İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Space Invaders: Diktatörlüğün Gölgesinde” raflarda yerini alıyor!

“Bir oyunun devasa taşıyız, ama hangi oyunun, henüz bilmiyoruz…” Şilili yazar Nona Fernández’in birçok dile çevrilen romanı “Space Invaders: Diktatörlüğün Gölgesinde” İthaki Yayınları etiketiyle bu hafta raflardaki yerini alıyor…

Kendi kuşağının önde gelen Latin Amerikalı yazarlarından biri olan Nona Fernández’in, 1980’li yıllarda Şili’de, diktatörlüğün gölgesinde büyüyen bir neslin hikâyesini anlattığı ““Space Invaders: Diktatörlüğün Gölgesinde”, çocukluğun büyülü dünyası ile haber bültenlerine sıkışmış trajik hakikatleri harmanlayan, hatırlayanların unutturanlarla hesaplaştığı bir eser… İthaki Modern dizisinden, Roza Hakmen’in İspanyolca aslından çevirisiyle yayımlanan “Space Invaders”, bir grup çocukluk arkadaşının anıları ile rüyalarına musallat olan Estrella González’in hikâyesini anlatıyor. Çocuklar, arkadaşları Estrella’nın varlığını hissediyor, sesini duyuyor, mektuplarını okuyor ve gizemli bir şekilde ortadan kaybolan bu kızı sık sık hatırlıyorlar. O yılların en yaygın video oyunlarından biri olan Space Invaders’ın eşliğinde, bir yandan kendileri de meçhul bir oyunun taşları, bir yapbozun parçaları gibi, Pinochet rejiminin karanlığında anıdan anıya, düşten düşe süzülüyorlar.

Oyunculuk ve senaryo yazarlığı da yapan Fernández, roman ve öyküleriyle unutulmaması gerekenleri hatırlatmayı görev edinmiş, Şili’nin tarihindeki karanlık sayfalara ayna tutmaya çalışan bir bellek direnişçisi.

ABD’li müzisyen, yazar, şair Patti Smith’in, “Pırlanta gibi bir kitap… İnsanın cebine atıp tekrar tekrar okuması için birebir” dediği; Şilili şair, roman yazarı Alejandro Zambra’nın ise “Yaşadıkları berbat ülkeyi anlamaya çalışan Şilili çocukların nesli hakkında, karanlık ve oyunbaz bir roman” olarak tanımladığı, dört bölümden oluşan 72 sayfalık “Space Invaders: Diktatörlüğün Gölgesinde”, İthaki Modern’in 43. kitabı oluyor.

Yazar hakkında:

23 Haziran 1971’de Şili’nin başkenti Santiago’da doğdu. Gerçek adı Patricia Paola Fernández olan ama eserlerinde Nona ismini kullanan yazar, birçok roman ile öyküye imza attı. Öykü kitabı El Cielo 2000 yılında yayımlanan yazarın Mapocho adlı ilk romanı 2002’de yayımlandı ve Fernández böylece Şili tarihinin karanlık sayfalarına ışık tutmaya başladı. 2007’de yayımlanan Av. 10 de Julio Huamachuco romanında çocukluğumuzda yer edip yetişkinlikte kaybolmayan korkularımıza odaklandı. 2012’de yayımlanan Fuenzalida’da ise hafıza konusunu derinlemesine işledi. Space Invaders 2013’te yayımlandıktan sonra birçok dile çevrildi ve onu Chilean Electric adlı kitap izledi. 2016’da yayımlanan La dimensión Desconocida romanıyla İspanyolca eserler veren kadın yazarlara takdim edilen Sor Juana Inés de la Cruz Ödülü’ne sahip oldu. Bu eserleri Liceo de Niñas, Voyager, Preguntas Frecuentes gibi kitaplar izledi. Oyunculuk ve senaryo yazarlığı da yapan, senaryo dalında birçok kez Altazor Ödülü’ne aday gösterilen ve layık bulunan Fernández, kendi kuşağının önde gelen Latin Amerikalı yazarlarından biri olarak kabul edilir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir