Bir sivil toplum kuruluşu olarak 2011 yılında kurulan SAHA, 19 Eylül – 22 Kasım 2020 tarihleri arasındaki Kunsthaus Hamburg’da düzenlenen “The Futureless Memory” başlıklı sergiye yeni projeleriyle davet edilen Balca Ergener ve Dilek Winchester’a eser üretim desteği veriyor.
Kavramsal çerçevesi sanatçı Dilek Winchester tarafından geliştirilen ve Katja Schroeder’in küratörlüğünde düzenlenen “The Futureless Memory,” çağdaş sanatçıların sürgünde veya sürgünün etkileri ve yansımalarıyla ortaya çıkan çalışmalarını tarihsel belgelerle bir araya getiriyor. Sergi, global bir bakış açısıyla aidiyet kavramının etkisini ve de bu kavramın güncel bir perspektiften nasıl yeniden değerlendirilebileceğini araştırıyor. Çeşitli kültürel, siyasi ve tarihsel zeminleri yan yana getirmeyi tasarlayan sergi, müşterek sürgün deneyiminin bireysel ifadelerini sunarken aidiyet meselesinin yalnızca sübjektif olarak tanımlanamayacağını, aynı zamanda özel ilişkisel bir bağı da içerdiğini vurguluyor. Sergide yer alan çalışmalarda ele alınan coğrafi bağlantı yolları Hamburg’dan Elgin’e, İstanbul’dan Sofya’ya, New York’tan Mexico City’ye, Atina’dan İstanbul’a, Hannover’den Lake District’e, Şam’dan Odense’ye, Marburg’dan İstanbul’a uzanıyor.
Katılımcılar: Francis Alÿs, Eda Aslan & Dilşad Aladağ, Khaled Barakeh, Hera Büyüktaşçıyan, Ergin Çavuşoğlu, Nadia Christidi, Balca Ergener, Michaela Melián, Judith Raum, Samara Sallam ve Dilek Winchester
Kunsthaus Hamburg, Deichtorhallen ve Hamburg’un ana tren istasyonu (Hauptbahnhof) arasında yer alan bir güncel sanat merkezidir. Kurum, her yıl 500 metrekarelik eski pazar alanındaki mekânda, güncel görsel sanatlar ve ilgili disiplinlerden eserler sunan beş-sekiz farklı kişisel ve grup sergisine ev sahipliği yapar. Programın ana odağını oluşturan genç sanatçıların projelerinin yanı sıra tarihi ve Hamburg’u ele alan çalışmalar programın bir parçasıdır.
İlk yorum yapan siz olun