güzel yoğrulur.

Hürer Ebeoğlu, bizleri birbirinden orijinal karakterlerle tanıştırıyor. Üstelik bunu öyle absürd bir üslupla yapıyor ki okuduklarınızı sanki izliyor gibi hissediyorsunuz. Rüyaların Yazıldığı Yer, keşfedilmeyi bekleyen sıradışı bir roman. 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir