İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SALT Araştırma Yayın Koleksiyonu Büyüyor

Sosyal yaşam, görsel pratikler, yapılı çevre ve ekonomik tarih konuları ağırlıklı olmak üzere 100.000’den fazla yayını içeren koleksiyon, SALT Galata’da salıdan cumartesiye kayıt sistemiyle hizmet veren SALT Araştırma’da herkese açık!

Bir ihtisas kütüphanesi, bir arşiv ve bir dizi araştırma aracından oluşan SALT Araştırma, kurulduğu 2011 yılından bu yana bilgiyi kamuyla paylaşarak değerli kılma amacıyla koleksiyonlarının gelişimini aralıksız sürdürüyor. 2020 yılı itibarıyla 1.840.000 belgeyi içeren arşiv koleksiyonları archives.saltresearch.org adresinde, 100.000’den fazla basılı kaynağı bir araya getiren yayın koleksiyonuysa SALT Araştırma’da ücretsiz incelemeye sunuluyor. Sosyal yaşam, görsel pratikler, yapılı çevre ve ekonomik tarih konularına odaklı yayınlar çevrimiçi katalog üzerinden de aranabiliyor. 

SALT Araştırma ve Programlar ekibinin yanı sıra alanında uzman araştırmacıların önerileriyle gelişen yayın koleksiyonuna, müzayede ve sahaflar ile yurt dışından alınan kaynaklar ve kurumlardan yapılan bağışlarla yılda 2.000 ila 3.000 arası yerel ve uluslararası çalışma ekleniyor. Bunlar arasında, 1930 öncesi basılmış nadir eserlerden güncel kitap ve dergilere, salnamelerden seyahatnamelere, ansiklopedilerden albümlere çok çeşitli yayın yer alıyor. 

Sanat yayınları, kuram, eğitim, tarih, küratörlük, sanat ve sergileme pratiklerine ilişkin çalışma ve kataloglar ile fotoğraf ve sinema gibi dalları kapsıyor. 1950 yılı sonrası Türkiye’de sanat konulu kaynaklara, Doğu Avrupa ve Doğu Akdeniz coğrafyalarına eğilen nitelikli yayınlar eşlik ediyor. 

Yapılı çevre seçkisi, mimarlık tarihi ve kuramı, peyzaj, kent çalışmaları, koruma, restorasyon, kültür mirası ve hafıza mekânlarına dair içerikleri bir araya getiriyor. 20. yüzyıl Türkiye’sinde mimarlık ve tasarımın gelişimini irdeleyen kaynaklarla bu alanlarda yürütülen araştırmalara destek sağlanması amaçlanıyor. 

19. yüzyıldan günümüze sosyal yaşam ve ekonomik tarih yayınlarıysa, karşılaştırmalı okumalara olanak tanıyan üretimlere yoğunlaşıyor. Türkçe, Osmanlıca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Ermenice, Rumca ve Karamanlıcayı içeren bu çok dilli seçki, son 2 yüzyılda yaşanan dönüşümlere ışık tutuyor. 

Kişisel kütüphanelerden bağışların da yer aldığı koleksiyon, sanatçı Hüseyin Bahri Alptekin (1957-2007) ile sanat tarihçisi, yazar ve eleştirmen Prof. Dr. Kaya Özsezgin’in (1938-2016) binlerce eserden oluşan kitaplıklarıyla ayrı bir önem kazanıyor. Türkiye’nin ilk mimar ve restoratörlerinden Ali Saim Ülgen’in (1913-1963) kütüphanesinden kitaplar, imparatorluktan cumhuriyete mimarlık, kültür varlıkları ve restorasyon pratiklerini ayrıntılandırırken sanatçı ve yazar Nazif Topçuoğlu’nun 1980’lerden bu yana topladığı yayınlar, özellikle fotoğraf tarihi çalışmalarına kaynak teşkil ediyor. 

SALT Araştırma bünyesindeki bu birikimlerin değerlendirilmesine katkıda bulunma amacıyla geliştirilen SALT Araştırma Fonları 2013’ten bu yana her yıl dağıtılıyor. Özgün yaklaşımlara sahip, yeni kaynakları görünür kılan ve disiplinlerarası, katmanlı projelere yönelik olan SALT Araştırma Fonları ile son 8 yılda 56 projeye toplam 630.000 TL’lik destek sağlandı. 

SALT Galata’da yer alan SALT Araştırma, salı’dan cumartesi’ye 11.00-17.00 saatlerinde kayıt sistemiyle hizmet veriyor. Çalışanlar ve yayın koleksiyonundan yararlanan kullanıcılar ile ilgili herkese güvenli bir ortam sunulması öncelik taşıyor. Kamu sağlığını korumaya yönelik tedbirler kapsamında belirlenen işleyiş ve kullanım koşulları hakkında ayrıntılı bilgi almak ve kayıt yaptırmak için saltresearch.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Not: En üstteki görsel:

SALT Araştırma, 2020

Fotoğraf: Mustafa Hazneci

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir