İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SAHA, Ahmet Öğüt’ün Steirsicher Herbst Festival’daki Projesine Destek Veriyor

Bir sivil toplum kuruluşu olarak 2011 yılında kurulan, Türkiye’nin çağdaş sanat üretimini ve uluslararası tanınırlığını artırmak amacıyla kâr amacı gütmeyen uluslararası sanat projelerine karşılıksız destek veren SAHA Derneği, 24 Eylül-18 Ekim 2020’de düzenlenen steirsicher herbst festival’a davet edilen sanatçı Ahmet Öğüt’ün yeni eser üretimine destek veriyor.

steirischer herbst, günümüz dünyasının korkularına ve belirsizliklerine odaklanıyor. Festivalin bu yılki planlanan temasının pandemi nedeniyle yeniden şekillendirilerek oluşturulan Paranoia TV, distopik bir paralel evrenden dünya genelinde çeşitli frekanslarda yaptığı yayın aracılığıyla, küresel salgına ve bunun getirdiği komplikasyonlara sanatsal ve eleştirel yanıt veriyor. Festival takvimi, Graz ve çevresindeki mekânlarda yapılan müdahaleler, performanslar, gösterimler ve konuşmaların yanı sıra kapsamlı çevrimiçi programları içermektedir.

Uluslararası izleyiciyle çevrimiçi buluşan Artworks Made at Home başlıklı videoda Ahmet Öğüt, sanat tarihine bakarak bir atölye veya galeri mekânından ziyade, küçük bir mutfak masasında, oturma odasında, evde üretilmiş eserleri inceliyor.

Dünyayı kasıp kavuran pandemi patlak vermeden çok önce sanatçılar evde sanat eserleri üreterek, sözde evrensel bir kavram olarak “ev”in yeni anlamlarını sürekli olarak keşfediyorlardı. Daireler atölye ve müze olur; mutfaklar ve uyku alanları politik olarak yüklü araziler, eylem alanları ve çoğunlukla mizah yoluyla gündelik hayatın göstergebilimini altüst edecek yerler haline gelir. Öğüt, bu yapıtında Anri Sala, Nina Yuen, Ulay, Lala Raščić, Harun Farocki, Martha Rosler, Constant Dullaart, Cengiz Tekin, Jonas Lund, Agnieszka Polska, Kuang-Yu Tsui, Nevin Aladağ, Hussein Chalayan, Aernout Mik, Ana Hušman, Ziad Antar gibi sanatçıların eserlerinden örneklere yer veriyor.

Ahmet Öğüt’ün Paranoia TV’de yapılan ilk gösterimi kapsamında festivalin baş küratörü Ekaterina Degot ile evde yapılan birçok tarihi sanat örneğini ve bugünün politik anlamını tartıştıkları çevrimiçi konuşmaya  linkten  ulaşabilirsiniz.

Detaylı bilgi için: https://www.paranoia-tv.com/en/

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir